Polub nas na Facebooku
Czytasz: Popularne parówki wycofane ze sprzedaży. Mogą być niebezpieczne dla zdrowia!
menu
Polub nas na Facebooku

Popularne parówki wycofane ze sprzedaży. Mogą być niebezpieczne dla zdrowia!

parówki

Fot. Juanmonino / Getty Images

Główny Inspektor Sanitarny zadecydował o wycofaniu ze sprzedaży partii parówek z szynki spółki Madej Wróbel. Powodem tej decyzji jest wykrycie w produkcie podwyższonego poziomu bakterii Listeria monocytogenes.

"Parówki z Szynki. Simply food 200g" zostały wycofane ze sprzedaży z powodu znacznego przekroczenia norm bakterii Listeria monocytogenes. W próbkach parówek stężenie wynosiło 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g.

Producentem parówek są Zakłady Mięsne "Unimięs" z Chrzanowa, a produkt sprzedawany jest pod marką Madej Wróbel, która na Facebooku odniosła się do całej sytuacji: 

Jesteśmy poruszeni zaistniałą sytuacją i podjęliśmy zdecydowane kroki w celu wyjaśnienia okoliczności powstania niezgodności.

Główny Inspektor Sanitarny przestrzega przed spożywaniem parówek oznaczonych numerem partii produkcyjnej 180524001. Termin spożycia parówek upływa 16 czerwca br. 

Działania kontrolne przeprowadzi także Główny Lekarz Weterynarii oraz Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Więcej na ten temat na TVN24.pl: Parówki wycofane ze sprzedaży. "Potencjalne zagrożenie dla zdrowia"

Listerioza

Listerioza to choroba wywołana przez bakterie Listeria monocytogenes. Człowiek może zarazić się nimi przez spożywanie zakażonego mięsa czy mleka, a objawy choroby są zróżnicowane – od grypopodobnych po rozsiane, ogólnoustrojowe zakażenie. Zwierzęta zakażenie przechodzą zwykle bezobjawowo. 

Źródła zakażenia listeriozą:

  • produkty mleczne niepasteryzowane, głównie sery pleśniowe;
  • nieumyte owoce i warzywa;
  • surowe mięso;
  • surowe ryby;
  • owoce morza;
  • gotowe, kupne dania spożywane bez odpowiedniej obróbki cieplnej.

Choroba nie rozwija się zazwyczaj u osób zdrowych. Na listeriozę narażone są osoby starsze, kobiety w ciąży, osoby z zaburzeniami odporności i przewlekłymi chorobami oraz noworodki.

U osób z prawidłową odpornością listerioza ma najczęściej przebieg bezobjawowy, mogą pojawić się objawy grypopodobne, dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, jak biegunka, które trwają maksymalnie 3 dni. Natomiast u osób z grupy ryzyka objawy są o wiele bardziej nasilone. Może dojść nawet do zaburzeń równowagi, światłowstrętu, objawów z ośrodkowego układu nerwowego (np. objawy zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych).

Choroba jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet ciężarnych: Listerioza w ciąży – objawy, badania w kierunku listerii

Zobacz film: Czy mięso jest zdrowe? Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
56
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?