Sok jabłkowy jest jednym z najpopularniejszych soków owocowych na świecie. Prym w jego produkcji wiodą Polska, Niemcy, Stany Zjednoczone i Chiny. Uznawany jest nie tylko za wyjątkowo smaczny, ale też bardzo korzystny dla zdrowia ze względu na bogactwo substancji odżywczych zawartych w jabłkach – witamin, minerałów, błonnika, flawonoidów, kwasów organicznych. Dlatego wybierając sok jabłkowy, należy uważnie przeczytać etykietę na opakowaniu. Pod tą samą nazwą kryją się zarówno produkty o wartości porównywalnej do świeżych jabłek, jak i dosładzane napoje zawierające znikomą ilość owoców, sztuczne barwniki i konserwanty.
Sok jabłkowy – wartości odżywcze
Pełnowartościowy sok jabłkowy powinien zachować wszystkie składniki odżywcze zawarte w jabłkach. Owoce te stanowią niezwykle bogate źródło witamin – A, B1, B2, B3, B6, B9, E, K, P, a przede wszystkim dobrze przyswajalnej witaminy C. Jabłka dostarczają także wielu minerałów, m.in. potasu, wapnia, fosforu i żelaza. W owocach – zwłaszcza w ich skórce – znajduje się dużo błonnika (pektyn). Jedno nieobrane jabłko może zaspokoić 10% dziennego zapotrzebowania na tę niezbędną dla prawidłowego pasażu jelitowego substancję.
Jabłka są także niezwykle zasobne w związki polifenolowe, głównie flawonoidy, które są doskonałymi antyoksydantami. Ich działanie wzmacniają zawarte w owocach kwasy (głównie kwas jabłkowy).
Dlaczego warto jeść jabłka? Odpowiedź znajdziesz w filmie
Właściwości soku jabłkowego
Świeżo tłoczony sok jabłkowy ma szereg prozdrowotnych właściwości:
- dzięki bogactwu zawartych w nim antyoksydantów (witamin, flawonoidów) neutralizuje działanie wolnych rodników, tym samym chroni organizm przed wieloma chorobami (m.in. nowotworami) i opóźnia procesy starzenia się,
- wspomaga proces oczyszczania organizmu z toksyn – błonnik oraz kwercetyna mają zdolność wiązania jonów metali ciężkich, toksyn bakteryjnych, które są wydalane z organizmu, dzięki czemu nie są wchłaniane do krwioobiegu,
- reguluje gospodarkę lipidową – pektyny obniżają poziom „złego” cholesterolu i trójglicerydów we krwi, oddziałując pozytywnie na stan układu krwionośnego, m.in. zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału, wylewu, nadciśnienia tętniczego,
- normalizuje glikemię, czyli stężenie cukru we krwi, ponieważ zawarty w jabłkach błonnik na długo zapewnia uczucie sytości – ogranicza to prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy i otyłości,
- za sprawą pektyn jabłkowych poprawia perystaltykę jelit, przeciwdziałając zaparciom,
- dzięki wysokiej zawartości dobrze przyswajalnej witaminy C oraz antocyjanów, które są naturalnym antybiotykiem, wzmacnia odporność, chroni organizm przed infekcjami i innymi chorobami,
- jako doskonałe źródło potasu reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową,
- przeciwdziała niedokrwistości, dostarczając organizmowi żelaza i niezbędnych witamin.
Sok jabłkowy a odchudzanie
Sok jabłkowy jest zdrowy, a ponadto doskonale wspomaga odchudzanie. Należy do produktów o stosunkowo niewielkiej kaloryczności – szklanka soku dostarcza około 100 kcal – i skutecznie zaspokaja uczucie głodu dzięki wysokiej zawartości błonnika. Pobudza metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn, co w procesie zrzucania zbędnych kilogramów jest niezwykle pomocne. Jednak ze względu na sporą zawartość cukru nawet naturalny, świeżo tłoczony sok jabłkowy należy spożywać z umiarem. Optymalną ilością przy diecie odchudzającej są 2 szklanki dziennie.
Lubisz jabłka? Z naszego filmu dowiesz się dlaczego warto je jeść
Klarowny sok jabłkowy a naturalnie mętny
Najcenniejsze w jabłkach składniki (głównie pektyny i flawonoidy) znajdują się nie w miąższu, lecz w skórce i gniazdach nasiennych. Dlatego naturalnie mętne soki jabłkowe są zdrowsze od klarownych. Te pierwsze uzyskuje się bowiem z całych owoców. Obróbka enzymatyczna i filtracja, które służą sklarowaniu, niemal całkowicie pozbawiają sok właściwości antyoksydacyjnych czy korzystnego wpływu na gospodarkę lipidową i pracę jelit.
Aby korzystać z dobroczynnych właściwości jabłek, należy pić soki świeżo tłoczone – niepasteryzowane, bez dodatku cukru i konserwantów. Sok jabłkowy poddany obróbce (głównie termicznej), która służy przedłużeniu terminu jego przydatności do spożycia, zwykle pozbawiony jest większości wartości odżywczych. Jego przetwarzanie prowadzi bowiem do rozpadu witamin i innych cennych związków.
Sok jabłkowy świeżo tłoczony
W związku ze wzrostem świadomości społeczeństwa dotyczącej zdrowej diety i rosnącym zapotrzebowaniem na nieprzetworzone, bogate w naturalne substancje odżywcze produkty, coraz powszechniej dostępne w sklepach stały się świeżo tłoczone soki jabłkowe.
Sprzedawane są one m.in. w workach typu bag-in-box, z których w procesie pakowania zostaje odessane powietrze, dzięki czemu nienapoczęty sok może długo zachować świeżość. Popularne są także tzw. soki jednodniowe, o bardzo krótkiej przydatności do spożycia, ale zasobne we wszystkie cenne dla zdrowia składniki, których dostarczają jabłka. Doskonałą alternatywą dla produktów sklepowych jest domowy sok jabłkowy, który można przygotować z owoców za pomocą sokowirówki.
Zobacz nasz film i dowiedz się, które jabłka są najlepsze