Objawy grzybicy żołądka są bardzo niespecyficzne i często mylone z innymi schorzeniami. Potwierdzenie choroby wymaga wykonania badania endoskopowego z pobraniem wycinka. Leczenie grzybicy układu pokarmowego polega na przyjmowaniu odpowiednich preparatów zwalczających drożdżaki.
Czym jest grzybica przewodu pokarmowego?
Grzybica przewodu pokarmowego to choroba wywołana przez drożdżaki z rodzaju Candida. Fizjologicznie występują one w ludzkim organizmie, jednak w przypadku dogodnych warunków, jak, chociażby, osłabienie odporności, mogą stać się inwazyjne i powodować poważne w skutkach schorzenia wywołane uszkodzeniem błony śluzowej. Na rozwinięcie dolegliwości są narażeni szczególnie pacjenci z AIDS, chorujący i leczący się z powodu nowotworów. Grzybica przewodu pokarmowego nie jest chorobą zaraźliwą, co oznacza, że nie przenosi się między ludźmi z prawidłową odpornością.
Objawy grzybicy przewodu pokarmowego są niespecyficzne i zależą od lokalizacji zmian chorobowych. Kandydoza jamy ustnej jest najczęstszą postacią drożdżycy. Manifestuje się zaczerwienieniem błon śluzowych z obecnością białawych płytek i błon rzekomych, zlokalizowanych na dziąsłach, gardle, języku. Jest więc często widoczna na pierwszy rzut oka. Grzybica przełyku powoduje nieprzyjemne uczucie pieczenia, ból oraz problemy z przełykaniem.
Diagnostyka grzybicy układu pokarmowego polega na pobraniu materiału z podejrzanych zmian. W przypadku jamy ustnej metodą z wyboru jest wymaz, natomiast do oceny jelita i żołądka konieczne są badania endoskopowe.
Na kandydozę chorują nie tylko dorośli. Grzybica przewodu pokarmowego u dziecka najczęściej przebiega z objawami w jamie ustnej oraz gardle. Może pojawiać się po kuracjach antybiotykowych, w wyniku spożywania nadmiernej ilości cukrów prostych oraz spadku odporności.
Objawy grzybicy żołądka
Drożdże z rodzaju Candida u osób zdrowych występują powszechnie w żołądku, nie powodując żadnych dolegliwości. W niektórych przypadkach, szczególnie w trakcie chorób nowotworowych lub u osób w starszym wieku, mogą rozpocząć inwazję na błony śluzowe tej części przewodu pokarmowego, zwykle na podłożu innych zmian patologicznych, takich jak wrzody. Osłabiają wówczas ich gojenie. Do powstania zmian predysponują: palenie papierosów, cukrzyca, marskość wątroby, przewlekłe choroby płuc. Objawy grzybicy żołądka należą do niespecyficznych – mogą pojawić się: biegunki, nudności, wymioty, krwawienia z przewodu pokarmowego. Na ich podstawie ciężko jest wysnuć podejrzenie choroby. Mogą one przypominać dolegliwości typowe dla wrzodów występujących w tym odcinku przewodu pokarmowego.
Podejrzenie choroby wymaga przeprowadzenia szczegółowej diagnostyki, zazwyczaj pod okiem lekarza gastroenterologa. Pewne rozpoznanie grzybicy żołądka możliwe jest jedynie po wykonaniu badania endoskopowego – gastroskopii. Obserwuje się w niej zwykle owrzodzenia, rzadziej nadżerki, a także płytki białawe lub błony rzekome. Endoskopista po uwidocznieniu takich zmian pobiera z nich fragmenty zmienionej chorobowo błony śluzowej. Materiał w następnej kolejności trafia pod mikroskop i jest oceniany przez patomorfologa.
Leczenie grzybicy żołądka
Zaobserwowano, iż u osób, u których występuje grzybica przewodu pokarmowego w części żołądkowej, w obszarze wrzodów łagodnych, wystarczające jest leczenie inhibitorami pompy protonowej (IPP) bez konieczności wdrażania terapii lekami przeciwgrzybiczymi. W przypadku wrzodów o charakterze złośliwym z kandydozą rozważa się chirurgiczne usunięcie zmian.
Nie ma skutecznego leku bez recepty na grzybicę przewodu pokarmowego, który eliminowałby objawy. W przypadku podejrzenia u siebie tej choroby konieczna jest wizyta u lekarza, który poprowadzi diagnostykę i zaleci odpowiednie dla danego przypadku leczenie. Działania na własną rękę mogą opóźnić rozpoznanie innych, poważniejszych chorób przewodu pokarmowego.
Dieta w grzybicy przewodu pokarmowego
Leczenie naturalne grzybicy przewodu pokarmowego ma charakter wspomagający i nie ma udowodnionego naukowo działania. W pokonywaniu choroby może pomóc modyfikacja diety. Przede wszystkim ważne jest ograniczenie pokarmów zawierających cukry proste, takich jak słodycze, produkty wysoko przetworzone czy dosładzane napoje.
Warto skupić się na odbudowie flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, szczególnie w przypadku stosowania przewlekłej antybiotykoterapii oraz w okresach osłabionej odporności, np. wskutek choroby nowotworowej lub jej leczenia za pomocą dostępnych w aptekach preparatów probiotycznych. Konieczne jest również przestrzeganie ogólnych zasad zdrowego żywienia i zwiększenie spożywania świeżych warzyw oraz owoców.
Zobacz film: Wrzody żołądka
Bibliografia:
1. Rogalski P. Kandydoza przewodu pokarmowego – fakty i mity. [w:] Gastroenterologia Kliniczna 2010, tom 2, nr 3, 87–97.
2. Jung M. Treatment of Gastric Candidiasis in Patients with Gastric Ulcer Disease: Are Antifungal Agents Necessary? [w:] Gut and liver. 3 (1), 200