Polub nas na Facebooku
Czytasz: Tak oszukują producenci żywności - wybielana mozzarella, odświeżane ryby
menu
Polub nas na Facebooku

Tak oszukują producenci żywności - wybielana mozzarella, odświeżane ryby

Różne rodzaje ryby przygotowane do sprzedaży.

Fot. shana novak / Getty Images

Raport związku rolników z Włoch jest bardzo pesymistyczny - obnaża liczne nieprawidłowości związane z produkcją żywności. Lista zarzutów jest bardzo długa i zawiera m. in. wybielanie mozzarelli sodą, odświeżanie starych ryb czy podrabianie miodu.

Rolnicza organizacja Coldiretti we współpracy m.in. z Instytutem Badań Politycznych, Ekonomicznych i Społecznych Eurispies w dokumencie "Agromafie" wskazuje na liczne nieprawidłowości związane z produkcją żywności. 

Lista nieprawidłowości jest bardzo długa - na jej czele znajdziemy ser mozzarella barwiony na biało sodą, odświeżanie ryb za pomocą nielegalnej substancji cafados (czyli mieszanki kwasów organicznych i wody utlenionej, którą łączy się z lodem - ryby obłożone takim lodem sprawiają wrażenie świeżych, a w rzeczywistości są stare).

Twórcy raportu przestrzegają przed mięsem, które może pochodzić z nielegalnego uboju bez żadnej kontroli sanitarnej oraz przed produktami z dodatkiem chińskich trufli, sprzedawanych jako włoskie oraz grzybami z importu, które sprzedawane są jako rodzime.

Zwrócono także uwagę na produkcję chleba, który często jest wypiekany w piecach, w których pali się... stare i lakierowane meble! To jednak nie koniec długiej listy nielegalnych i wręcz niebezpiecznych praktyk, stosowanych przez producentów.

Również w restauracjach należy uważać na to, co się spożywa. Oliwa, tak chętnie spożywana przez Włochów, może być po prostu... olejem zabarwionym na zielono!

Więcej na ten temat znajdziecie na: Oszustwa przy produkcji żywności. "Produkty nielegalne, niebezpieczne"

Niestety z problemem wprowadzania do obrotu nielegalnego mięsa lub odświeżania go mamy do czynienia również w Polsce. Z filmu dowiecie się, jakie triki stosują sprzedawcy, aby mięso wyglądało na świeże:

Zobacz film: Odświeżanie mięsa. Źródło: Co nas truje

Polecamy Wam także zapoznać się z tym, jak w Polsce wygląda przemysł mięsny i na co należy uważać: Mięso wołowe wycofywane ze sklepów. Możliwe, że nie było badane

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?