Polub nas na Facebooku
Czytasz: Nie żyje kolejna osoba zakażona koronawirusem SARS-CoV-2
menu
Polub nas na Facebooku

Nie żyje kolejna osoba zakażona koronawirusem SARS-CoV-2

koronawirus

koto_feja/getty images

Ministerstwo Zdrowia poinformowało o śmierci kolejnego pacjenta zakażonego koronawirusem SARS-CoV-2. Tym samym liczba ofiar śmiertelnych COVID-19 wzrosła w Polsce do 36.

Nie żyje kolejna osoba

Z przykrością informujemy o śmierci kolejnej osoby zakażonej koronawirusem. Jest to 51-letni mężczyzna hospitalizowany w Tychach

-czytamy na Twitterze Ministerstwa Zdrowia.

Zobacz także: Raport specjalny o koronawirusie

Jednocześnie poinformowało o 73 nowych przypadkach zakażeniach koronawirusem SARS-CoV-2. Łącznie tego dnia potwierdzono 109 zachorowań, a trzy osoby zmarły. Od początku epidemii w naszym kraju wykryto 2420 zachorowań, z czego 36 osób nie żyje.

Pozytywny wynik testu uzyskano u: 20 osób z woj. dolnośląskiego, 13 osób z woj. łódzkiego, 9 osób z woj. małopolskiego, 8 osób z woj. podlaskiego, 5 osób z woj. świętokrzyskiego, 5 osób z woj. podkarpackiego, 5 osób z woj. lubuskiego, 3 osób z woj. zachodniopomorskiego, 3 osób z woj. opolskiego, 2 osób z woj. pomorskiego.

Kronawirus SARS-CoV-2, czyli, co?

Koronawirus wywołuje chorobę COVID-19. Schorzenie atakuje przede wszystkim układ oddechowy i prowadzi do zapalenia płuc. W skrajnych przypadkach przechodzi w ostrą niewydolność oddechową.

Do najbardziej charakterystycznych objawów COVID-19 należą wysoka gorączka, duszności, suchy kaszel, bóle mięśni i stawów oraz ogólne osłabienie. Ale nie jest to reguła. Zdaniem lekarzy objawami zakażenia mogą być także biegunka, wymioty oraz zaburzenia węchu i samu.

"Koronawirus – fakty i mity", źródło: x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
66
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni