Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przybywa chorych na krztusiec. Pacjentów jest 3 razy więcej  
menu
Polub nas na Facebooku

Przybywa chorych na krztusiec. Pacjentów jest 3 razy więcej  

Olga Siletskaya/Getty Images

Przybywa chorych na krztusiec

Krztusiec to ostra choroba zakaźna, która atakuje przede wszystkim układ oddechowy. Najnowsze badania pokazują, że liczba chorych gwałtownie rośnie. Czy są powody do niepokoju?  

Rośnie liczba chorych na krztusiec 

Z danych opublikowanych przez Narodowy Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy wynika, że w tym roku krztuśca wykryto u 436 osób. Dla porównania w minionym roku w tym samym okresie potwierdzono 151 przypadków, czyli niemal trzy razy mniej.

Badacze są zdania, że chorych jest znacznie więcej, ponieważ schorzenie łatwo pomylić z innymi chorobami, a lekarze nie wykonują badań.

Co gorsza, problem będzie się nasilał, bo straciliśmy odporność stadną.

Krztusiec - co trzeba wiedzieć o chorobie? 

Krztusiec (koklusz) to ostra choroba zakaźna wywoływana przez bakterie Bordetella pertussis. Patogen przenosi się drogą kropelkową i atakuje przede wszystkim układ oddechowy. Do pierwszych objawów choroby należą:

  • suchy kaszel;
  • katar;
  • stany podgorączkowe; 
  • zapalenie gardła.

Uporczywy kaszel może się utrzymywać przez wiele tygodni. W tzw. fazie nieżytowej u chorych pojawiają się duszności, wymioty, ogólne osłabienie czy zapalenie spojówek

Warto dodać, że w Polsce szczepienia przeciwko krztuścowi dla dzieci są obowiązkowe. Dawkę przypominającą trzeba przyjąć w wieku 19 lat, a kolejne co dekadę. 

Krztusiec jest szczególnie groźny dla małych dzieci i osób po 65. roku życia. 

Zobacz wideo: Krztusiec - co to za choroba i dlaczego powraca?

Dzień Dobry TVN 

Źródło: medonet.pl/PAP 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
59
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?