Polub nas na Facebooku
Czytasz: Ten dodatek do rosołu zwiększy twoją odporność. Idealny na jesień 
menu
Polub nas na Facebooku

Ten dodatek do rosołu zwiększy twoją odporność. Idealny na jesień 

Dlaczego warto jeść rosół?

gbh007/Getty Images

Rosół to zupa znana niemal na całym świecie. Ceniona jest nie tylko za smak, ale również właściwości prozdrowotne. Wiele osób uważa, że pomaga złagodzić dolegliwości towarzyszące przeziębieniu czy grypie. Czy faktycznie? 

Czy rosół pomaga walczyć z infekcją? 

Odpowiedzi na to pytanie postanowili poszukać specjaliści z University of Nebraska Medical Center. Przeprowadzona przez nich analiza pokazała, że obecne w rosole makroelementy i witaminy mają zbawienny wpływ na nasz organizm zwłaszcza wtedy, gdy dokucza nam przeziębienie. 

Dodatkowo zupa rozgrzewa, poprawia samopoczucie oraz nawadnia, co ma znaczenie przy gorączce. Badacze wykazali również, że gorący rosół zmniejsza reakcję neutrofili, których aktywność przyczynia się do powstawania kataru i kaszlu

Co dodawać do rosołu?

Prozdrowotne właściwości rosołu może jeszcze wzmocnić. Wystarczy dodać do wywaru dwie przyprawy, które raczej z wywarem nam się nie kojarzą, czyli imbir i cynamon.

Imbir rozgrzewa. Poza tym działa przeciwzapalnie. Podobne właściwości ma cynamon. Jeśli zdecydujemy się wzbogacić nimi wywar musimy pamiętać, że obie przyprawy są bardzo intensywne. Dlatego, aby nie zdominowały rosołu trzeba je dodać w odpowiednim momencie. W przypadku imbiru najlepiej zrobić to na maksymalnie 15 minut przed wyłączeniem rosołu. Cynamon można dodać mniej więcej w połowie gotowania

Zobacz wideo: Objawy grypy - czym się różni od przeziębienia?

Dzień Dobry TVN 

Źródło: kobieta.interia.pl

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
51
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?