Wątróbka — właściwości zdrowotne
Wątróbka ma swoich wielbicieli i przeciwników. Odpowiednio przyrządzona może naprawdę zaskoczyć nawet najbardziej wybrednego smakosza. Podroby drobiowe, wołowe, wieprzowe, jagnięce lub cielęce połączone z owocami bądź przysmażoną cebulką są godne rozważenia. Co więcej, wątróbka to źródło wielu cennych mikro i makroelementów.
Po pierwsze stanowi znakomite źródło witaminy B oraz A, co ma znaczenie dla naszego układu nerwowego i wzroku. Idealnie nadaje się także w walce z anemią, ze względu na wysoką zawartość żelaza.
Niestety, choć bardzo zdrowa, nie każdy może ją spożywać.
Wątróbka a przeciwwskazania – kto nie powinien jej jeść?
O wątróbce przez pewien czas krążyły negatywne plotki. W sieci znaleźć mogliśmy liczne informacje bowiem posiłek ten może wpływać drastycznie na podnoszenie poziomu złego cholesterolu. Jak się okazuje, nie do końca jest to prawdą, jednak podroby te nie są wskazane dla każdego.
Przede wszystkim ostrożność powinny zachować osoby z chorobami serca, miażdżycą oraz te walczące z problemami układu krążenia. Produkt ten niebezpieczny może być także dla pacjentów borykających się z reumatyzmem, gdyż zaostrza objawy. Wątróbkę i inne podroby powinny wykluczyć z diety również osoby chorujące na dnę moczanową. Wszystko przez puryny, czyli organiczne związki chemiczne, które w organizmie przekształcane są na kwas moczowy.
W bardzo małych ilościach wątróbkę powinny spożywać także kobiety w ciąży, bowiem nadmiar witaminy A jest szkodliwy dla płodu.