Czas świąt Bożego Narodzenia wcale nie musi oznaczać nadprogramowych setek pustych kalorii. Słodkie pierniki, makowce, tarty i pralinki można przygotować wyłącznie ze zdrowych, pełnowartościowych składników, które nie tylko doskonale smakują, ale także odżywiają nasze ciało. Jak to zrobić? Zapytaliśmy o to Karolinę i Macieja Szaciłło, którzy podzielili się swoimi świątecznymi przepisami na ciasta i desery.
Karolina i Maciej Szaciłło to znani i cenieni propagatorzy zdrowego stylu życia i roślinnej kuchni. W swoich książkach udowadniają, że jedzenie potrafi leczyć, a ich przepisy to często najlepsze lekarstwo na nadprogramowe kilogramy, migreny, chroniczne uczucie zmęczenia, czy dolegliwości żołądkowe. W swojej pracy inspirują się dalekowschodnimi naukami o zdrowiu, m.in. ajurwedą. Z okazji nadchodzących świąt Bożego Narodzenia Karolina i Maciej podzielili się z nami swoimi autorskimi przepisami na ciasta i słodkości, których smak (i właściwości zdrowotne) przekonają was do kuchni roślinnej już na stałe. Do dzieła!
Wegański przepis na surowe pierniczki
Składniki:
- 200 g orzechów włoskich
- 100 g fig
- 200 g daktyli (najlepiej ekologicznych)
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki naturalnego miodu
- 2 łyżki dobrej jakości przyprawy korzennej (bez mąki, cukru, sztucznych aromatów)
- szczypta nierafinowanej soli (himalajskiej lub kłodawskiej)
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 100 g suszonych, niesiarkowanych śliwek
- do obtoczenia:
- wiórki kokosowe
- poszatkowane orzechy włoskie
- biały mak
Wykonanie:
Orzechy włoskie mielimy w robocie kuchennym. Dodajemy figi i daktyle. Mielimy do uzyskania lepkiej masy. Dodajemy pozostałe składniki (bez śliwek i dodatków do obtoczenia). Całość mielimy, aż wszystkie składniki się połączą. Pod koniec dodajemy pokrojone na kawałki śliwki. Z masy formujemy kulki. Obtaczamy je w wybranych dodatkach.
Przepis pochodzi z książki „Swojsko” (Wydawnictwo Agora)
Przepis na świąteczne ciasto TORTA DI FRUTTA SECCA
Składniki:
- 50 g migdałów
- 50 g orzechów laskowych
- 60 g niesiarkowanych moreli
- 60 g fig
- 50 g gorzkiej czekolady (minimum 30%)
- 30 g maku
- 1/3 łyżeczki sody
- 50 g melasy (np. kukurydzianej, ryżowej, jęczmiennej, buraczanej lub orkiszowej) lub nierafinowanego cukru np. Dark Muscavado
- 100 g mąki gryczanej
- 50 g oleju kokosowego lub masła
- 200 ml mleka sojowego
- szczypta nierafinowanej soli
- 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
- 50 g gorzkiej czekolady (minimum 60%) do polania
- mak do posypania
Wykonanie:
Migdały i orzechy laskowe mielimy w robocie kuchennym, tak aby były widoczne kawałki orzechów i migdałów lub drobno siekamy. Dodajemy suszone owoce i mielimy lub siekamy ,tak aby widoczne były większe kawałki owoców. Gorzką czekoladę drobno siekamy nożem. Masę z bakalii i orzechów przekładamy do miski. Dodajemy poszatkowaną czekoladę, mak, sodę, melasę lub cukier, mąkę, tłuszcz, mleko, sól i skórkę. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem (i posypanej np. makiem) foremki. Masę wyrównujemy od góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy bez termoobiegu około 40 minut. Przed wyjęciem formy z piekarnika sprawdzamy ciasto patyczkiem. Po wyjęciu z ciasta powinien być suchy. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Rozprowadzamy ją na przestudzonym cieście i posypujemy je makiem.
Przepis pochodzi z książki „Swojsko” (Wydawnictwo Agora)
Więcej ciekawych przepisów i wiedzy na temat dobroczynnego działania roślin w codziennej diecie, znajdziesz w książce autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło "Leki z roślinnej apteki".
Przeczytaj także: Jak zrobić masło orzechowe?
Zobacz video: Izabella Miko o wegańskich świętach