Polub nas na Facebooku
Czytasz: Wielkanoc z podagrą. Jakich dań unikać przy dnie moczanowej?
menu
Polub nas na Facebooku

Wielkanoc z podagrą. Jakich dań unikać przy dnie moczanowej?

Żurek

Fot: iko636 / gettyimages.com

Podagra, czyli dna moczanowa to choroba, przy której dieta odgrywa kluczową rolę. Spożywając nieodpowiednie produkty np. te zawierające puryny, pacjent naraża się na nasilenie objawów. Jak więc przetrwać bezpiecznie Wielkanoc? Co jeść, a czego unikać?

Dna moczanowa – co to jest?

Dna moczanowa stan patologiczny, który polega na odkładaniu się kryształków moczanu sodu w tkankach i wytrącaniu ich w płynie stawowym. Przypadłość ta najczęściej dotyka mężczyzn po 40. roku życia i kobiety po menopauzie. Oprócz tego, że przekazywana jest genetycznie, może być spowodowana także otyłością, nadciśnieniem lub przyjmowaniem niektórych leków.

Pierwszym objawem dny moczanowej zwykle jest zapalenie stawu podstawy palucha. Niekiedy atak dotyka stawów stóp, kolan, barków, palców rąk czy też pozostałych stawów.

Objawy łagodzi zdrowy styl życia i odpowiednia dieta. Menu powinno się zatem składać  z produktów ubogopurynowych. Co zatem jeść w zbliżające się święta Wielkanocne, aby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo?

Wielkanocne menu dla chorych na podagrę

Święta to radosny czas, który spędzamy z rodziną przy stole. Nie ma się co oszukiwać, przez te kilka dni lubimy sobie pofolgować z dietą. Osoby zmagające się z podagrą powinny jednak zwrócić uwagę na to, co znajdzie się na ich talerzu.

Unikać należy przede wszystkim tłustych potraw. Wielkanocna dieta powinna zawierać zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego tj. oliwa, olej rzepakowy i lniany, w małych ilościach masło i czy śmietana. Co ciekawe, zdrowy jadłospis nie wyklucza tradycyjnych potraw, które z pewnością znajdą się na stole: jajka, żurek, czy mazurek. Grunt to odpowiednie przygotowanie.

Ważne jest także odpowiednie nawodnienie. Każdego dnia warto spożywać od 2,5 do 3 litrów płynów tj. woda, herbaty ziołowe, czy soki.

Puryn nie zawierają:

  • jaja,
  • sery białe twarogowe chude,
  • miód,
  • mleko 
  • produkty zbożowe
  • przetwory owocowe
  • warzywa (są wyjątki)

Wielkanocne potrawy – czego unikać?

Kluczem do sukcesu jest nie tylko produkt, ale i sposób jego przyrządzenia. Chorzy na dnę moczanową unikać powinni smażenia, ostrych przypraw, zup gotowanych na mięsie i kościach, dziczyzny, baraniny, podrobów i pasztetów zawierających podroby, wędlin z czerwonego mięsa, golonki, kiełbasy, konserw mięsnych i rybnych, boczku, słoniny, smalcu, galarety, tłustych ryb, tłustych serów, roślin strączkowych, grzybów, szczawiu i szpinaku, rabarbaru, kakao i czekolady.

Zabroniony jest alkohol, kawa i czarna herbata.

źródło: Zdrowie.interia

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
57
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?