Polub nas na Facebooku
Czytasz: Prospan (syrop) - ulotka i dawkowanie leku
menu
Polub nas na Facebooku

Prospan (syrop) - ulotka i dawkowanie leku

Dziecko przyjmuje syrop

Fot. red_pepper82 / Getty Images

Syrop Prospan jest lekiem stosowanym przy mokrym kaszlu u pacjenta, jako środek wykrztuśny. Syrop upłynnia zalegającą wydzielinę oskrzelową ułatwiając odkrztuszanie, łagodzi także kaszel.

Prospan – działanie leku

Lek znajduje zastosowanie przy leczeniu kaszlu mokrego. Syrop Prospan ma działanie sekretolityczne (upłynnia zalegającą wydzielinę oskrzelową), spazmolityczne (rozkurcza mięśnie gładkie oskrzeli) i łagodzi kaszel. 

Prospan – skład leku

Substancją czynną w syropie jest suchy wyciąg z liści bluszczu (Hederae helicis folii extractum siccum). W 100 ml syropu znajdziemy 0,7 g suchego wyciągu z Hedera helix L., folium (liść bluszczu) (5-7,5:1), rozpuszczalnik ekstrakcyjny: etanol 30 % (m/m).

Do pozostałych składników leku należą: sorbitol płynny krystalizujący (E420), sorbitan potasu (E 202), kwas cytrynowy bezwodny, guma ksantan, aromat wiśniowy, woda oczyszczona.

Co ważne, syrop nie zawiera alkoholu i cukru, może być więc stosowany przez diabetyków. 

Prospanu – dawkowanie leku

Uwaga! Syrop należy wstrząsnąć przed użyciem.

Dawkowanie syropu Prospan zależy od wieku pacjenta:

  • Dorośli i młodzież w wieku powyżej 12 lat: przyjmować po 5 ml syropu 3 razy na dobę (co odpowiada 105 mg suchego wyciągu z liści bluszczu na dobę).
  • Dzieci w wieku od 6 do 11 lat: 5 ml syropu 2 razy na dobę (co odpowiada 70 mg suchego wyciągu z liści bluszczu na dobę).
  • Dzieci w wieku od 2 do 5 lat: podaje się przeciętnie 2,5 ml syropu 2 razy na dobę (co odpowiada 35 mg suchego wyciągu z liści bluszczu na dobę).

Syropu nie powinny zażywać dzieci w wieku poniżej 2 lat, przy czym stosowanie go u dzieci poniżej 5. roku życia należy skonsultować z lekarzem.

Nie należy przekraczać zalecanej dawki leku. W przypadku przedawkowania mogą wystąpić nudności, wymioty oraz biegunka spowodowana obecnością sorbitolu w leku.

Prospan – wskazania do stosowania leku

W skład leku Prospan wchodzi suchy wyciąg z liści bluszczu, którego składnikami są saponiny triterpenowe o charakterze glikozydowym (α-hederyna, hederagenina i hederakozyd C). Wskazaniem do stosowania leku jest zatem mokry kaszel występujący u pacjenta. Syrop ułatwia odkrztuszanie wydzieliny i łagodzi kaszel.

Ważne! Lek powinien być stosowany minimum tydzień, jednak w przypadku pogorszenia stanu zdrowia lub braku poprawy należy po tygodniu stosowania syropu Prospan zasięgnąć porady lekarza. 

Zobaczcie na filmie, jak odróżnić kaszel suchy od mokrego:

Zobacz film: Jak odróżnić kaszel suchy od mokrego? Źródło: 36,6

Prospan – przeciwwskazania do stosowania leku

Przeciwwskazaniem do stosowania leku jest uczulenie na którykolwiek z jego składników.

Należy pamiętać, że w przypadku utrzymywania się dolegliwości lub pojawienia się nowych objawów jak duszności, gorączka, ropne lub krwawe odkrztuszanie, należy natychmiast skonsultować się z lekarzem.

Pacjenci z zapaleniem błony śluzowej żołądka lub wrzodem żołądka powinni zachować szczególną ostrożność. W rzadkich przypadkach lek może działać drażniąco na błony śluzowe.

Lek nie powinien być stosowany przez osoby z rzadko występującą dziedziczną nietolerancją fruktozy.

Prospan – interakcje

Jednoczesne stosowanie leków przeciwkaszlowych, takich jak kodeina lub dekstrometorfan wymaga konsultacji z lekarzem. Należy pamiętać, że lek może być podawany w połączeniu z innymi lekami stosowanymi w trakcie terapii, na przykład z antybiotykami. Lek może jednak nasilać działanie środków drażniących błonę śluzową żołądka ze względu na zawartość saponin.

Prospan – skutki uboczne

Bardzo rzadko (u mniej niż 1 na 10 000 pacjentów) mogą wystąpić reakcje alergiczne, do których należą duszność, obrzęk, zaczerwienienie i swędzenie skóry.

U osób wrażliwych niezbyt często mogą pojawić się dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, czyli nudności, wymioty, biegunka oraz działanie przeczyszczające związane z zawartością sorbitolu w syropie Prospan. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
91
9
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?