Przygotowując chleb w domu mamy gwarancję, że będzie on pozbawiony konserwantów, ulepszaczy smaku, spulchniaczy, a także - że jest świeży. Przepis na przygotowanie domowego bochenka jest bardzo prosty, ale czasochłonny. Ciasto musi bowiem wyrosnąć!
Aby upiec chleb w domu potrzebujesz:
- 3 łyżki pestek słonecznika,
- łyżeczkę suszonych drożdży,
- 250 g mąki razowej,
- 250 g mąki pszennej chlebowej,
- 150 ml zakwasu żytniego,
- łyżkę oliwy,
- łyżeczkę soli,
- 300 ml letniej wody.
Przygotowanie:
- Wymieszaj w misce zakwas z drożdżami i wodą.
- Dodaj oliwę, sól i zacznij stopniowo wsypywać mąkę.
- Wyrób gładkie ciasto - najlepiej mikserem.
- Pod koniec wyrabiania dodaj pestki ze słonecznika.
- Wysmaruj czystą miskę oliwą i przełóż do niej ciasto. Przykryj natłuszczoną folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- Uformuj z wyrośniętego ciasta bochenek, posmaruj oliwą i posyp mąką. Odstaw do drugiego wyrastania na godzinę.
- Piecz 40 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza.
Polecamy: Chleb z ziaren – przepis na bezglutenowy, domowy chleb. Dlaczego warto go jeść?
A z czego składa się chleb żytni, który możemy kupić w sklepie? Zobaczcie: