Rolnicza organizacja Coldiretti we współpracy m.in. z Instytutem Badań Politycznych, Ekonomicznych i Społecznych Eurispies w dokumencie "Agromafie" wskazuje na liczne nieprawidłowości związane z produkcją żywności.
Lista nieprawidłowości jest bardzo długa - na jej czele znajdziemy ser mozzarella barwiony na biało sodą, odświeżanie ryb za pomocą nielegalnej substancji cafados (czyli mieszanki kwasów organicznych i wody utlenionej, którą łączy się z lodem - ryby obłożone takim lodem sprawiają wrażenie świeżych, a w rzeczywistości są stare).
Twórcy raportu przestrzegają przed mięsem, które może pochodzić z nielegalnego uboju bez żadnej kontroli sanitarnej oraz przed produktami z dodatkiem chińskich trufli, sprzedawanych jako włoskie oraz grzybami z importu, które sprzedawane są jako rodzime.
Zwrócono także uwagę na produkcję chleba, który często jest wypiekany w piecach, w których pali się... stare i lakierowane meble! To jednak nie koniec długiej listy nielegalnych i wręcz niebezpiecznych praktyk, stosowanych przez producentów.
Również w restauracjach należy uważać na to, co się spożywa. Oliwa, tak chętnie spożywana przez Włochów, może być po prostu... olejem zabarwionym na zielono!
Więcej na ten temat znajdziecie na: Oszustwa przy produkcji żywności. "Produkty nielegalne, niebezpieczne"
Niestety z problemem wprowadzania do obrotu nielegalnego mięsa lub odświeżania go mamy do czynienia również w Polsce. Z filmu dowiecie się, jakie triki stosują sprzedawcy, aby mięso wyglądało na świeże:
Polecamy Wam także zapoznać się z tym, jak w Polsce wygląda przemysł mięsny i na co należy uważać: Mięso wołowe wycofywane ze sklepów. Możliwe, że nie było badane