Nalewka z bursztynu to jedna z najpopularniejszych form wykorzystania cennych właściwości skamieniałej żywicy pochodzącej sprzed milionów lat. Leczniczą moc bursztynu – ciepłego kamienia, który po ogrzaniu w dłoniach wydziela przyjemny zapach, a po potarciu elektryzuje się, odkryto już wiele wieków temu. Pisali o nim m.in. Hipokrates czy Pliniusz Starszy.
W starożytności bursztyny stosowano w stanach zapalnych migdałków i gardła, miały łagodzić napady gorączki, a także szału. W tradycyjnej medycynie azjatyckiej uznawano je za środek terapeutyczny przeciw lękom, bezsenności i rozkojarzeniu. Wierzono, że zabezpieczają przed klątwami oraz złymi duchami. Później doceniono dym z palącego się bursztynu jako remedium na schorzenia układu oddechowego. W dawnej Polsce dużą popularnością cieszyła się nalewka z bursztynu, zalecana przy dolegliwościach miesiączkowych, problemach ze snem albo w stanach drgawkowych.
Nalewka z bursztynu – przepis
Do przygotowania nalewki potrzebny jest nieoszlifowany, miałki bursztyn. Najważniejsze, aby kamień był naturalny, ponieważ na rynku pojawia się bardzo dużo podróbek. Jego rozpoznanie nie powinno być trudne ze względu na charakterystyczne cechy: prawdziwy bursztyn powinien opadać na dno w słodkiej wodzie, a unosić się w słonej; jest cieplejszy od innych kamieni, zaś po lekkim ogrzaniu pachnie żywicą; ma właściwości elektrostatyczne, potarty, np. o wełniane ubranie, przyciąga skrawki papieru.
Przepis na nalewkę z bursztynu jest dość prosty. Można skorzystać z tradycyjnej receptury ojca Czesława Klimuszko, słynnego zielarza i jasnowidza. Około 50 g nieoszlifowanego, rozdrobnionego (np. w moździerzu) i wypłukanego w gorącej wodzie bursztynu wsypuje się do butelki lub słoika z białego albo brązowego szkła, a następnie dolewa 0,5 litra spirytusu (powinien być mocny i zawierać 95% alkoholu). Naczynie należy odstawić w ciepłe miejsce na minimum 10 dni, co jakiś czas nim potrząsając. Po tym czasie nalewka powinna mieć złocisty kolor. Po jej zużyciu pozostały bursztyn można ponownie (choć nie więcej niż raz) wykorzystać do przygotowania nalewki, rozkruszając i zalewając spirytusem.
Nalewka z bursztynu na włosy
Wyciąg z bursztynu jest często wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, można go znaleźć m.in. w składzie szamponów czy odżywek na włosy. Wykazuje właściwości wzmacniające i wygładzające, hamuje przetłuszczanie się i działa jak naturalny filtr przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.
Takie walory ma również nalewka z bursztynu stosowana na włosy. Po rozcieńczeniu z wodą można ją wcierać w skórę głowy, co stymuluje porost włosów, poprawia metabolizm i dotlenienie ich cebulek, a także łagodzi podrażnienia. Zabieg zapobiega rozdwajaniu włosów i chroni je przed szkodliwym wpływem środowiska.
Nalewka z bursztynu – zastosowanie
Zastosowanie nalewki z bursztynu jest bardzo szerokie. Produkt zawdzięcza właściwości lecznicze cennym składnikom pradawnej żywicy, bogatej m.in. w kwas bursztynowy, który jest silnym antyoksydantem, hamującym procesy starzenia organizmu, wykazującym też działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Z kolei olej bursztynowy jest bogatym źródłem terpenów, fenoli oraz kwasów karboksylowych, co sprawia, że wnika w głąb tkanki, udrażnia przepływ krwi w naczyniach włosowatych i ułatwia wchłanianie związków aktywnych. Bursztyn to także źródło mikroelementów, zwłaszcza krzemu, potasu, magnezu, żelaza, wapnia oraz związków organicznych połączonych z jodem.
Nalewka z bursztynu sprawdza się jako panaceum na wiele problemów zdrowotnych. Od dawna jest stosowana do wzmacniania odporności i łagodzenia objawów przeziębienia, zapalenia płuc czy oskrzeli. Można wówczas smarować nalewką plecy lub klatkę piersiową. Przy wysokiej temperaturze ciała zaleca się nacieranie nią miejsc pod kolanami i stopami. Nacieranie skroni, czoła, dolnych miejsc za uszami i nadgarstków może zmniejszyć ból głowy. Osoby o skłonnościach do infekcji powinny w okresie jesienno-zimowym profilaktycznie wypijać każdego dnia łyżeczkę mikstury.
Nalewka z bursztynu – na co jeszcze pomaga?
Nalewka z bursztynu pomaga w przypadku astmy. Objawy tej choroby można złagodzić, dodając 5 kropli nalewki do szklanki z ciepłą herbatą. Produkt sprawdzi się również przy bólach i obrzękach spowodowanych artretyzmem, reumatyzmem czy kontuzjami. Należy wówczas smarować nalewką bolące stawy i mięśnie.
Bursztynowa nalewka jest zalecana przy biegunce (dorośli piją 20, a dzieci 10 kropli rozpuszczonych w 0,5 szklanki ciepłej wody), problemach z sercem, wrzodach żołądka i chorobach tarczycy. W tym ostatnim przypadku za bardziej skuteczne uchodzi jednak noszenie naszyjników z bursztynu.