Polub nas na Facebooku
Czytasz: Prawie połowa Polaków wyrzuca 200 złotych miesięcznie... do kosza na śmieci
menu
Polub nas na Facebooku

Prawie połowa Polaków wyrzuca 200 złotych miesięcznie... do kosza na śmieci

Getty Images

O marnowaniu żywności mówi się wiele. Jednak chyba wciąż za mało, ponieważ okazuje się, że blisko 50% Polaków wyrzuca każdego miesiąca przeterminowane lub zepsute jedzenie.

Od kilku tygodni świat żyje tematem koronawirusa. Trudno się oczywiście temu dziwić, ponieważ SARS-CoV-2, wywołujący chorobę COVID19 rozprzestrzenia się po świecie w szybkim tempie i w niektórych przypadkach niesie ze sobą śmierć. W związku z obawą przed zarażeniem, wielu ludzi stosuje się do zaleceń Ministerstwa Zdrowia, a co za tym idzie, przede wszystkim w miarę możliwości nie opuszcza swoich domów. Niemniej tego rodzaju działania, dla wielu oznaczają również zrobienie zapasów żywności i środków higienicznych.

Takie zachowanie nie jest oczywiście złe, pod warunkiem, że robimy to z głową. Co mamy na myśli? Wycieczki do zatłoczonych centrów handlowych i wykupywanie wszelkiej, suchej żywności może przynieść nam więcej szkód, niż korzyści. Stanie w kolejkach, w dużych skupiskach zwiększa ryzyko zarażeniem się koronawirusem. Wykupywanie ogromnych ilości jedzenia z kolei… wyrzuceniem ich do śmieci. Zaskoczony? Zatrzymajmy się na chwilę przy tym temacie.

Wyniki badania przeprowadzonego dla Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor mówią jasno: z przemyślanymi zakupami mają problem nawet ci, którzy sumiennie rozplanowują swoje wydatki. Okazuje się bowiem, że nietrafione zakupy ma na swoim koncie 55% Polaków. 44% respondentów przyznało, że każdego miesiąca ubywa im z tego powodu około 200 zł. 8% ankietowanych zdradziło, że przez takie działanie jest biedniejsze o 500 złotych, a 3% marnuje nawet 1000 złotych i więcej. Niestety prawie trzy czwarte społeczeństwa przykłada się w ten sposób do wyrzucania żywności. Najwięcej osób, które marnują w ten sposób pieniądze i jedzenie znajdują się w przedziale wiekowym między 35 a 55 rokiem życia.

Dodajmy, że według danych Parlamentu Europejskiego w naszym kraju rocznie traci się około 9 milionów ton produktów. Niestety jest to jeden z najwyższych wyników w obrębie Unii Europejskiej. Przeliczając tę liczbę na jednego mieszkańca, wychodzi na to, że co tydzień każdy z nas wyrzuca do kosza około 4,5 kilograma towarów. Daje do myślenia, prawda?

Zobacz film: Nie wyrzucaj – to może się przydać. Jak wykorzystywać resztki jedzenia?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
80
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?