Sos sojowy jest jednym z podstawowych elementów kuchni azjatyckiej. Wytwarza się go podczas procesu fermentacji soi. W sklepach spotkamy go przede wszystkim w dwóch wersjach – jasnej i ciemnej. Dlaczego warto po niego sięgać?
Przeczytaj też: Soja – jakie ma właściwości i zastosowanie w kuchni? Dlaczego jest zdrowa?
Sos sojowy – właściwości
Zacznijmy od tego, że sos sojowy nie jest zbyt kaloryczną przyprawą (60 kcal/100g). Zresztą poza osobami, będącymi na diecie, bez obawy mogą po niego sięgać też dzieci oraz osoby, które powinny unikać soli (przyprawa ta ma słony smak i dzięki temu nie ma potrzeby, by dosolić potrawę). Poza tym sos ten zawiera błonnik, a co za tym idzie, pomaga on walczyć o talię osy oraz polepsza trawienie.
Sos sojowy – wartości odżywcze
Oprócz błonnika sos sojowy bogaty jest także w witaminy z grupy B. Poza tym w jego składzie znajdziesz też z pewnością białko, węglowodany, cukier oraz tłuszcze. Dodatkowo na etykiecie pojawi się też potas, sód, żelazo, magnez i wapń.
Przeczytaj też: Niedobór wapnia – objawy, przyczyny, uzupełnianie braków
Sos sojowy – zastosowanie
Jakie zastosowanie ma sos sojowy? Przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. Jednakże coraz częściej i chętniej pojawia się także jako przyprawa do pizzy, makaronu czy pierożków. Amerykanie dodają go także do burgerów. Miłośnicy gotowania uważają, że jest też świetnym składnikiem marynat oraz sałatkowych sosów.
Chcesz wykorzystać sos sojowy w swojej kuchni? Weź pod uwagę, że łyżeczka tego produktu przeważnie wystarczy. Chcesz dodać więcej? Najpierw spróbuj potrawę, bo może się okazać że ekstra dawka sprawi, że jedzenie będzie przesolone.
Masz na kuchennej półce sos sojowy? Pamiętaj, by po otwarciu przechowywać go w lodówce. Po trzech miesiącach od pierwszego użycia niestety trzeba go wyrzucić, ponieważ traci swoje właściwości oraz smak.
Przeczytaj też: Sól bocheńska – jakie ma właściwości i jak ją stosować
Sos sojowy – jak wybrać najlepszy?
Na sklepowych półkach znajdziesz wiele sosów sojowych. Jeśli jednak nie chcesz kupić chemicznej niewiadomej i mieć pewność, że produkt, który wrzucasz do koszyka wyjdzie ci na zdrowie, sprawdź etykietę przyprawy. Dobry artykuł będzie miał w swoim składzie tylko trzy składniki, a mianowicie: wodę, soję i ziarna zbóż. Dodajmy, że jego charakterystyczny kolor i zapach wynika z procesu fermentacji (około czteromiesięcznej).
Zobacz też film: Sos sojowy - z czego się składa?