Przed nami drugi odcinek programu 36,6 °C, emitowanego w każdą sobotę o 18.00 na antenie TVN. Poznamy całą prawdę na temat jajek i cholesterolu, a także dowiemy się, jak i czym powinno się myć ręce, aby usunąć z nich bakterie i drobnoustroje. To jednak nie wszystko!
Jak myć ręce?
Program 36,6 °C porusza ciekawe zagadnienia zdrowotne. Tym razem Ewa Drzyzga i prof. Krzysztof Łabuzek odkryją przed nami sekrety mydeł. Nie każde myje tak samo, a 70 proc. zatruć pokarmowych jest efektem niedostatecznej higieny. Czym należy myć ręce i jak to robić, aby uniknąć zarażenia takimi chorobami jak salmonella czy wirusowe zapalenie wątroby typu A? Na te pytania poznacie odpowiedź w programie 36,6 °C w najbliższą sobotę.
Co kryją jajka?
To jednak nie jedyne, czym zajmą się prowadzący. Czy kupowanie jajek pochodzących od kur z wolnego wybiegu jest zdrowsze? Czym różnią się jajka i jaki wpływ na nasze zdrowie mają te różnice? Poruszony zostanie problem cholesterolu, z którym wielu Polaków ma problem. Czy jajka podnoszą poziom cholesterolu? Czym różni się cholesterol "dobry" LDL od tego "złego" HDL?
Zastawka serca
W sobotnim programie 36,6 °C specjalista chorób serca prof. Adam Witkowski wyjaśni, w jaki sposób działa nowoczesna zastawka serca. Dzięki nowoczesnej medycynie specjaliści są w stanie wszczepić zastawkę serca bez rozcinania klatki piersiowej i bez zatrzymywania pracy serca, a nawet bez narkozy. Jak to możliwe?
Jak zbadać nerki?
Ponad 4 miliony Polaków ma chore nerki, ale aż 95 % nie zdaje sobie z tego sprawy. Dlatego w programie 36,6 °C zaprezentowane zostaną badania, które w szybki sposób pomogą w zdiagnozowaniu choroby. Dodatkowo prowadzący przetestowali metody dializ dostępne w Polsce.
Program 36,6 °C już w najbliższą sobotę, 3 marca 2018 roku, o godzinie 18.00 na antenie TVN. Po programie zapraszamy na czat z ekspertem - prof. Krzysztofem Łabuzkiem, który odpowie na wszystkie pytania dotyczące problemu, jakim jest cholesterol.
Polecamy: Program 36,6 °C nagrodzony w kategorii Lider Roku 2017 w Ochronie Zdrowia – media i PR