Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sukces polskich naukowców! "Sztuczna kość" trafia na rynek
menu
Polub nas na Facebooku

Sukces polskich naukowców! "Sztuczna kość" trafia na rynek

Getty Images

Po 15 latach wynalazek naukowców z Lublina otrzymuje certyfikat CE. Co to oznacza? "Sztuczna kość", bo to o niej mowa, może być powszechnie wykorzystywana przez ludzi na całym świecie. Do tej pory mogła jedynie być używana na potrzeby badań eksperymentalnych.

„Sztuczna kość” – co to jest?

„Sztuczka kość”, czyli właściwie biomateriał kościozastępczy FlexiOss, został stworzony przez profesor Grażynę Ginalską oraz dr hab. n. farm. Annę Belcarz z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Na jakiej zasadzie funkcjonuje ten wynalazek? Działa trochę jak plastelina. Gdy podczas operacji nasiąknie krwią pacjenta czy antybiotykami, staje się elastyczny. W związku z tym można dopasować go idealnie do danego miejsca. Co więcej sztuczna kość jest świetnym rusztowaniem dla odbudowy naturalnej kości. Wraz z upływem czasu naturalna kość wrasta w pory biomateriału, a co za tym idzie po pewnym czasie jest jej więcej niż FlexiOss.

Przeczytaj też: Jakie schorzenia mogą powodować ból kości udowej?

Z czego składa się „sztuczna kość”?

Skład chemiczny tego biomateriału jest bardzo zbliżony do naturalnej kości. Dlaczego jest to ważna informacja? Dzięki temu ryzyko odrzutu sztucznej kości przez organizm jest znacznie mniejsze. Warto jeszcze wiedzieć, że zamiast białka zastosowano w niej cukier.

Twórcy projektu poinformowali również, że badania kliniczne biomateriału poszły bardzo dobrze i przytoczyli przypadek kobiety, która przeszła aż 16 operacji, ale za każdym razem po zabiegu dochodziło do odrzutu. Wszystko poszło pomyślnie dopiero wtedy, gdy pacjentce wszczepiono sztuczną kość z Lublina.

Przeczytaj też: Kość skokowa i jej anatomia. Najczęstsze dolegliwości kości skokowej

Zobacz też film: Sztuczna kość - cudowny wynalazek

Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
70
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?