Short ribs USA - poznaj wyjątkowe żeberka wołowe
Amerykanie tradycyjnie przyrządzają żebra wołowe na grillach gazowych, które umożliwiają swobodną regulację temperatury. Cały proces przygotowywania i pieczenia mięsa trwa nawet 10 godzin w niskiej temperaturze! Jest to tak zwana technika low&slow. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby żeberka upiec w domu we własnym piekarniku, trzymając się zasad, które obowiązują podczas klasycznego BBQ.
Zanim przystąpisz do gotowania, musisz zakupić odpowiedni gatunek mięsa. Jakie żeberka wołowe sprawdzą się idealnie w roli świątecznego obiadu? Oryginalne amerykańskie “short ribs” oznaczone klasą jakości USDA CHOICE, która świadczy o bardzo wysokiej jakości mięsa. Takie żeberka znajdziesz w sklepie z wołowiną premium bbq.pl. Jest to rodzaj starannie wyselekcjonowanej, marmurkowej, sezonowanej wołowiny, która zachwyca smakiem i strukturą, będąc przy tym bogatym źródłem cynku, żelaza i innych składników odżywczych.
Żebra wołowe w sosie BBQ - jak je przygotować?
Żeberka w sosie barbeque to potrawa, która stanowi kwintesencje amerykańskiego grillowania. W sezonie zimowym również możesz przygotować tę potrawę, wykorzystując piekarnik. Żebra wołowe w sosie BBQ to doskonała propozycja na święta. Nie dość, że są pyszne i pożywne, to dodatkowo pięknie prezentują się na stole. Ponadto można podawać je z różnymi dodatkami, co także stanowi ich ogromną zaletę. Jak więc przyrządzić żebra wołowe w sosie BBQ dla 6 osób?
Żebra wołowe (ok. 2,5 kg) posmaruj musztardą i obtocz dokładnie w marynacie, a następnie wstaw do lodówki na 6 do 12 godzin. Im dłużej, tym wyraźniejszy i bardziej złożony będzie smak całej potrawy. Do przygotowania marynaty potrzebujesz:
- 1 łyżeczki czarnego pieprzu;
- 1 łyżeczki soli;
- 1,5 łyżeczki papryki wędzonej
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej;
- 1 łyżeczkę papryki ostrej;
- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego.
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Po wykonaniu tej czynności możesz przystąpić do przyrządzania sosu BBQ. Umieść w miseczce:
- 2 łyżki oleju;
- 5 łyżek miodu;
- 100-150 g śliwki wędzonej;
- 100-150 g śliwki węgierki;
- 2 cebule;
- 2 papryczki chilli;
- 2 puszki pomidorów bez skórki;
- 100 ml sosu worcestershire lub balsamicznego;
- 0,5 l Coca Coli;
- opcjonalnie 200 ml czerwonego, wytrawnego wina.
Po wymieszaniu i zblendowaniu wszystkich składników uzyskasz wyśmienity sos BBQ! Zamarynowane żeberka przełóż do brytfanny i zakryj folią aluminiową. Następnie piecz mięso przez ok. 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 165 °C. Po upływie tego czasu wyciągnij żebra wołowe, usuń folię aluminiową i rozgrzej piekarnik do 200 °C. W międzyczasie z obu stron wysmaruj mięso sosem BBQ i wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut. Następnie powtórz tę czynność, obracając żeberka na drugą stronę. Gotowe! Pyszne żebra wołowe USA z piekarnika możesz zaserwować z pieczonymi ziemniakami lub domowymi frytkami, sałatką colesław i krążkami cebulowymi. Takiego zestawu nie powstydziłby się żaden amerykański szef kuchni!
Przepis na żebra wołowe w czerwonym winie
- Szukasz przepisu na żebra wołowe w bardziej wyrafinowanym i nietypowym wydaniu? Postaw na żeberka wołowe z piekarnika w czerwonym winie! Jakich składników potrzebujesz, aby przyrządzić to aromatyczne danie dla 6 osób?
- ok. 2,5 kg short ribs USA;
- 6 łyżek mąki pszennej;
- 3 cebule;
- 4 marchwie;
- 5 pieczarek;
- ½ butelki czerwonego wytrawnego wina;
- ok. 1 l bulionu wołowego;
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
- łyżeczkę soli i pieprzu;
- 3 gałązki rozmarynu;
- 6 gałązek tymianku.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Następnie obierz warzywa, marchewkę pokrój w plastry, pieczarki w ćwiartki, a cebulę w kostkę. Wrzuć je na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż przez ok. 5 minut. Po tym czasie zdejmij jarzyny z patelni i odstaw je na bok.
Umyte i osuszone żebra wołowe posyp z obu stron solą i pieprzem, a następnie każde żebro dokładnie obtocz w mące. Teraz obsmaż żebra wołowe na mocnym ogniu z obu stron i zdejmij z patelni. Do naczynia żaroodpornego wlej wino, bulion i koncentrat pomidorowy i włóż podsmażone żeberka, a także wcześniej przygotowane warzywa. Na wierzchu ułóż gałązki tymianku i rozmarynu. Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na ok. 2 godziny. Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 45 minut. Po wyjęciu naczynia z piekarnika, odstaw je na ok. 15 minut bez odkrywania. To wszystko! Pieczone żeberka w czerwonym winie najlepiej podawać z ziemniaczanym purée i warzywami gotowanymi na parze. Opcjonalnie możesz podać je w towarzystwie kopytek lub innych klusek, które dobrze wchłaniają sos.