Inne nazwy opieńki miodowej to opieńka brzozowa, bedłka opieńka, bedłka opieńka brzozowa, opieniek, pierścianka, podpieniek, podpieńka. Jest ona bardzo popularnym w Polsce grzybem, który najczęściej rośnie na pniach i korzeniach różnych gatunków drzew liściastych, rzadziej iglastych.
Opieńka miodowa występuje nie tylko w lasach, ale i w ogrodach czy parkach. Grzyb ten ma pasożytnicze właściwości - atakuje drzewa i wywołuje u nich chorobę o nazwie opieńkowa zgnilizna korzeni prowadzącą do obumarcia drzewa i powodującą białą zgniliznę drewna.
Polecamy: Grzyby – dlaczego warto wprowadzić je do diety?
Opieńka jest grzybem jadalnym, jednak dopiero po obróbce termicznej. W stanie surowym lub niedogotowanym opieńka miodowa może być trująca - przed przygotowywaniem potrawy z opieńki miodowej należy najpierw gotować grzyby przez około 5 minut i odlać wywar, po czym dopiero poddaje się ją dalszej obróbce.
Co istotne - należy unikać oparów podczas obgotowywania, gdyż mogą powodować ból głowy i problemy z koncentracją.
Z filmu dowiecie się, które grzyby są lekkostrawne:
Opieńka miodowa - wygląd
Kapelusz opieńki miodowej ma średnicę od 3 do 13 cm, początkowo jest półkolisty i wypukły, u starszych osobników spłaszczony. Młode grzyby są miodowożółte, starsze - oliwkowobrązowe. Kapelusz opieńki często jest pokryty drobnymi czerwonobrązowymi, brązowymi lub czarniawymi łuseczkami, z kolei u starszych grzybów mogą one zanikać.
Blaszki są w kolorze od białego do żółtego z brązowymi plamami, zaś trzon grzyba ma wysokość do 18 cm, jest stosunkowo wąski do 2,5 cm. Kolor trzonu jest przeważnie miodowobrązowy, u szczytu nieco bledszy.
Miąższ opieńki miodowej jest biały, nie zmienia barwy po przekrojeniu, u młodych okazów jest miękki i mięsisty, u starszych łykowaty. Zapach grzyba i jego smak można porównać do sera Camembert.
Opieńki miodowe występują gromadnie, po kilkanaście sztuk.
Opieńka miodowa - z czym można pomylić?
Opieńka miodowa może być pomylona z trującą maślanką wiązkową lub niejadalnym grzybem - łuskwiakiem nastroszonym. Maślankę od opieńki odróżnia żółty kolor miąższu, gorzki w smaku i kwaśny w zapachu. wiązkową rozpoznać można po miąższu, który ma żółty kolor, bardzo Łuskwiak nastroszony również odróżnia się żółtym miąższem o zapachu rzodkiewki.
Polecamy: Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?