Polub nas na Facebooku
Czytasz: Skutki uboczne przyjmowania antybiotyków. Do jakich problemów z układem pokarmowym może doprowadzić antybiotykoterapia?
menu
Polub nas na Facebooku

Skutki uboczne przyjmowania antybiotyków. Do jakich problemów z układem pokarmowym może doprowadzić antybiotykoterapia?

Kobieta, która jest chora

Fot: cyano66 / gettyimages.com

Mało który pacjent zdaje sobie sprawę, że domagając się od lekarza recepty na antybiotyk w sytuacji, gdy wcale tego nie potrzebuje, bardzo sobie szkodzi. Jakie mogą być konsekwencje zbyt częstego przyjmowania antybiotyków?

Antybiotyki to substancje wytwarzane przez bakterie oraz grzyby. Ich podstawowym zadaniem jest niedopuszczenie do rozmnożenia i rozprzestrzenienia się bakterii po organizmie. Mimo że mają zwalczać  konkretne patogeny, bardzo często stosowane są w leczeniu chorób o podłożu wirusowym. W rezultacie przestają spełniać swoje zadanie, bo bakterie uodparniają się na ich działanie. Przy okazji zaburzają funkcjonowanie całego organizmu.

Czy przyjmujesz antybiotyk zgodnie z zaleceniami lekarza?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Antybiotyki a układ pokarmowy

Mikrobiota, czyli bakterie, które mieszkają w układzie pokarmowym, przede wszystkim w jelitach, odpowiadają m. in za odporność. Od tego jak pracują jelita i jak się odżywiamy zależy podatność na infekcje. Przyjmowanie antybiotyku wiąże się z tym, że wraz z patogenami giną także dobre bakterie. W konsekwencji organizm staje się wyjałowiony i łatwiej „łapie” kolejne infekcje. Zdarza się, że antybiotykoterapia przyczynia się do rozwoju aft czy pleśniawek w obrębie jamy ustnej. W niektórych przypadkach leczenie antybiotykiem i zniszczenie mikrobioty wywołuje biegunki, stan zapalny jelit, a także nieprawidłowe wchłanianie substancji odżywczych.

Jak szkodzą antybiotyki?

Prosząc lekarza o antybiotyk trzeba sobie zdawać sprawę z zagrożeń. Niektóre z leków mogą doprowadzić do uszkodzenia wątroby, nerek, słuchu (takie sytuacje zdarzają się zazwyczaj u małych dzieci), układu nerwowego, a nawet szpiku kostnego. Na antybiotyki powinny uważać kobiety, które mają skłonność do częstych infekcji intymnych. Dodatkowe wyjałowienie organizmu zwiększa prawdopodobieństwo, że problem będzie nawracał.

Uważać muszą także alergicy, szczególnie ci uczuleni na penicylinę. Zdarza się, że wywołuje ona bardzo silną reakcję alergiczną, która może zagrażać życiu chorego.

Zobacz film i poznaj fakty i mity o probiotykach: 

Zobacz film: Fakty i mity o probiotykach. Źródło: Agencja TVN

Chroń się!

Większości negatywnych skutków antybiotykoterapii można uniknąć. Jak? Przede wszystkim przyjmując tego rodzaju leki wtedy, kiedy są faktycznie potrzebne oraz stosując probiotyki, czyli specjalnie wyselekcjonowane bakterie i drożdże, które pomagają obudować naturalną mikrobiotę jelit, a tym samym wzmocnić odporność.

Dobrym rozwiązaniem będzie Enterol® 250. Zawiera on drożdżaki  Saccharomyces boulardii CNCM I-745, które wspomagają odbudowę mikrobioty jelitowej. Lek może być przyjmowany razem z antybiotykiem. Enterol® 250 zwalcza także ostre biegunki w tym te, które mogą przytrafić się w czasie podróży. Preparat może być podawany również małym dzieciom.   

Dobrym źródłem cennych bakterii są kefiry, maślanki, jogurty, a także kiszonki (ogórki, kapusta kiszona, a także pochodzące z nich soki).   

Jak działają probiotyki? Dowiesz się  tego z filmu:

Zobacz film: Poznaj fakty i mity o probiotykach. Źródło: Agencja TVN.

Źródło: 

Dlaczego probiotyki są wskazane przy antybiotykoterapii?

Narodowy Program Ochrony Antybiotyków

Review on Antimicrobial Resistance

enterol belka


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
78
2
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?