Polub nas na Facebooku
Czytasz: Osocze dla chorych na koronawirusa. Co musi wiedzieć dawca?
menu
Polub nas na Facebooku

Osocze dla chorych na koronawirusa. Co musi wiedzieć dawca?

osocze dawca

Nikola Stojadinovic GettyImages

Jeśli chorowaliśmy na COVID-19 i jesteśmy już zdrowi, nasze osocze zawiera przeciwciała, które mogą uratować zdrowie i życie nawet kilku osobom chorym na COVID-19. Zastanawiasz się, czy zostać dawcą? Zobacz, jakie trzeba spełnić warunki, gdzie można oddać osocze i jak wygląda sam zabieg pobierania osocza.

Osocze ozdrowieńców łagodzi objawy COVID-19, skraca okres choroby i obniża śmiertelność. Regionalne centra krwiodawstwa i krwiolecznictwa apelują do wszystkich osób, które chorowały na COVID-19 i zostały uznane za zdrowe, do oddawania osocza krwi. Co powinien wiedzieć potencjalny dawca osocza?

Czytaj też:

Jak wygląda zabieg pobrania osocza?

Zabieg pobrania osocza jest bezpieczny i trwa około pół godziny. Najczęściej stosuje się metodę plazmoferezy, która polega na tym, że z krwi żylnej dawcy pobierana jest krew, ale oddziela się z niej osocze od pozostałych składników krwi – osocze jest pobierane, a pozostałe składniki powracają do tej samej żyły.

Jeśli pobranie osocza metodą plazmaferezy nie jest możliwe, pobierane jest 450 ml krwi pełnej, z której otrzymywane jest ok. 220-230 ml osocza.

Po pobraniu osocze jest badane (musi być m.in. pewność, że nie zawiera żadnych patogenów) i zamrażane.

Kto może oddać osocze?

Osocze krwi mogą oddać osoby, które

  • Mają 18-65 lat;
  • Są zdrowe - od ustąpienia objawów COVID-19 upłynęło co najmniej 28 dni albo 18 dni od zakończenia izolacji po zakażeniu SARS-CoV-2 lub po wyzdrowieniu z COVID-19;

Ozdrowieńcy muszą spełniać kryteria dla dawców krwi. Oznacza to m.in., że osocza nie mogą oddawać osoby, które

  • chorowały na wirusowe zapalenie wątroby jakiegokolwiek typu,
  • mają czynną infekcję (np. opryszczkę),
  • mają cukrzycę.

Kto może oddać osocze i dlaczego jest ono tak ważne dla chorych na COVID-19? Zobacz wideo:

Źródło: X-news

COVID-19. Gdzie można oddać osocze?

Jeśli chcemy oddać osocze, skontaktujmy się z najbliższym regionalnym centrum krwiodawstwa i krwiolecznictwa – najpierw telefonicznie lub mejlowo.

Wykaz punktów, których możemy oddawać osocze znajdziesz TUTAJ.
Pierwsza kwalifikacja do zabiegu zostanie przeprowadzona telefonicznie; kolejna zostanie już przeprowadzona na miejscu. Dawcy nie muszą wykonywać żadnych badań we własnym zakresie.

Ile razy ozdrowieniec może oddać osocze?

Zabieg pobierania osocza może być powtarzany nawet do trzech razy w tygodniowych odstępach.

Jeden ozdrowieniec, który trzykrotnie odda osocze (3x600 ml), może przyczynić się do powstania aż dziewięciu dawek leku na COVID-19 (9x200 ml). Chorzy na COVID-19 otrzymują w celu leczenia od 200 do 400 ml osocza ozdrowieńca.

Co przysługuje dawcy osocza?

W Polsce, podobnie jak w większości krajów europejskich, za krew i osocze dawcom się nie płaci.  Dawstwo krwi i osocza jest honorowe. Dawcom przysługuje jedynie:

  • dziewięć tabliczek czekolady,
  • dzień wolny w pracy (jeżeli pracuje na umowie o pracę)
  • niewielka ulga podatkowa w PIT.

Jak działa osocze ozdrowieńców

Osocze ozdrowieńców łagodzi objawy COVID-19, skraca okres choroby i obniża śmiertelność - wynika z badań prowadzonych m.in. w Szpitalu Klinicznym MSWiA w Warszawie.

Z badań tych wynika, że dwukrotne podanie osocza ozdrowieńców chorym na COVID-19 w odstępie 24-48 godzin skróciło występowanie intensywnych objawów choroby i były one łagodniejsze. Skrócił się również okres chorowania pacjentów oraz obniżyła się śmiertelność

– powiedziała w rozmowie z PAP prof. dr hab. n. med. Katarzyna Życińska, która jest kierownikiem Kliniki Chorób Wewnętrznych i Reumatologii Centralnego Szpitala Klinicznego MSWiA w Warszawie.

Jak tłumaczy prof. Życińska, przeciwciała przeciwko koronawirusom SARS-CoV-2 znajdujące się w osoczu ozdrowieńców przyczyniają się do wygaszenia toczącego się w organizmie chorego procesu zapalnego.

Źródło: PAP/Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Warszawie

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
93
9
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni