Placki ziemniaczane z piekarnika są dietetyczne i zdrowsze w porównaniu z tradycyjną, smażoną wersją tego dania. Można je serwować z różnymi dodatkami, np. domowym sosem czosnkowym lub jogurtowo-koperkowym, pieczonymi buraczkami, a nawet z wędzonym łososiem.
Placki ziemniaczane z piekarnika – jak zrobić?
Placki ziemniaczane z piekarnika doskonale sprawdzają się jako danie na obiad. Przygotowuje się je na bazie startych ziemniaków z dodatkiem jajka, cebuli i przypraw. W niektórych przepisach dodawane są również mleko, mąka pszenna i/lub masło. Placki ziemniaczane można piec w foremkach na muffiny lub układając uformowane placuszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe placki podaje się z rozmaitymi dodatkami, w zależności od preferencji. Najczęściej serwuje się je z sosem grzybowym lub pieczarkowym bądź z kwaśną śmietaną. Pieczone placki z ziemniaków doskonale smakują w towarzystwie sosu tzatziki, czosnkowego, jogurtowego lub jogurtowo-koperkowego. Bogatszą wersją tego dania są placki pieczone z piekarnika z wędzonym łososiem i serem kozim z dodatkiem brokułów lub pieczonych buraczków i orzeszków pinii.
Placki ziemniaczane z piekarnika – przepis
Pieczony placek ziemniaczany o wadze 50 g dostarcza około:
kcal | 87 |
---|---|
białko | 3.1 g |
tłuszcz | 2.1 g |
węglowodany | 15.3 g |
błonnik pokarmowy | 1.9 g |
Składniki:
- 280 g ziemniaków,
- 1 cebula szalotka,
- 1 jajko,
- 40 g roztopionego masła,
- 2 łyżki posiekanych ziół: natka pietruszki, tymianek, szczypiorek,
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Przygotuj formę na muffiny z 12 wgłębieniami. Każde wgłębienie wysmaruj oliwą.
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Włóż do miski. Cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do ziemniaków.
- Do miski z ziemniakami i cebulą dodaj jajko, roztopione masło, świeżo zmielony pieprz oraz posiekane zioła. Wymieszaj.
- Nakładaj po 1 łyżce masy ziemniaczanej do wgłębień formy.
- Formę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut, aż placki uzyskają złocisty kolor.
- W trakcie pieczenia placków przygotuj dodatki.
Przepis na sos tzatziki do pieczonych placków ziemniaczanych
Sos według poniższego przepisu (około 630 g) dostarcza około:
kcal | 381 |
---|---|
białko | 20 g |
tłuszcz | 19 g |
węglowodany | 31 g |
błonnik pokarmowy | 1,5 g |
1 łyżka sosu (10 g) dostarcza:
kcal | 38 |
---|---|
białko | 2 g |
tłuszcz | 2 g |
węglowodany | 3 g |
błonnik pokarmowy | 0,15 g |
Składniki:
- 200 g ogórków,
- 400 g jogurtu greckiego light,
- 1 łyżeczka oliwy,
- ½ ząbka czosnku,
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Ogórki wymieszaj z jogurtem greckim i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.
- Do sosu dodaj posiekany szczypiorek i sok z cytryny. Całość wymieszaj i przełóż do czystej miseczki. Polej oliwą. Sos tzatziki można udekorować świeżą zieleniną i czarnymi oliwkami.
Ziemniaki – jaką mają wartość odżywczą?
Ziemniaki uważane są za bardzo kaloryczne i tuczące warzywa, jednak nie jest to prawdą. 100 g ugotowanych ziemniaków dostarcza jedynie 75 kcal. Kaloryczność ziemniaków zwiększają dodatki, z którymi są serwowane, czyli sosy, tłuszcz, śmietana. Rezygnując z nich, znacznie obniża się wartość energetyczną potrawy. Ziemniaki dostarczają wielu cennych dla organizmu substancji odżywczych.
W 100 g ziemniaków znajduje się:
białko | 1.71 g |
---|---|
tłuszcz | 0.1 g |
węglowodany | 20.01 g |
błonnik pokarmowy | 1.8 g |
Ziemniaki, zwłaszcza młode, są bogatym źródłem witaminy C należącej do naturalnych antyoksydantów. Zawierają również inne witaminy, takie jak: witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę E, K i prowitaminę A, czyli beta-karoten. Ziemniaki dostarczają różnych składników mineralnych, m.in. potasu, fosforu, magnezu, a także żelaza, wapnia i cynku.
Ziemniaki – jakie mają właściwości zdrowotne?
Ziemniaki, szczególnie gotowane w mundurkach, dostarczają dużej ilości potasu i niewielkiej sodu, dlatego są zalecane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym. Wynika to z faktu, że potas jest składnikiem mineralnym odpowiadającym za regulowanie wartości ciśnienia tętniczego krwi. Warunkiem, by ziemniaki miały korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, jest używanie bardzo małej ilości soli do gotowania, którą należy dodawać pod koniec procesu obróbki termicznej. Ziemniaki są lekkostrawne, dzięki czemu pojawiają się w żywieniu osób chorujących na schorzenia przewodu pokarmowego lub z nawracającymi dolegliwościami trawiennymi. Są szczególnie zalecane przy zaparciach, wzdęciach, biegunkach oraz przy zgadze. Naturalnym lekiem stosowanym w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, nadkwasoty, niestrawności i stanów zapalnych błony śluzowej żołądka jest sok z surowych ziemniaków. Wywar z gotowanych ziemniaków znajduje zastosowanie przy kamicy nerkowej i żółciowej. Najbardziej zalecaną techniką kulinarną przygotowywania ziemniaków jest gotowanie na parze i pieczenie. Podczas stosowania tych metod obróbki termicznej dochodzi do najmniejszych strat witaminy C z ziemniaków.