Polub nas na Facebooku
Czytasz: Nowy dopalacz na rynku. Zatrucie nim grozi śmiercią!
menu
Polub nas na Facebooku

Nowy dopalacz na rynku. Zatrucie nim grozi śmiercią!

narkotyki

Fot. razyph / Getty Images

Zatrucie dopalaczami może skutkować śmiercią pacjenta. Lekarze mają problem z identyfikacją substancji odurzających, a co za tym idzie nie wiedzą, czym dokładnie został zatruty organizm. Pomoc w takiej sytuacji może przyjść za późno. Na rynku dostępnych jest coraz więcej dopalaczy - po czym poznać, że mamy do czynienia z zatruciem dopalaczami?

W okresie wakacyjnym do szpitali trafia bardzo dużo osób, które zażywały dopalacze. Lekarze nie zawsze wiedzą jak postępować z pacjentami - substancje chemiczne, którymi doszło do zatrucia nie są znane, a więc wdrożenie leczenia nie jest możliwe. Zwykle stosuje się leczenie objawowe próbując łagodzić skutki zatrucia przy jednoczesnym oczekiwaniu albo na wyniki badania toksykologicznego, albo na ustąpienie objawów w zależności od stanu pacjenta. 

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował listę "TOP 5" najpopularniejszych substancji, które są zażywane. Oto one:

  • 3-CMC, czyli substancja, którą zażywać można poprzez wciąganie białego proszku nosem. Wśród skutków ubocznych wymienia się zaburzenia rytmu serca, halucynacje, podniesienie temperatury ciała, sinienie palców rąk i nóg będące objawem negatywnego wpływu na system krążenia;
  • MDMB-CHMICA, czyli substancja występująca pod postacią zielonego suszu lub żółtego proszku, przeznaczona do palenia. Działania niepożądane, jakie powoduje to uszkodzenie nerek, ostre zmiany w układzie oddechowym, zaburzenia funkcji układu krążenia;
  • HEX-EN sprzedawany pod postacią białego proszku, który można zażywać doustnie lub donosowo. Powoduje zaburzenia rytmu serca, niewydolność oddechową, halucynacje wizualne i psychozy;
  • 4-CEC występuje w postaci białego proszku z widocznymi kryształkami. Powoduje wzrost: euforii, empatii, motywacji do działania, rozmowności, ale i zaburzenia rytmu serca, długotrwałe ataki paniki oraz skurcze mięśni;
  • 4-CMC występuje pod postacią proszku lub kryształków. Do działań niepożądanych zaliczamy uszkodzenie układu pokarmowego, depresję, długotrwałe ataki paniki oraz hipertermię.

Więcej informacji o dopalaczach znajdziecie na stronie GIS: Dopalacze

Po czym rozpoznać, że dziecko zażywa dopalacze lub narkotyki? Sprawdź na filmie:

Zobacz film: Jak rozpoznać, czy dziecko zażywa dopalacze lub narkotyki? Źródło: Dzień Dobry TVN

Nowy dopalacz?

Zażywanie substancji nieznanego pochodzenia może doprowadzić do trwałych uszkodzeń organizmu, a nawet śmierci. W ostatnich dniach na polskim rynku znalazł się nowy specyfik, który spowodował już śmierć ośmiu osób w wieku od 19 do 40 lat. Do zgonów dochodziło w dwóch polskich miastach: Łodzi i Bełchatowie. Lekarze podejrzewają, że do obrotu trafił nowy dopalacz, którego działanie nie zostało jeszcze poznane.

Osoby odpowiadające za sprzedaż dopalaczy ofiarom zostały już zidentyfikowane i zatrzymane przez policję. 

Więcej znajdziecie na TVN24.pl: Jeden tydzień, dwa miasta i osiem ofiar. "Na rynek trafił nowy, śmiercionośny dopalacz"

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni