Przepisy Ani Starmach na zdrowe słodkości poznaliście w programie 36,6 °C - w ramach akcji #jembozdrowe Anna Starmach pokazuje, w jaki sposób zadowolić dzieci i jednocześnie nie podawać im ociekających tłuszczem i cukrem przekąsek.
Ciasteczka owsiane bez pieczenia
- 1 szklanka płatków owsianych górskich,
- 2 łyżki rodzynek,
- 1 łyżki otrębów owsianych,
- 2 łyżeczki kakao,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- 2 łyżki suszonych moreli,
- ½ szklanki ciepłej wody,
- + 200 g wiórków kokosowych do obtoczenia.
Sposób przygotowania:
- Rodzynki, morele, żurawinę posiekaj w drobne kawałki.
- Płatki umieść w misce, dodaj wodę, masło orzechowe, miód, bakalie, kakao.
- Wszystko wymieszaj.
- Z masy lep płaskie ciastka, obtaczaj je w wiórkach kokosowych.
Zobaczcie, jak Ania Starmach przygotowuje zdrowe posiłki:
Buraczane kuleczki
- 2 upieczone buraki,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 60 g orzechów mielonych włoskich,
- 60 g orzechów mielonych laskowych,
- 3 łyżki jasnego miodu,
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 70 g amarantusa ekspandowanego.
Sposób przygotowania:
- Buraki miksujemy z miodem i olejem i kakao.
- W misce wymieszaj buraki z mielonymi orzechy, dodaj wiórki, amarantusa.
- Z masy lep niewielkie kulki.
Pudding chia z owocami
- 300 ml mleka (może być roślinne)
- 5 łyżek nasion chia
- 3 łyżki jasnego miodu
- 100 g mrożonych jagód
- 100 g mrożonych malin
Sposób przygotowania:
- Zalać nasiona chia mlekiem, wymieszać z miodem i owocami i odstawić do napęcznienia.