Polub nas na Facebooku
Czytasz: Semiwegetarianizm – zasady, warianty, zalety i kontrowersje
menu
Polub nas na Facebooku

Semiwegetarianizm – zasady, warianty, zalety i kontrowersje

młoda kobieta je sałatkę z papierowego pudełka

Fot. Tara Moore / Getty Images

Semiwegetarianizm to rodzaj diety, której podstawową zasadą jest ograniczanie spożycia mięsa, w szczególności – całkowite wykluczenie mięsa czerwonego. Taki sposób żywienia cieszy się bardzo dobrą opinią dietetyków, ale jest kontrowersyjny z punktu widzenia ideologii wegetarianizmu.

Semiwegetarianizm to w dosłownym tłumaczeniu „półwegetarianizm” (łac. semi – pół), czyli dieta częściowo bezmięsna. To ogólne pojęcie jest bardzo pojemne, ale może oznaczać jadłospis skomponowany zgodnie z najnowszymi zaleceniami dietetycznymi Światowej Organizacji Zdrowia czy polskiego Instytutu Żywności i Żywienia. Ortodoksyjni wegetarianie przeciwstawiają się jednak nazywaniu takiego sposobu żywienia wegetariańskim, ponieważ nie wyklucza on spożywania produktów pochodzących z uboju zwierząt.

Czy znasz wszystkie odmiany wegetarianizmu?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Semiwegetarianizm – zasady i warianty diety

Podstawową zasadą diet semiwegetariańskich jest całkowita rezygnacja z czerwonego mięsa, takiego jak wieprzowina, wołowina, cielęcina, jagnięcina, baranina, dziczyzna. W literaturze wymienia się najczęściej dwie odmiany semiwegetarianizmu:

  • ichtiwegetarianizm (inaczej – pescowegetarianizm) – dopuszczający spożywanie ryb i owoców morza,
  • pollowegetarianizm – dopuszczający spożywanie drobiu, zwykle także ryb.

Semiwegetarianizmem niekiedy nazywa się również fleksitarianizm, czyli dietę, w ramach której mięso dowolnego gatunku spożywa się jedynie okazjonalnie. Utożsamianie takiego sposobu żywienia z „półwegetariańskim” najczęściej jednak uznaje się za błędne.

Jadłospis semiwegetarian – podobnie jak dieta stricte wegetariańska – obejmuje produkty zwierzęce, takie jak jaja, mleko i jego przetwory, miód. Z zasady jednak nie wyklucza spożywania takich wyrobów, jak smalec czy żelatyna, czyli wymagających uboju zwierząt, co kłóci się z ideologią wegetarianizmu.

Semiwegetarianizm a zasady zdrowego żywienia

Założenia jadłospisu semiwegetariańskiego wpisują się w aktualne zalecenia dietetyczne, zgodnie z którymi należy ograniczać konsumpcję czerwonego mięsa. Jako źródło dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu przyczynia się ono bowiem do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Specjaliści w dziedzinie żywienia zwracają także uwagę na fakt, że wołowina czy wieprzowina mają właściwości kwasotwórcze, co przy niskim spożyciu produktów alkalizujących wpływa negatywnie na florę bakteryjną jelit i sprzyja rozwojowi wielu chorób, np. dny moczanowej. Całkowicie odradza się jedzenie mięsa wysoko przetworzonego (np. wędlin, konserw), ponieważ zawiera ono związki rakotwórcze.

Z dietetycznego punktu widzenia prawidłowo zbilansowany jadłospis semiwegetariański zawiera odpowiednie porcje warzyw i owoców, produktów pełnoziarnistych, nabiału, uzupełniany jest o rośliny strączkowe, orzechy, oleje roślinne, ogranicza źródła cukrów prostych. Tak skomponowana dieta może dostarczać wszystkich niezbędnych dla zachowania zdrowia substancji odżywczych. Pod tym względem przewyższa diety całkowicie bezmięsne, które należy komponować z dużą uwagą (a często nawet suplementować), by nie zabrakło w nich dostatecznej ilości aminokwasów egzogennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B (w szczególności B12, która nie występuje w świecie roślinnym) i D, soli mineralnych żelaza, wapnia, cynku. Najbogatszymi i najbardziej odpowiednimi dla ludzkiego organizmu źródłami tych związków są bowiem mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego.

Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska jest bardzo wartościowa! Zobaczcie nowe zalecenia dietetyków:

Zobacz film: Nowe zalecenia dietetyków. Awans warzyw i kawy. Źródło: 36,6

Semiwegetarianizm a wegetarianizm

Założenia, zgodnie z którymi komponowane są przepisy semiwegetariańskie, najczęściej spotykają się z ostrą krytyką ze strony jaroszy. Podważają oni nawet zasadność używania członu „wegetarianizm” w nazwie diety jedynie częściowo bezmięsnej. Twierdzą oni, że nie można być tylko w połowie wegetarianinem. Zdeklarowani weganie i wegetarianie sprzeciwiają się bowiem ubojowi i niehumanitarnemu traktowaniu zwierząt, co dotyczy nie tylko bydła czy trzody chlewnej, ale też drobiu i ryb. Sprowadzając ideę diety semiwegetariańskiej na płaszczyznę etyczną, można zgodzić się z powyższą argumentacją. Warto jednak zauważyć, że każde ograniczenie ilości spożywanego mięsa może przyczynić się do poprawy losu zwierząt hodowlanych, a semiwegetarianizm dla wielu ludzi jest etapem przejściowym pomiędzy dietą mięsną a wegetariańską. Ichtiwegetarianie często deklarują także, że ograniczają spożycie mięsa, kierując się dobrem zwierząt o wysokim poziomie rozwoju ewolucyjnego, których cierpienie w przemysłowej hodowli jest – zgodnie z aktualną wiedzą – zdecydowanie większe niż w przypadku ryb czy mięczaków. Osoby takie rezygnują zwykle ze spożywania jakichkolwiek produktów z uboju pozostałych zwierząt, nie używają wyrobów ze skóry, niejednokrotnie angażują się w działalność proekologiczną. Niezależnie zatem od tego, jaką nazwą określa się ich styl odżywiania, w znacznej mierze wpisuje się on w ideologię wegan i wegetarian.

PolecamyWegetarianizm – zalety i wady diety bezmięsnej

Porównując diety bezmięsne z semiwegetarianizmem, należy zwrócić uwagę nie tylko na aspekty etyczne. Zarówno rezygnacja z jedzenia mięsa, jak i znaczne jego ograniczanie oznaczają bowiem wprowadzenie do codziennego jadłospisu większej ilości produktów roślinnych, co jest korzystne dla ludzkiego organizmu. Co więcej, osoby decydujące się na jedną z omawianych diet najczęściej są świadome zasad prawidłowego komponowania posiłków. Wspólną zaletą diet bezmięsnych i semiwegetariańskich jest zatem to, że niosą szereg korzyści zdrowotnych.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
16
10
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni