Polub nas na Facebooku
Czytasz: Skuteczne sposoby łagodzenia wzdęć i gazów
menu
Polub nas na Facebooku

Skuteczne sposoby łagodzenia wzdęć i gazów

mat. prasowe 

Uczucie pełności w brzuchu i słyszalne bulgotanie to mogą być wzdęcia, które są przyczyną dyskomfortu u wielu osób. Dowiedz się, jak możesz wesprzeć się w walce z tym utrudniającym codzienne życie problemem

Wzdęty brzuch, nadmierne gazy nikomu nie poprawiają humoru, a są częstą dolegliwością z którą codziennie zmagają się zwłaszcza osoby żyjące w ciągłym pośpiechu i stresie. Przyczyną ich powstawania może być, m.in. nieoptymalny proces trawienia czy połykanie nadmiaru powietrza podczas szybkiego jedzenia. Warto wiedzieć, jak sobie radzić z tym problemem. W większości przypadków można to zrobić bez stosowania skomplikowanego leczenia.

Jak walczyć z zaparciami?

Zbawienne może okazać się zwiększenie ilości aktywności fizycznej w ciągu dnia. Pomocne mogą okazać się zwykłe spacery po posiłkach, choćby takie 15-minutowe. Każdy ruch powoduje, że jelita lepiej pracują, a treść pokarmowa łatwiej przesuwa się w ich świetle. Styl życia to zatem podstawa. Kolejna kwestia to odpowiednia jakość i ilość spożywanych płynów. Najlepiej nawodni nas woda, ewentualnie niesłodzona herbata i to one powinny stanowić większość tego, co wypijamy w ciągu dnia. Ilość konsumowanych płynów powinna wynosić przynajmniej 1,5-2 l dziennie, a w gorące lub mroźne dni jeszcze więcej. Wszystko dlatego, że w ciepłe dni mocniej się pocimy, a w chłodne częściej oddajemy mocz, ponieważ krew odpływa z zewnętrznych warstw skóry do narządów wewnętrznych, żeby zapewnić im lepsze ukrwienie, pobudzając tym samym nerki do pracy. Poza tym w czasie mrozów wdychamy do płuc zimne i często suche powietrze, które natychmiast absorbuje wilgoć, którą następnie wydychamy tracąc płyny. Jeśli jesteśmy aktywni, pocimy się, a także zwiększamy ilość wypijanych płynów. Jeśli istotne jest to co pijemy, musi mieć znaczenie także to, co zjadamy. Z tego względu, warto zwrócić uwagę na jakość swoich posiłków. Dobrze, jeśli w codziennym menu nie brakuje takich produktów jak jogurty, maślanki czy kefiry, które zawierają dobroczynne bakterie. Jeśli wzdęcia towarzyszą zaparciom, ulgę może przynieść wzbogacenie diety o warzywa, owoce, produkty zbożowe pełnoziarniste, a także nasiona, orzechy czy rośliny strączkowe, ponieważ są to produkty zawierające błonnik pokarmowy istotny dla właściwej pracy jelit. Jeśli mimo starań zaparcia nie mijają, a wzdęcia są przyczyną znacznego dyskomfortu warto po konsultacji z lekarzem sięgnąć po żywność medyczną, jak np. OptiFibre, która dostarczy cennego błonnika rozpuszczalnego pomocnego w walce z zaparciami oraz łagodzi wzdęcia i gazy. Wspomniany preparat posiada udowodnione działanie kliniczne. Można go z łatwością dodawać zarówno do napojów jak i potraw ponieważ jest niewyczuwalny i nie zmienia ich smaku i zapachu. Jedynym jego składnikiem jest błonnik rozpuszczalny, dzięki czemu ma naturalny sposób działania i nie rozleniwia jelit.

Co jeszcze na nadmiar gazów?

Pomocny może okazać się także masaż brzucha. Należy rozmasować okolice pępka, nakreślając dłonią okręgi, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, zmieniając nacisk - od delikatnego po nieco mocniejszy. Warto prowadzić także swój osobisty dzienniczek żywieniowy i zaznaczać po których produktach pojawiają się wzdęcia. Następnie, możne je wyłączyć na jakiś czas z menu. Najczęściej są to kapusta, brukselka, kalafior lub cebula czy por. Unikać warto również napojów gazowanych. Podczas przygotowywania potraw można również wykorzystać zioła i przyprawy, dla których niektóre źródła donoszą, że mają dobroczynne działanie w walce ze wzdęciami. Wśród nich można wymienić, m.in. kminek, szałwię, bazylię, kolendrę, oregano.

OptiFibre to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Do postępowania dietetycznego u pacjentów z zaburzeniami funkcjonowania jelita grubego w celu ułatwienia wydalania resztek pokarmowych w zaparciach.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
82
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni