Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sencha – właściwości i sposób parzenia japońskiej zielonej herbaty
menu
Polub nas na Facebooku

Sencha – właściwości i sposób parzenia japońskiej zielonej herbaty

Herbata sencha - susz herbaciany.

Fot. barol16 / Getty Images

Sencha to zielona herbata japońska. Stanowi częstą bazę dla wielu herbacianych smakowych mieszanek. Za najwyższej jakości senchę uważa się tę powstałą z ręcznie zbieranych liści od kwietnia do końca maja, tj. pochodzących z pierwszego zbioru.

Szacuje się, że sencha stanowi nawet do 80% produkowanych w Japonii herbat. Uważa się, że powstała w 1738 roku, a jej twórcą był japoński herbaciany handlarz Soen Nagatani. Podkreśla się liczny prozdrowotny wpływ senchy na organizm, a zwłaszcza wspomaganie procesu trawienia i odchudzania, działanie przeciwutleniające i dodawanie energii.

Sencha – co to jest?

Sencha to rodzaj japońskiej zielonej herbaty przygotowywanej z niezmielonych liści. Uważana jest za perłę wśród zielonych herbat. Napar posiada trawiasto-ziołowy zapach i zielonkawe zabarwienie ze złotymi refleksami. Sencha to herbata o roślinnym i aksamitnym smaku. Jej liście przypominają nieco trawę. Są wydłużone, spłaszczone i zwinięte wzdłuż. To częsta baza dla rozmaitych mieszanek herbacianych. Sencha świetnie komponuje się z owocami, np. z malinami, poziomkami, mango, ale też z kwiatami czy ziarnami.

Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia? Zobaczcie test, który rozwieje Wasze wątpliwości:

Zobacz film: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia - test. Źródło: 36,6

Sencha – jak wygląda produkcja tej herbaty?

Nazwa herbaty związana jest bezpośrednio ze sposobem jej produkcji i oznacza duszoną herbatę. Proces fermentacji (typowy dla herbat czarnych) przerwany zostaje krótkotrwałym (15–20 s.) sparzeniem liści strumieniem pary wodnej, które niszczy enzymy powodujące dalszą fermentację. Dzięki temu zachowane zostają naturalne, wartościowe składniki sencha. Następnie strumieniem ciepłego powietrza herbata jest suszona, a potem rozdzielana w zależności od jakości liści. Ostatnim etapem jest formowanie, czyli zwijanie liści.

Liście na senchę zbierane się bardzo delikatnie, wyłącznie z górnej części krzewu. Te pochodzące z niższych partii wykorzystuje się na banchę. Dodatkowo, w odróżnieniu od krzewów herbacianych przeznaczonych do produkcji gyokuro, krzewy na senchę nie są poddawane zacienianiu. Zbiory liści na senchę zaczynają się w kwietniu. Herbata z nich przygotowana charakteryzuje się najłagodniejszym smakiem i najjaśniejszym kolorem. Z pierwszego zbioru trwającego do maja powstaje Sencha Superior First Flush. Liście uzyskane z następnych zbiorów dają mocniejszy aromat i smak, co wynika z ich dłuższego dojrzewania i ekspozycji na słońce.

Polecamy: Teina w herbacie – co wiadomo o herbacianej postaci kofeiny?

Piliście kiedyś senchę?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Ile kosztuje sencha japońska?

Podczas kupowania zielonej herbaty sencha należy zwrócić uwagę na kraj jej pochodzenia – ta japońska herbata jest bowiem często produkowana w Chinach. Japońska sencha w przeciwieństwie do jej chińskiego odpowiednika jest mocniejsza, bardziej aromatyczna i bogatsza w smaku. Za opakowanie 50 g oryginalnej sencha zapłacimy około 50 zł.

Sencha i jej właściwości prozdrowotne

Sencha uważana jest za jeden z najzdrowszych napojów. Poleca się jej spożywanie zwłaszcza po posiłkach ze względu na pozytywny wpływ na proces przemiany materii. Sencha zwiększa wydzielanie soków trawiennych i stymuluje produkcję żółci. Wskazana jest diabetykom, ponieważ zawarte w niej goryczki zapobiegają wzrostowi poziomu cukru we krwi. Z kolei obecne w niej polifenole przyspieszają przemianę tłuszczu w energię, co wiąże się z systematyczną utratą wagi.

Herbata sencha posiada właściwości antyoksydacyjne, w związku z czym wspomaga neutralizowanie szkodliwych dla organizmu wolnych rodników. W konsekwencji tego spowalnia proces starzenia się organizmu i stanowi element profilaktyki antynowotworowej. Sencha to też doskonałe źródło witaminy C wpływającej na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego. Zawiera dodatkowo witaminy A, E, K, B1 i B2 oraz niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki mineralne, jak cynk, żelazo, fluor, potas, sód czy wapń.

Herbata działa moczopędnie i intensyfikuje oczyszczanie organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Ze względu na zawartość kofeiny sencha wykazuje właściwości pobudzające i orzeźwiające oraz zapewnia naturalne wychłodzenie organizmu. Niektórzy uważają, że działa antydepresyjnie, poprawia koncentrację i nastrój. Dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko chorób układu krwionośnego. Zielona herbata może zniwelować nieświeży oddech, a zawarte w niej katechiny hamują rozwój bakterii wywołujących próchnicę, tj. zapobiegają ich przyleganiu do powierzchni zębów.

Sencha – jak wygląda parzenie herbaty?

Parzenie senchy powinno odbywać się zgodnie z tradycyjnie przyjętym rytuałem. Do przygotowania herbaty wykorzystuje się porcelanowe, białe filiżanki. Herbata zielona sencha powstaje na skutek zalania 1 łyżeczki surowca filiżanką wody o temperaturze 75–80℃. Woda do parzenia herbaty powinna być miękka i lekko kwaśna. Dla uzyskania pełni aromatu i smaku, parzenie herbaty trwać powinno około 60 sekund. Godny podkreślenia jest fakt, że ten sam susz posłużyć może do dwu- lub trzykrotnego wykorzystania. Należy przy tym pamiętać, że drugie parzenie trwać powinno 1 minutę i 15 sekund, a trzecie 1 minutę i 20 sekund. Po zaparzeniu susz znacznie zwiększa swoją objętość. Herbatę można dosłodzić wedle uznania. Najlepiej sprawdzi się miód lub cukier trzcinowy.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
13
1
Polecamy
Parzenie i właściwości żółtej herbaty
Parzenie i właściwości żółtej herbaty Dzień Dobry TVN
Genmaicha – herbata z prażonym ryżem.
Jakie ma właściwości?
Genmaicha – herbata z prażonym ryżem. Jakie ma właściwości? Dzień Dobry TVN
Żółta herbata - rozgrzewa i dodaje zdrowia.
Jak ją parzyć, by była pyszna i zachowała cenne właściwości?
Żółta herbata - rozgrzewa i dodaje zdrowia. Jak ją parzyć, by była pyszna i zachowała cenne właściwości? TVN zdrowie
Herbata jaśminowa, czyli cesarska perła.
Odmiany, właściwości, parzenie
Herbata jaśminowa, czyli cesarska perła. Odmiany, właściwości, parzenie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?