Polub nas na Facebooku
Czytasz: Opieńka miodowa - czy jest jadalna? Jak wygląda ten grzyb?
menu
Polub nas na Facebooku

Opieńka miodowa - czy jest jadalna? Jak wygląda ten grzyb?

Opieńka miodowa

Fot. artenex / Getty Images

Opieńka miodowa jest bardzo popularnym w Polsce grzybem o pasożytniczych właściwościach - bardzo często jest powodem obumierania drzew. Zbierać ją można od września do listopada. Ma charakterystyczny smak. 

Inne nazwy opieńki miodowej to opieńka brzozowa, bedłka opieńka, bedłka opieńka brzozowa, opieniek, pierścianka, podpieniek, podpieńka. Jest ona bardzo popularnym w Polsce grzybem, który najczęściej rośnie na pniach i korzeniach różnych gatunków drzew liściastych, rzadziej iglastych. 

Opieńka miodowa występuje nie tylko w lasach, ale i w ogrodach czy parkach. Grzyb ten ma pasożytnicze właściwości - atakuje drzewa i wywołuje u nich chorobę o nazwie opieńkowa zgnilizna korzeni prowadzącą do obumarcia drzewa i powodującą białą zgniliznę drewna. 

Polecamy: Grzyby – dlaczego warto wprowadzić je do diety?

Opieńka jest grzybem jadalnym, jednak dopiero po obróbce termicznej. W stanie surowym lub niedogotowanym opieńka miodowa może być trująca - przed przygotowywaniem potrawy z opieńki miodowej należy najpierw gotować grzyby przez około 5 minut i odlać wywar, po czym dopiero poddaje się ją dalszej obróbce. 

Co istotne - należy unikać oparów podczas obgotowywania, gdyż mogą powodować ból głowy i problemy z koncentracją.

Z filmu dowiecie się, które grzyby są lekkostrawne:

Zobacz film: Które grzyby są lekkostrawne? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Opieńka miodowa - wygląd

Kapelusz opieńki miodowej ma średnicę od 3 do 13 cm, początkowo jest półkolisty i wypukły, u starszych osobników spłaszczony. Młode grzyby są miodowożółte, starsze - oliwkowobrązowe. Kapelusz opieńki często jest pokryty drobnymi czerwonobrązowymi, brązowymi lub czarniawymi łuseczkami, z kolei u starszych grzybów mogą one zanikać. 

Blaszki są w kolorze od białego do żółtego z brązowymi plamami, zaś trzon grzyba ma wysokość do 18 cm, jest stosunkowo wąski do 2,5 cm. Kolor trzonu jest przeważnie miodowobrązowy, u szczytu nieco bledszy. 

Miąższ opieńki miodowej jest biały, nie zmienia barwy po przekrojeniu, u młodych okazów jest miękki i mięsisty, u starszych łykowaty. Zapach grzyba i jego smak można porównać do sera Camembert. 

Opieńki miodowe występują gromadnie, po kilkanaście sztuk.

Opieńka miodowa - z czym można pomylić?

Opieńka miodowa może być pomylona z trującą maślanką wiązkową lub niejadalnym grzybem - łuskwiakiem nastroszonym. Maślankę od opieńki odróżnia żółty kolor miąższu, gorzki w smaku i kwaśny w zapachu. wiązkową rozpoznać można po miąższu, który ma żółty kolor, bardzo Łuskwiak nastroszony również odróżnia się żółtym miąższem o zapachu rzodkiewki. 

Polecamy: Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?