Polub nas na Facebooku
Czytasz: Tatar – kcal, przepis. Wartość odżywcza, witaminy i minerały w tatarze 
menu
Polub nas na Facebooku

Tatar – kcal, przepis. Wartość odżywcza, witaminy i minerały w tatarze 

Tatar z jajkiem, cebulą. Mięso wołowe

Fot. Borutex / Getty Images

Podstawowym składnikiem tatara jest zmielone lub drobno posiekane surowe mięso wołowe. W jego składzie znajdują się cenne dla organizmu związki, takie jak: białko, kwas foliowy, witamina B12. Porcję mięsa wołowego układa się na talerzu, a na wierzchu tatara kładzie się surowe żółtko. 

Tatar jest potrawą z mięsa wołowego. Dodaje się do niego żółtka jaj, olej roślinny lub oliwę z oliwek, cebulę oraz przyprawy. Tatar jest źródłem pełnowartościowego białka. Dostarcza również witamin z grupy B i cennych minerałów, takich jak żelazo i magnez.

Tatar – co to za potrawa?

Tatar jest potrawą przygotowywaną na bazie surowego, mielonego lub drobno siekanego mięsa wołowego, żółtek jaj, oleju, cebuli i przypraw, głównie soli, pieprzu oraz maggi lub sosu worcestershire. Do przyrządzenia smacznego tatara najczęściej wykorzystuje się polędwicę wołową. Opcjonalnie do potrawy dodaje się ogórki kiszone lub konserwowe, marynowane grzyby bądź sardynki z oleju. Składniki te można mieszać z mięsem wołowym lub układać je obok na talerzu. Gotowy tatar należy podawać natychmiast w towarzystwie grzanek lub świeżego pieczywa.

Tatar – wartości odżywcze

Głównym składnikiem tatara jest mięso wołowe, które uznawane jest za jedno z najwartościowszych rodzajów mięs pod względem odżywczym. Tatar jest źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego przez organizm białka, które stanowi ważny składnik codziennej diety. Wołowina dostarcza również cennych witamin i minerałów, do których należą: witaminy z grupy B (B2, B3, B5, B6, B12, kwas foliowy) oraz fosfor, żelazo, magnez, cynk i selen. Do tatara dodaje się zwykle żółtka jaj, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fosfolipidy. Związki te mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz mogą przyczyniać się do regulowania ciśnienia tętniczego krwi i obniżania poziomu „złego” cholesterolu. Lecytyna występująca w żółtkach jaj wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniając się do redukcji stresu oraz poprawy zdolności koncentracji i pamięci. Żółtka jaj są także źródłem lecytyny i zeaksantyny należących do karotenoidów, czyli naturalnych barwników nadającym żółtkom charakterystyczną, intensywną barwę. Substancje te wykazują właściwości antyoksydacyjne i zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej, będącej przyczyną utraty wzroku. Związki występujące w tatarze, takie jak: żelazo, kwas foliowy, witamina B12, zapobiegają niedokrwistości, nazywanej inaczej anemią.

Jaki ma wpływ na organizm człowieka jedzenie mięsa? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Jedzenie mięsa - jaki ma wpływ na organizm człowieka? Źródło: Wiem, co jem

Tatar – kcal

Wołowina należy do mięs średnio kalorycznych. Wartość energetyczna jest różna dla poszczególnych elementów wołowych i zależy od zawartości tłuszczu. Tatar jest zwykle przyrządzany na bazie polędwicy wołowej, uznawanej za najlepszą część mięsa wołowego. Ilość kalorii w tatarze jest zależna od przepisu oraz uwarunkowana przez pozostałe składniki dodawane do potrawy. Tatar wołowy bez dodatków w postaci żółtek jaj, oleju, ogórków czy marynowanych grzybów w 100 g dostarcza około 118 kcal. W jednym żółtku zawarte jest około 55 kcal. Do tatara dodaje się zwykle 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek, co dostarcza średnio 88 kcal.

Tatar – przepis klasyczny

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej,
  • 1 cebula szalotka,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 4 żółtka jaj,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę wołową zmiel w maszynce lub drobno posiekaj. Mięso przełóż do miski.
  2. Do mięsa wołowego dodaj oliwę z oliwek i sos worcestershire, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku, ponownie wymieszaj.
  3. Cebulę szalotkę i ogórki kiszone pokrój w bardzo drobną kostkę.
  4. Porcję surowego mięsa wołowego ułóż na talerzu. Na wierzchu mięsa ułóż surowe żółtko jaja. Potrawę przypraw świeżo mielonym pieprzem.
  5. Obok tatara ułóż cebulę i ogórek.

Tatar – przepis na tatar z musztardą i marynowanymi grzybkami

Ilość porcji: 3

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 3 żółtka jaj,
  • 5 marynowanych grzybów (kapeluszy),
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wołowe oczyść z błon, drobno posiekaj lub zmiel.
  2. Cebulę, ogórki kiszone i marynowane grzyby drobno posiekaj. Dodaj do mięsa, wymieszaj.
  3. Mięso z dodatkami dopraw solą i pieprzem do smaku oraz musztardą.
  4. Mięso ułóż porcjami na środek talerzy. W mięsie zrób delikatne wgłębienie, w którym następnie umieść żółtko jaja. Tatar przypraw pieprzem.

Tatar inaczej – przepis na tatar z brandy

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 200 g polędwicy wołowej,
  • 1 cebula szalotka,
  • 20 małych kaparów,
  • 2 łyżeczki brandy,
  • 2 fileciki anchois,
  • 2 surowe żółtka,
  • 2 łyżki musztardy dijon,
  • 2 łyżeczki zimnej, przegotowanej wody,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Kapary przekrój na połówki.
  2. Mięso wołowe drobno posiekaj lub zmiel. Przełóż do miski.
  3. Do mięsa dodaj brandy i przegotowaną wodę. Wymieszaj.
  4. Z mięsa uformuj 2 porcje, ułóż na talerzach. Mięso oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obok na talerzu ułóż dodatki: posiekaną cebulę, kapary, fileciki anchois, musztardę. Żółtko jaja ułóż na porcji mięsa. 

Czy lubisz tatar?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
41
2
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?