Polub nas na Facebooku
Czytasz: WHO zmieniła zalecenia dotyczące noszenia maseczek
menu
Polub nas na Facebooku

WHO zmieniła zalecenia dotyczące noszenia maseczek

Getty Images

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by nos i usta zakrywać w zamkniętych pomieszczeniach - szczególnie wtedy, gdy znajdujemy się w otoczeniu osób, z którymi nie mieszkamy. Skąd takie sugestie? Chodzi o apel kilkuset ekspertów, którzy twierdzą, że koronawirusem można zarazić się nawet podczas rozmowy.

Przez długi czas sądzono, że koronawirusem można zarazić się wyłącznie drogą kropelkową, a więc w momencie, gdy zainfekowana osoba kicha, kaszle lub gdy sami przeniesiemy na siebie patogen – na przykład dotykając przedmiotów, na których znajduje się SARS-CoV-2. Niemniej kilka tygodni temu ponad 200 ekspertów z całego świata informowało, że groźny wirus może również rozprzestrzeniać się w powietrzu za pomocą mikroskopijnych aerozoli, a co za tym idzie, zarazić nim można się także podczas zwykłej rozmowy. WHO przyznała, że nie można wykluczyć, że taka wersja zdarzeń jest prawdopodobna. W związku z tym organizacja postanowiła zmienić zalecenia dotyczące noszenia maseczek.

Przeczytaj też: Raport specjalny o koronawirusie

Zakrywanie nosa i ust – nowe zalecenia WHO

Jak brzmią więc nowe zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia? Specjaliści twierdzą, że o ile jest to możliwe, należy unikać tłumów i zatłoczonych pomieszczeń. Zakrywać nos i usta powinno się szczególnie wtedy, gdy nie możemy zachować bezpiecznego, dwumetrowego dystansu względem innych ludzi. Maseczkę powinniśmy nosić również wtedy, gdy przebywamy w otoczeniu osób, z którymi nie mieszkamy.

Eksperci tłumaczą także, że koronawirus, podobnie jak wirusy odry czy gruźlicy mogą utrzymywać się w powietrzu (szczególnie tym źle wentylowanym). Nos i usta powinniśmy więc zakrywać w biurze, szkole, sklepie, barze czy klubie fitness.

Przeczytaj też: Koronawirus. Opracowano filtr, który wychwytuje z powietrza cząstki SARS-CoV-2

Zobacz też film: Jak prawidłowo oddychać w maseczce?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
48
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni