Polub nas na Facebooku
Czytasz: Spożywanie białka zwierzęcego zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci
menu
Polub nas na Facebooku

Spożywanie białka zwierzęcego zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci

Kobieta lub mężczyzna kroi mięso na desce kuchennej.

Fot. BRETT STEVENS / Getty Images

Z najnowszych badań wynika, że menu bogate w białko zwierzęce, a zwłaszcza czerwone mięso, zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu u mężczyzn. Badaniu poddano 2600 Finów w wieku od 42 do 60 lat.

American Journal of Clinical Nutrition opublikował najnowsze badania, z których wynika, że menu bogate w białko zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu. Badanie przeprowadzono na grupie mieszkańców Finlandii, którzy dostarczali informacji o swoich nawykach żywieniowych. Mężczyźni, którzy dostarczali organizmowi tylko białka pochodzenia zwierzęcego byli bardziej narażeni na zgon niż ci, w których menu panowała równowaga pomiędzy białkiem roślinnym i zwierzęcym. 

Na zdrowie pacjentów szczególnie negatywny wpływ miało spożycie mięsa w ilości ponad 200 gramów dziennie. Zwiększało ono w ciągu 20 lat ryzyko śmierci o 23 proc. w porównaniu do osób, które jadły tego mięsa mniej niż 100 gramów dziennie. Co ważne mężczyźni biorący udział w badaniu spożywali głównie czerwone mięso.

Naukowcy wykazali związek między spożyciem mięsa a przedwczesnym zgonem u mężczyzn chorych na cukrzycę typu 2, chorobami układu krążenia i nowotworami.  Oznacza to, że osoby chore powinny zwracać uwagę na dietę i znacznie ograniczyć produkty mięsne. 

Jednak o tym, że mięso nie jest najzdrowsze, wiadomo od dawna.  Światowa Organizacja Zdrowia stawia czerwone mięso w szeregu z papierosami i alkoholem. Jego nadmiar może przyczynić się do rozwoju nowotworu jelita grubego - zwiększa ryzyko wystąpienia tego schorzenia o 17 proc. Przetworzone mięso, czyli wędliny, zawierają bardzo dużo soli i konserwantów, które w nadmiarze prowadzą do nadciśnienia tętniczego oraz problemów z układem krążenia. 

Polecamy: Czy czerwone mięso jest bezpieczne dla zdrowia? Do czego może doprowadzić jego nadmiar w codziennej diecie?

Co powoduje nadmiar mięsa w diecie? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Co powoduje spożywanie wędlin i mięsa w nadmiarze? Źródło: Co nas truje?

Zalecenia dietetyków

Podstawą Piramidy Żywienia jest aktywność fizyczna, a zaraz po niej - warzywa i owoce w proporcji 3 do 1, zdrowe tłuszcze oraz produkty pełnoziarniste. Czerwone mięso znajduje się natomiast na samym czubku piramidy wraz z masłem, słodyczami, solą, słodzonymi napojami czy białym pieczywem. Oznacza to, że produkty te powinny być spożywane sporadycznie. Zobaczcie sami:

Fot. Zdrowie.tvn.pl / Piramida Żywienia

Fot. Zdrowie.tvn.pl / Piramida Żywienia

Dietetycy zachęcają społeczeństwo do diety śródziemnomorskiej, która jest najzdrowsza. Zakłada ona spożycie właśnie dużej ilości warzyw, owoców oraz ryb czy nasion. Więcej informacji znajdziecie tutaj: Dieta śródziemnomorska - wady i zalety, efekty, przepisy

Przetworzone mięso wpływa także na rozwój otyłości. Więcej o tym dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Odchudzanie: Jak zacząć? Wyrzucamy przetworzone mięso i cukier. Źródło: Dzień Dobry TVN

Źródło: 

American Journal of Clinical Nutrition

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Panseksualizm - co to jest? Na czym polega? Kim jest osoba panseksualna?
Panseksualizm - co to jest? Na czym polega? Kim jest osoba panseksualna?
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby