Piperyna jest znanym alkadem, występującym w owocach pieprzu czarnego. Jest ona bezbarwnym (lub kremowożółtym) surowcem, który rozpuszcza się, m.in. w benzynie i etanolu [1]. Piperyna została odkryta przez duńskiego fizyka Hansa Christiana Ørsteda w pierwszej połowie XIX stulecia. W aptekach, sklepach zielarskich oraz sklepach z ekologiczną żywnością dostępne są preparaty z od 50 do 95% stężeniem piperyny.
Właściwości lecznicze piperyny
Piperyna jest związkiem chemicznym, znanym ze swoich właściwości zdrowotnych. Jest ona popularnym środkiem na odchudzanie, ponieważ wspomaga proces termogenezy, która poprzez wytwarzanie ciepła, pozwala na spalanie kalorii. Ponadto piperyna może doprowadzić do zablokowania procesu powstawania komórek tłuszczowych. Jednakże nie należy zapominać, że przyjmowanie preparatu z piperyną nie jest wystarczające do zrzucenia zbędnych kilogramów – należy także zdrowo się odżywiać, a także regularnie ćwiczyć. Piperyna znana jest także ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Jak wykazały badania regularne przyjmowanie preparatów z tą substancją, minimalizuje ryzyko wystąpienia raka piersi [2]. Poza tym piperyna stosowana jest także przy kuracji wspomagającej właściwe leczenie nowotworu – jej zaletą jest to, że zmniejsza liczbę komórek nowotworowych, a przy tym nie uszkadza zdrowych komórek.
Piperyna wykazuje również działanie wspomagające produkcję melanocytów, które są komórkami pigmentowymi, występującymi w warstwie podstawnej naskórka. Dzięki tym właściwościom jest ona stosowana w leczeniu bielactwa nabytego [3]. Regularne przyjmowanie preparatów z piperyną wspomaga pamięć i koncentrację, dzięki czemu w dłuższej perspektywie może to zapobiec chorobie Alzheimera. Nie bez znaczenia jest również to, że substancja ta łagodzi objawy depresji. Oprócz tego piperyna zwiększa poziom wydzielania soków trawiennych, dzięki czemu wspomaga metabolizm. Istotne jest również to, że piperyna wspomaga przyswajanie witamin i minerałów, w tym szczególności: selenu, witaminy B, koenzymu Q10 i beta-karotenu. Wśród właściwości leczniczych piperyny można wymienić również działanie antybakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe.
Piperyna na odchudzanie – czy rzeczywiście jest skuteczna?
Piperyna znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości, wspomagającym proces spalania tkanki tłuszczowej. Mimo to jej skuteczność w tym zakresie nie jest potwierdzona żadnymi badaniami naukowymi. Osoby, które chcą wspomóc proces odchudzania oprócz diety oraz regularnych ćwiczeń powinny również pomyśleć o zażywaniu tabletek z piperyną, L-karnityną oraz kapsaicyną. Taka mieszanka pozwoli na stopniową redukcję tkanki tłuszczowej.
Stosowanie preparatów z piperyną - dawkowanie
Piperynę zazwyczaj przyjmuje się w tabletkach, które można nabyć w aptekach, sklepach zielarskich i sklepach z ekologiczną żywnością. Dawkowanie tego preparatu różni się w zależności od zawartości piperyny w tabletkach, a także od takich uwarunkowań, jak: płeć, waga, tryb życia oraz preferowany sposób żywienia. Ważne jest, aby tabletki zażywać zgodnie z zaleceniami, widniejącymi na ulotce informacyjnej. Nie bez znaczenia jest również to, że tabletki z piperyną nie u każdego działają tak samo – dotyczy to szczególności osób, które stosują tę substancję przy odchudzaniu.
Skutki uboczne przy stosowaniu preparatów z piperyną
Przyjmowanie preparatu z piperyną zgodnie z wytycznymi producenta nie powinno wywołać niepożądanych skutków ubocznych. Jednakże niekiedy na początku kuracji mogą pojawić się mdłości, bóle brzucha, a także problemy z wypróżnianiem. Osoby ze zdiagnozowanym nadciśnieniem tętniczym, podrażnioną śluzówką jelit, a także wrzodami żołądka, przed zażyciem tabletek z piperyną powinny skonsultować się z lekarzem.
Przeciwwskazania do zażywania piperyny
Piperyny nie powinny przyjmować osoby, u których zdiagnozowano nadwrażliwość na czarny pieprz. Ze względu na brak badań preparatu z tą substancją nie powinny również zażywać kobiety w ciąży oraz dzieci. Ponadto piperyny nie należy łączyć z innymi lekami – w tym szczególności antybiotykami.
Bibliografia:
[1] http://www.ptfarm.pl/pub/File/bromatologia_2011/3/890-893.pdf
[2] Tamże.
[2]http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,70742,pikantne-leczenie-przebarwien-skory.html