Polub nas na Facebooku
Czytasz: Spożywanie wątróbki może nasilać niektóre choroby. Kto nie powinien jej jeść? 
menu
Polub nas na Facebooku

Spożywanie wątróbki może nasilać niektóre choroby. Kto nie powinien jej jeść? 

wątróbka

Smakosze podrobów zacierają ręce na myśl o wątróbce. Choć posiłek ten bogaty jest w wiele cennych składników odżywczych, nie każdy powinien go jeść. Komu szkodzi?

Wątróbka — właściwości zdrowotne

Wątróbka ma swoich wielbicieli i przeciwników. Odpowiednio przyrządzona może naprawdę zaskoczyć nawet najbardziej wybrednego smakosza. Podroby drobiowe, wołowe, wieprzowe, jagnięce lub cielęce połączone z owocami bądź przysmażoną cebulką są godne rozważenia. Co więcej, wątróbka to źródło wielu cennych mikro i makroelementów.

Po pierwsze stanowi znakomite źródło witaminy B oraz A, co ma znaczenie dla naszego układu nerwowego i wzroku. Idealnie nadaje się także w walce z anemią, ze względu na wysoką zawartość żelaza.

Niestety, choć bardzo zdrowa, nie każdy może ją spożywać.

Wątróbka a przeciwwskazania – kto nie powinien jej jeść?

O wątróbce przez pewien czas krążyły negatywne plotki. W sieci znaleźć mogliśmy liczne informacje bowiem posiłek ten może wpływać drastycznie na podnoszenie poziomu złego cholesterolu. Jak się okazuje, nie do końca jest to prawdą, jednak podroby te nie są wskazane dla każdego.

Przede wszystkim ostrożność powinny zachować osoby z chorobami serca, miażdżycą oraz te walczące z problemami układu krążenia. Produkt ten niebezpieczny może być także dla pacjentów borykających się z reumatyzmem, gdyż zaostrza objawy. Wątróbkę i inne podroby powinny wykluczyć z diety również osoby chorujące na dnę moczanową. Wszystko przez puryny, czyli organiczne związki chemiczne, które w organizmie przekształcane są na kwas moczowy.

W bardzo małych ilościach wątróbkę powinny spożywać także kobiety w ciąży, bowiem nadmiar witaminy A jest szkodliwy dla płodu.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
78
6
Polecamy
Rehabilitacja po covidzie.
Jaką dietę stosować po zakażeniu koronawirusem?
Rehabilitacja po covidzie. Jaką dietę stosować po zakażeniu koronawirusem? Dzień Dobry TVN
Dieta a odporność.
Jak zmienić jadłospis dla całej rodziny i nie dać się infekcjom?
Dieta a odporność. Jak zmienić jadłospis dla całej rodziny i nie dać się infekcjom? Dzień Dobry TVN
Anemia – optymalna dieta na niedokrwistość
Anemia – optymalna dieta na niedokrwistość TVN zdrowie
Borówka amerykańska – ile jeść, by wzmocnić serce?
Borówka amerykańska – ile jeść, by wzmocnić serce? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?
Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?