Polub nas na Facebooku
Czytasz: Pierogi orkiszowe z soczewicą – dlaczego warto je jeść i jakie mają wartości odżywcze?
menu
Polub nas na Facebooku

Pierogi orkiszowe z soczewicą – dlaczego warto je jeść i jakie mają wartości odżywcze?

Pierogi z soczewicą

Fot: ArtCookStudio / gettyimages.com

Kiedy myślimy o pierogach to, jako pierwsze skojarzenie nasuwają się nam te z kapustą i grzybami, ruskie czy z serem. Choć te są zdecydowanie najpopularniejsze, to za farsz może nam posłużyć praktycznie wszystko. Szukając kolejnego pomysłu na nietypowe nadzienie warto przypomnieć sobie o soczewicy. Jak przygotować takie pierogi i jakie mają właściwości odżywcze?

Co ciekawe, wariacje na temat pierogów nie ograniczają się tylko do nadzienia, ale dotyczą także ciasta. Do jego przygotowania wcale nie trzeba używać tylko mąki pszennej. Osoby, które lubią i nie boja się eksperymentować w kuchni powinny sięgnąć po mąkę orkiszową, która jest zdrowsza i zawiera znacznie więcej wartości odżywczych niż pszenna.

Soczewica – dlaczego warto wprowadzić ją do codziennej diety?

Soczewica, podobnie jak wszystkie warzywa strączkowe zawiera sporo cennego białka, dlatego też bardzo chętnie sięgają po nią wegetarianie oraz weganie. Dodatkowo dostarcza błonnika pokarmowego. Dlaczego jest nam potrzebny? Po pierwsze rozkręca metabolizm i na dłużej zatrzymuje uczucie sytości. Po drugie obniża stężenie złego cholesterolu, dzięki czemu chroni przed rozwojem miażdżycy. Po trzecie – pomaga utrzymać w ryzach poziom glukozy we krwi, dlatego też strączki powinny znaleźć się w diecie osób chorych na cukrzycę.

Soczewica ze względu na kwas foliowy polecana jest kobietom w ciąży. Wspomaga on prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu i chroni przed tzw. wadami cewy nerwowej.

Warzywo zawiera także sporo potasu, tym samym jedzone regularnie wzmacnia serce oraz normalizuje ciśnienie tętnicze.

Mimo że jest bardzo zdrowa to nie każdy może sięgać po nią bezkarnie. Osoby, które mają problemy z układem pokarmowym, tj. skłonność do wzdęć czy gazów, powinny zachować ostrożność. A jedzona w nadmiarze może zaszkodzić każdemu. Dlatego nie wolno z nią przesadzać, jeśli jednak nie wyobrażamy sobie bez niej posiłków, aby wspomóc układ pokarmowy i nie obciążyć go zbytnio, dobrze jest dodać do niej majeranek, kumin czy tymianek, które wspomagają trawienie i hamują właściwości gazotwórcze strączków.

Zobacz film i dowiedz się jak przygotować strączki, aby uniknąć wzdęć

Zobacz film: Jak przygotować fasolę, aby uniknąć wzdęć? Źródło: Wiem co jem.

Orkiszowa lepsza od pszennej?

Mąka orkiszowa uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Choć też powstaje z pszenicy, to zawiera znacznie więcej substancji odżywczych niż klasyczna mąką pszenna. Orkisz ma sporo błonnika pokarmowego, którego potrzebuje układ pokarmowy oraz krwionośny. Dostarcza także cennych kwasów omega 3 i 6, które wspomagają serce i mózg. Poza tym jest doskonałym źródłem witamin z grupy B (mają korzystny wpływ na układ nerwowy, poprawiają wygląd skóry, włosów oraz paznokci) oraz witaminy E, która jest jednym z silniejszych przeciwutleniaczy. Zwalcza wolne rodniki, które nie tylko przyczyniają się do rozwoju zmian nowotworowych, ale także przyspieszają starzenie się organizmu.

Jak przygotować pierogi orkiszowe z soczewicą?

Przygotowanie pierogów orkiszowych z soczewicą nie jest skomplikowane. Poza wymianą mąki wszystko odbywa się tak samo, jak w przypadku klasycznych pierogów. Oto, jak się do nich zabrać (przepis na ok. 50 pierogów ):

Ciasto na pierogi: 

  • 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 05-1 litra bardzo gorącej wody
  • 1 jajko
  • łyżka z oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka soli

(Dodawanie jajka i oliwy nie jest konieczne, dzięki tym dodatkom ciasto będzie ściślejsze i łatwiej będzie je wyrobić)

Wysyp mąkę na stolnicę (jeśli jej nie masz możesz wykorzystać dużą miskę). Dodać jajko, oliwę, wodę (pamiętaj, że woda jest bardzo gorąca, do zagarniania ciasta na samym początku dobrze jest użyć łyżki lub widelca). Kiedy wyrobisz ciasto – powinno być ono gładkie (bez grudek, jednolite), elastyczne, ale nie zbyt klejące, przykryj je ściereczką i odczekać 30 minut.

Po tym czasie możesz odcinać niewielkie jego kawałki. Po rozwałkowaniu ostrym kubkiem lub szklanką wycinaj kółka, które będziesz napełniała farszem i zaklejała. Musisz jednak uważać, aby nie włożyć go za dużo. Jeśli przesadzisz z ilością podczas gotowania wszystko wyleci z pieroga.

Farsz do pierogów:

  • 300 g zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku (najlepiej mielonego)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia (ok. 2 łyżek)

Oczyszczoną soczewicę ( przepłucz ją bardzo dokładnie wodą), następnie wsyp ją do garnka i zalej wodą, tak by sięgała na 2 cm powyżej poziomu soczewicy. Gotują ją przez ok. 40 minut, czyli do momentu aż ziarna zaczną się rozpadać. Jeśli w międzyczasie woda wyparuje trzeba jej dolać (ale nie przesadzaj z jej ilością, jeśli będzie jej za dużo soczewica zrobi się bardzo wodnista).

W międzyczasie drobno pokrój cebulę i delikatnie ją podsmaż. Kiedy warzywa będą już gotowe połącz je ze sobą i dopraw do smaku.

Jeśli chcesz urozmaicić pierogi możesz do farszu dodać pieczarki. Aby szybciej się podsmażyły po umyciu i obraniu możesz je zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gotowe pierogi wrzuć do wrzącej i osolonej wody. Kiedy wypłyną, gotuj je jeszcze kilka minut.

Jaką wartość odżywczą mają takie pierogi (wartości podane dla 100 gramów)?

Kcal
140
Białko
10
Tłuszcze
3
Węglowodany
15
Błonnik
2

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
148
11
Polecamy
Faworki też mogą być zdrowe.
Jak przygotować te w wersji dietetycznej
Faworki też mogą być zdrowe. Jak przygotować te w wersji dietetycznej TVN zdrowie
Szarlotka bezglutenowa – doskonała alternatywa dla uczulonych na gluten.
Jak ją przygotować?
Szarlotka bezglutenowa – doskonała alternatywa dla uczulonych na gluten. Jak ją przygotować? TVN zdrowie
Pierogi z jagodami – sprawdzone przepisy
Pierogi z jagodami – sprawdzone przepisy Dzień Dobry TVN
Bezglutenowa mąka owsiana – wartość odżywcza, właściwości prozdrowotne i zastosowanie
Bezglutenowa mąka owsiana – wartość odżywcza, właściwości prozdrowotne i zastosowanie Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby