Otyłość a nowotwory układu pokarmowego
Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem (IARC) już w 2002 roku uznała nadwagę oraz otyłość za czynnik, który znacząco przyczynia się do rozwoju raka okrężnicy, gruczolakoraka przełyku, raka piersi po menopauzie, trzonu macicy i nerki. Kolejne badania wykazały, że nieprawidłowa masa ciała ma związek również z rakiem trzustki oraz pęcherza moczowego.
Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie JAMA Network Open pokazują, że otyłość we wczesnej dorosłości i w średnim wieku zwiększa ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych w obrębie układu pokarmowego. Badacze doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu danych zebranych od ponad 135 tys. osób w wieku 55-74 lat.
Naukowcy dowiedli, że osoby, które we wczesnej dorosłości lub starszym wieku zmagały się z otyłością, mają o 20 proc. większe prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego. Co więcej, podobne wyniki uzyskano dla innych nowotworów układu pokarmowego.
Światowy Fundusz Badań nad Rakiem i Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem są zdania, że nawet 20 proc. przypadków zachorowania na raka ma związek z otyłością.
W jaki sposób otyłość przyczynia się do rozwoju raka?
Odpowiedź na to pytanie nie jest taka prosta. Na stronie Krajowego Rejestru Nowotworów eksperci wyjaśniają, że "tkanka tłuszczowa nie tylko magazynuje nadwyżki energii, ale także produkuje różnego typu substancje. Jedną z nich jest estrogen. Wysoki poziom tego hormonu zwiększa ryzyko raka piersi, trzonu macicy i kilku innych nowotworów".
Dodatkowo specjaliści tłumaczą, że osoby otyłe mają we krwi wyższe stężenie insuliny i czynnika wzrostu (IGF). "Taki stan sprzyja rozwojowi niektórych guzów, na przykład raka wątroby i chłoniaków nieziarniczych u mężczyzn oraz raka okrężnicy i pęcherza moczowego u kobiet" - czytamy.
Poza tym komórki tłuszczowe, poza estrogenem, wytwarzają adipokiny. To hormony regulują procesy zapalne i metaboliczne oraz wzrost komórek. Związki te przyczyniają się do rozwoju otyłości, która uznawana jest za przewlekły, łagodny stan zapalnym. A ten, jak pokazują badania podnosi nawet 4,5-krotnie ryzyko rozwoju wątroby.
Zobacz wideo: Nowotwór - jak powstaje?
Źródło: PAP/medonet.pl