Od kilku tygodni świat żyje tematem koronawirusa. Trudno się oczywiście temu dziwić, ponieważ SARS-CoV-2, wywołujący chorobę COVID19 rozprzestrzenia się po świecie w szybkim tempie i w niektórych przypadkach niesie ze sobą śmierć. W związku z obawą przed zarażeniem, wielu ludzi stosuje się do zaleceń Ministerstwa Zdrowia, a co za tym idzie, przede wszystkim w miarę możliwości nie opuszcza swoich domów. Niemniej tego rodzaju działania, dla wielu oznaczają również zrobienie zapasów żywności i środków higienicznych.
Takie zachowanie nie jest oczywiście złe, pod warunkiem, że robimy to z głową. Co mamy na myśli? Wycieczki do zatłoczonych centrów handlowych i wykupywanie wszelkiej, suchej żywności może przynieść nam więcej szkód, niż korzyści. Stanie w kolejkach, w dużych skupiskach zwiększa ryzyko zarażeniem się koronawirusem. Wykupywanie ogromnych ilości jedzenia z kolei… wyrzuceniem ich do śmieci. Zaskoczony? Zatrzymajmy się na chwilę przy tym temacie.
Wyniki badania przeprowadzonego dla Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor mówią jasno: z przemyślanymi zakupami mają problem nawet ci, którzy sumiennie rozplanowują swoje wydatki. Okazuje się bowiem, że nietrafione zakupy ma na swoim koncie 55% Polaków. 44% respondentów przyznało, że każdego miesiąca ubywa im z tego powodu około 200 zł. 8% ankietowanych zdradziło, że przez takie działanie jest biedniejsze o 500 złotych, a 3% marnuje nawet 1000 złotych i więcej. Niestety prawie trzy czwarte społeczeństwa przykłada się w ten sposób do wyrzucania żywności. Najwięcej osób, które marnują w ten sposób pieniądze i jedzenie znajdują się w przedziale wiekowym między 35 a 55 rokiem życia.
Dodajmy, że według danych Parlamentu Europejskiego w naszym kraju rocznie traci się około 9 milionów ton produktów. Niestety jest to jeden z najwyższych wyników w obrębie Unii Europejskiej. Przeliczając tę liczbę na jednego mieszkańca, wychodzi na to, że co tydzień każdy z nas wyrzuca do kosza około 4,5 kilograma towarów. Daje do myślenia, prawda?
Zobacz film: Nie wyrzucaj – to może się przydać. Jak wykorzystywać resztki jedzenia?