Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sos sojowy - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
menu
Polub nas na Facebooku

Sos sojowy - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Getty Images

Choć kojarzy się przede wszystkim z kuchnią japońską, coraz częściej trafia na polskie stoły. Sos sojowy podaje się dziś już nie tylko do dań azjatyckich. Jakie są jego właściwości i dlaczego warto po niego sięgać? Sprawdź!

Sos sojowy jest jednym z podstawowych elementów kuchni azjatyckiej. Wytwarza się go podczas procesu fermentacji soi. W sklepach spotkamy go przede wszystkim w dwóch wersjach – jasnej i ciemnej. Dlaczego warto po niego sięgać?

Przeczytaj też: Soja – jakie ma właściwości i zastosowanie w kuchni? Dlaczego jest zdrowa?

Sos sojowy – właściwości

Zacznijmy od tego, że sos sojowy nie jest zbyt kaloryczną przyprawą (60 kcal/100g). Zresztą poza osobami, będącymi na diecie, bez obawy mogą po niego sięgać też dzieci oraz osoby, które powinny unikać soli (przyprawa ta ma słony smak i dzięki temu nie ma potrzeby, by dosolić potrawę). Poza tym sos ten zawiera błonnik, a co za tym idzie, pomaga on walczyć o talię osy oraz polepsza trawienie.

Sos sojowy – wartości odżywcze

Oprócz błonnika sos sojowy bogaty jest także w witaminy z grupy B. Poza tym w jego składzie znajdziesz też z pewnością białko, węglowodany, cukier oraz tłuszcze. Dodatkowo na etykiecie pojawi się też potas, sód, żelazo, magnez i wapń.

Przeczytaj też: Niedobór wapnia – objawy, przyczyny, uzupełnianie braków

Sos sojowy – zastosowanie

Jakie zastosowanie ma sos sojowy? Przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. Jednakże coraz częściej i chętniej pojawia się także jako przyprawa do pizzy, makaronu czy pierożków. Amerykanie dodają go także do burgerów. Miłośnicy gotowania uważają, że jest też świetnym składnikiem marynat oraz sałatkowych sosów.

Chcesz wykorzystać sos sojowy w swojej kuchni? Weź pod uwagę, że łyżeczka tego produktu przeważnie wystarczy. Chcesz dodać więcej? Najpierw spróbuj potrawę, bo może się okazać że ekstra dawka sprawi, że jedzenie będzie przesolone.

Masz na kuchennej półce sos sojowy? Pamiętaj, by po otwarciu przechowywać go w lodówce. Po trzech miesiącach od pierwszego użycia niestety trzeba go wyrzucić, ponieważ traci swoje właściwości oraz smak.

Przeczytaj też: Sól bocheńska – jakie ma właściwości i jak ją stosować

Sos sojowy – jak wybrać najlepszy?

Na sklepowych półkach znajdziesz wiele sosów sojowych. Jeśli jednak nie chcesz kupić chemicznej niewiadomej i mieć pewność, że produkt, który wrzucasz do koszyka wyjdzie ci na zdrowie, sprawdź etykietę przyprawy. Dobry artykuł będzie miał w swoim składzie tylko trzy składniki, a mianowicie: wodę, soję i ziarna zbóż. Dodajmy, że jego charakterystyczny kolor i zapach wynika z procesu fermentacji (około czteromiesięcznej).

Zobacz też film: Sos sojowy - z czego się składa?

Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
58
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?