W programie 36,6°C poznaliśmy tajniki mrożenia i rozmrażania żywności. Nie od dziś wiadomo, że trzymanie jedzenia w niskich temperaturach pozwala uniknąć marnowania żywności. Jednak nie wszystko nadaje się do zamrożenia. Podobnie wiele produktów spożywczych nie może leżeć w naszych zamrażarkach w nieskończoność! Zobaczcie, ile możemy mrozić pewne produkty:
Co możemy z powodzeniem zamrozić? Oto lista:
- mięso, w tym także wędliny czy mięso zmielone lub pasztet;
- dania gotowe, np. pierogi, chili, leczo, zupy, bigos;
- owoce, także banany czy borówki;
- warzywa, np. seler, marchew, kalafior, papryka;
-
ciasto francuskie, także to kupowane;
- kruche ciasto;
- masło;
- pieczywo;
- jajka - tylko uwaga, bez skorupek;
- zioła;
- starty żółty ser. Jeśli zamrozimy cały, po rozmrożeniu zacznie się kruszyć.
Czego nie powinno się mrozić? Oto lista:
- nabiał - jogurty, sery, mleko itd. źle znoszą niskie temperatury i zmieniają swoją konsystencję. Np. jogurt stanie się lodami, a ser pokruszy;
- nie powinno się zamrażać surowych produktów bogatych w wodę – np. ogórków, sałaty, pomarańczy, arbuzów. W trakcie mrożenia wytwarzają się kryształki lodu, które uszkadzają jedzenie. Pomidory można za to z powodzeniem mrozić w innych daniach lub mrozić w formie pulpy;
- ugotowanego makaronu, ziemniaków ani ryżu;
- gazowanych napojów;
- soków (rozwarstwiają się po rozmrożeniu);
- sałatek.
Niektóre produkty wymagają specjalnego przygotowania do mrożenia. Więcej dowiecie się tutaj: Mrożenie – ciasta, niektórych warzyw i owoców. Jakich zasad trzeba przestrzegać?
Jak rozmrażać jedzenie?
Wiele zależy od produktu. Mięso i ryby rozmrażaj poprzez zanurzenie w chłodnej wodzie. Z kolei owoce podczas rozmrażania tracą dużo wody, zatem jeśli chcemy je wykorzystać do ciasta, lepiej dodać je jeszcze w połowie zamrożone. Jak rozmrażać pieczywo? Najlepiej w temperaturze pokojowej, można je potem umieścić na chwilę w rozgrzanym piekarniku, żeby było chrupiące. Nie rozmrażaj pieczywa w mikrofalówce, ponieważ stanie się gumowate.
Najlepszym sposobem rozmrażania produktów spożywczych jest umieszczenie ich w lodówce na dolnej półce. To najbardziej czasochłonna metoda, ale najbezpieczniejsza. Zimno chroni jedzenie przed psuciem się.
Ważne jest także to, aby zamrożonych produktów nie wystawiać na słońce. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu się bakterii.
Więcej zobaczcie na filmie: