Polub nas na Facebooku
Czytasz: Wielkanoc może być smaczna, zdrowa i dietetyczna. Jakie potrawy najlepiej wybierać?
menu
Polub nas na Facebooku

Wielkanoc może być smaczna, zdrowa i dietetyczna. Jakie potrawy najlepiej wybierać?

Wielkanocny stół

Fot: Sofie Delauw / gettyimages.com

Święta kojarzą nam się z suto zastawionym stołem i folgowaniem. Przez te kilka dni nie zwracamy uwagi na kalorie i z przyjemnością dokładamy kolejne porcje sernika czy mazurka. Następnie towarzyszą nam bóle brzucha, uczucie przejedzenia i ciężkość. Wielkanocne menu może być jednak zdrowe i niskokaloryczne. Co jeść, by czuć się dobrze?

Wielkanocne menu w zdrowej wersji

Od jakiegoś czasu jesteś na diecie, skrupulatnie liczysz kalorie, ćwiczysz i starasz się zdrowo odżywiać? Święta nie muszą oznaczać porażki. Odpowiednio dobrane produkty będą nie tylko zdrowe, ale i dietetyczne. Na wielkanocnym stole muszą pojawić się klasyki jak: babka, mazurek, żurek, jajka w różnych odsłonach czy biała kiełbasa. Co więcej, wcale nie musimy z tego rezygnować, by być fit. Wystarczy wymienić tylko kilka składników, by odchudzić nasze potrawy. Majonez zamieńmy na jogurt, cukier na ksylitol, a sałatki makaronowe czy ziemniaczane, na te z sałatą czy szpinakiem. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku wędlin – robiąc zakupy, zwróć uwagę, aby miały one dobry skład i nie były zbyt tłuste.

Nie zapominajmy także o umiarze. Mniejsze porcje są znacznie lepsze dla naszego żołądka.

Produkty o właściwościach zdrowotnych

Od jakiegoś czasu w słownikach dietetyków i fanów zdrowego stylu życia króluje słowo – superfoods. Jak się okazuje, pojęcie to nie dotyczy tylko egzotycznych owoców i nasion, ale także składników, które co roku dodajemy do potraw wielkanocnych.

Pierwszym zdrowym produktem, który z pewnością znajdzie się i na waszym stole jest chrzan. Wyrazisty, nadaje się zarówno do żurku jak i jako sos do mięs. Jednak nie mówimy tu tylko o walorach smakowych, lecz prozdrowotnych właściwościach. Bowiem chrzan łagodzi infekcje i odchudza ze względy na zawartość naturalnych związków chemicznych, które przyśpieszają metabolizm. To także naturalny preparat oczyszczający zatoki i górne drogi oddechowe.

Miejsce drugie zajmuje majeranek. Ułatwia trawienie, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. A maść majerankowa jest jednym z najskuteczniejszych środków łagodzących katar. Przyprawa idealnie nada się do doprawienia żurku.

Rzeżucha – bez niej wiele osób nie wyobraża sobie świąt. Dodana na kanapkę czy do jajka, że czujemy smak i zapach wiosny. Działa także pozytywnie na zdrowie całego organizmu dzięki zawartych w pędach witaminach i przeciwutleniaczach. Niepozorna roślina może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Jest doskonałym źródłem trzech minerałów: wapnia, potasu i magnezu.

Źródło: zdrowie.interia.pl

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
58
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?