Polub nas na Facebooku
Czytasz: Zła wiadomość: Tylko 60 proc. chorych na COVID-19 wytwarza przeciwciała
menu
Polub nas na Facebooku

Zła wiadomość: Tylko 60 proc. chorych na COVID-19 wytwarza przeciwciała

Maseczki i fiolki do badań na COVID-19

Fot: Michaela Dusikova / gettyimages.com

Do tej pory sądzono, że przechorowanie COVID-19 sprawia, że organizm wytwarza przeciwciała, które chronią przed kolejnym zakażeniem. Niestety najnowsze badania pokazują, że taką ochronę zyskuje 60 proc. pacjentów. 

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu opracowali test ELISA, który miała rozpoznawać przeciwciała wytworzone przeciwko nowemu koronawirusowi. Niestety, przeprowadzone przez nich testy pokazały, że ochronne przeciwciała wytwarza 60 proc. pacjentów. Co gorsza, badacze odkryli, że niektórzy chorzy wytwarzają białko, które ułatwia rozprzestrzeniane się wirusa po organizmie.

Jak działa wirus?

Aby koronawirus mógł wywołać infekcję w organizmie musi zajść konkretna reakcja. Receptor nowego wirusa (RBD) musi się połączyć z receptorem ACE2, który znajduje się na powierzchni wielu komórek w ludzkim ciele. Choć najwięcej tego receptora mają komórki znajdujące się w płucach, to występuje on także w nerkach oraz mózgu. 

Zobacz także: Koronawirus atakuje nie tylko płuca. Zakażenie może wywoływać groźne skrzepy

Jeśli układ immunologiczny jest sprawny i działa prawidłowo, to potrafi wytworzyć przeciwciała, które blokują proces łączenia się koronawirusa z komórką żywiciela (czyli interakcję pomiędzy RBD a ACE2). Tym samym może nie dopuścić do zakażenia.

Stworzony przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu test ELISA służy nie tylko do ilościowego wykrywania ochronnych przeciwciał w surowicy krwi. Przeprowadzone przez nich badania pokazały, że niektóre białka wirusa wchodzą w reakcję z przeciwciałami wytwarzanymi przez organizm. Dzięki temu wirus znacznie łatwiej wywołuje zakażenie. Czy odkrycie wpłynie na sposób leczenia chorych oraz na prace nad szczepionką? Zdaniem badaczy na tę chwilę nie da się udzielić odpowiedzi na te pytania i konieczne są dalsze badania.

Koroanwirus SARS-CoV-2 - co trzeba o nim wiedzieć?

Koronawirus SARS-CoV-2 to nowy wirus, który wywołuje chorobę nazwaną przez lekarzy COVID-19. U pacjentów z tym schorzeniem dochodzi do zapalenia płuc, które w skrajnych przypadkach zmienia się w ostrą niewydolność oddechową. Do najbardziej charakterystycznych objawów choroby należą wysoka gorączka, duszności, suchy kaszel, bóle mięśni i stawów, a także zaburzenia węchu i smaku.

Mimo że infekcja koronawirusem SARS-CoV-2 może być groźna dla każdego z nas, to zdaniem lekarzy w grupie ryzyka znajdują się przede wszystkim seniorzy oraz osoby, które chorują przewlekle.

Zobacz film i dowiedz się dlaczego nowy wirus może być niebezpieczny:

Zobacz film: Dlaczego koronawirus SARS-CoV-2 jest taki niebezpieczny? Źródło: x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
87
9
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni