Polub nas na Facebooku
Czytasz: Spożywanie wątróbki może nasilać niektóre choroby. Kto nie powinien jej jeść? 
menu
Polub nas na Facebooku

Spożywanie wątróbki może nasilać niektóre choroby. Kto nie powinien jej jeść? 

wątróbka

Smakosze podrobów zacierają ręce na myśl o wątróbce. Choć posiłek ten bogaty jest w wiele cennych składników odżywczych, nie każdy powinien go jeść. Komu szkodzi?

Wątróbka — właściwości zdrowotne

Wątróbka ma swoich wielbicieli i przeciwników. Odpowiednio przyrządzona może naprawdę zaskoczyć nawet najbardziej wybrednego smakosza. Podroby drobiowe, wołowe, wieprzowe, jagnięce lub cielęce połączone z owocami bądź przysmażoną cebulką są godne rozważenia. Co więcej, wątróbka to źródło wielu cennych mikro i makroelementów.

Po pierwsze stanowi znakomite źródło witaminy B oraz A, co ma znaczenie dla naszego układu nerwowego i wzroku. Idealnie nadaje się także w walce z anemią, ze względu na wysoką zawartość żelaza.

Niestety, choć bardzo zdrowa, nie każdy może ją spożywać.

Wątróbka a przeciwwskazania – kto nie powinien jej jeść?

O wątróbce przez pewien czas krążyły negatywne plotki. W sieci znaleźć mogliśmy liczne informacje bowiem posiłek ten może wpływać drastycznie na podnoszenie poziomu złego cholesterolu. Jak się okazuje, nie do końca jest to prawdą, jednak podroby te nie są wskazane dla każdego.

Przede wszystkim ostrożność powinny zachować osoby z chorobami serca, miażdżycą oraz te walczące z problemami układu krążenia. Produkt ten niebezpieczny może być także dla pacjentów borykających się z reumatyzmem, gdyż zaostrza objawy. Wątróbkę i inne podroby powinny wykluczyć z diety również osoby chorujące na dnę moczanową. Wszystko przez puryny, czyli organiczne związki chemiczne, które w organizmie przekształcane są na kwas moczowy.

W bardzo małych ilościach wątróbkę powinny spożywać także kobiety w ciąży, bowiem nadmiar witaminy A jest szkodliwy dla płodu.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
78
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?