Polub nas na Facebooku
Czytasz: Wprowadzono stan zagrożenia epidemiologicznego. Co to oznacza?
menu
Polub nas na Facebooku

Wprowadzono stan zagrożenia epidemiologicznego. Co to oznacza?

Koronawirus

Fot: dowell / gettyimages.com

Ministerstwo Zdrowia zdecydowało, że z dniem 12 marca w Polsce zacznie obowiązywać stan zagrożenia epidemiologicznego. Co to oznacza?

Rosnąca liczba zachorowań na COVID-19, czyli chorobę wywołaną przez koronawirusa SARS-CoV-2, sprawiła, że resort zdrowia zdecydował o wprowadzeniu stanu zagrożenia epidemiologicznego. W praktyce oznacza to, że ministerstwo może czasowo ograniczyć specyficzny sposób poruszania się, może ograniczyć obrót i używanie określonych produktów, a także czasowo ograniczyć działanie instytucji i zakładów pracy. Dodatkowo może zakazać zgromadzeń i widowisk.

Więcej informacji o koronawirusie znajdziecie w naszym raporcie.

Podczas konferencji szef resortu zdrowia dodał, że plotki o zamykaniu miast czy sklepów są nieprawdziwe. Ministerstwo zapowiedziało także powstanie specjalnej sieci - na tę chwilę 19. szpitali - które będą leczyły osoby zakażone koronawirusem. W każdym województwie będzie co najmniej jeden szpital, w niektórych województwach, tam, gdzie jest większa liczba ludności, tych szpitali będzie więcej. System zacznie obowiązywać od poniedziałku.

Co trzeba wiedzieć o koronawirusie? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Koronawirus - jak bardzo jest niebezpieczny? Źródło: 36,6

Stan zagrożenia epidemiologicznego, czyli co?

Stan zagrożenia epidemicznego to sytuacja prawna, wprowadzona na danym obszarze w związku z ryzykiem wystąpienia epidemii w celu podjęcia określonych w ustawie działań zapobiegawczych. Rozporządzenie pozwala ministrowi zdrowia wprowadzić m.in:

  • czasowe ograniczenie określonego sposobu przemieszczania się,
  • czasowe ograniczenie lub zakaz obrotu i używania określonych przedmiotów lub produktów spożywczych,
  • czasowe ograniczenie funkcjonowania określonych instytucji lub zakładów pracy,
  • zakaz organizowania widowisk i innych zgromadzeń ludności,
  • obowiązek wykonania określonych zabiegów sanitarnych, jeżeli wykonanie ich wiąże się z funkcjonowaniem określonych obiektów produkcyjnych, usługowych, handlowych lub innych obiektów,
  • nakaz udostępnienia nieruchomości, lokali, terenów i dostarczenia środków transportu do działań przeciwepidemicznych przewidzianych planami przeciwepidemicznymi,
  • obowiązek przeprowadzenia szczepień ochronnych, o których mowa w ust. 3, oraz grupy osób podlegające tym szczepieniom, rodzaj przeprowadzanych szczepień ochronnych.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
81
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni