Wpływ alkoholu na rozwój nowotworu
Międzynarodowa organizacja skupiająca stowarzyszenia medyczne zajmujące się zdrowiem układu pokarmowego opublikowała wyniki ostatnich badań dotyczących wpływ alkoholu na zdrowie człowieka. Naukowcy założyli bowiem, że trunek procentowy niezależnie od ilości ma negatywne skutki dla naszego organizmu. Dla jasności stworzono trzy kategorie picia.
- mało: 0-1 drink dziennie;
- średnio: 2-3 drinki dziennie;
- dużo: 4 i więcej drinków dziennie
Wyniki mówią same za siebie. Osoby pijące mało alkoholu narażają się na nowotwór przełyku. Spożywając 2-3 drinki dziennie, zwiększa się zagrożenie rakiem jelita grubego, natomiast w kategorii trzeciej występuje ryzyko nowotworu trzustki, żołądka i wątroby.
Używki a nowotwór
Dlaczego nawet małe ilości alkoholu mogą stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia? Z raportu United European Gastroenterology wynika, że trunki procentowe zwiększają ryzyko nowotworu na dwa sposoby: poprzez bezpośrednie uszkodzenia komórek i na skutek szkodliwego oddziaływania jego metabolitów.
Metabolitem etanolu jest bowiem aldehyd octowy. Powstaje w wątrobie i jest uznawany przez International Agency for Cancer Research za substancję rakotwórczą. Można go także znaleźć w ślinie, co przekłada się na zwiększone ryzyko raka przełyku, krtani i gardła.
Ponadto warto wspomnieć o łączeniu używek. Zdaniem badaczy papieros w połączeniu z alkoholem potęguje ryzyko powstania nowotworu. Alkohol ułatwia bowiem substancjom rakotwórczym zawartym w dymie papierosowym przedostawanie się do śluzówki górnych rejonów przełyku.
źródło: PAP, twojezdrowie.rmf24.pl