Polub nas na Facebooku
Czytasz: Mleczan magnezu – przyswajalność, dawkowanie i skutki uboczne
menu
Polub nas na Facebooku

Mleczan magnezu – przyswajalność, dawkowanie i skutki uboczne

lek

Fot. itsarasak thithuekthak / Getty Images

Mleczan magnezu to związek chemiczny łączący węglan lub wodorotlenek magnezu z kwasem mlekowym. Często pojawia się w składzie suplementów diety, ponieważ jest uznawany za jedną z najlepiej przyswajalnych form magnezu, czyli bardzo ważnego mikroelementu, na niedobór którego skarży się wielu Polaków.

Mleczan magnezu, ze względu na dużą przyswajalność przez organizm, jest bardzo cenionym składnikiem różnych preparatów skierowanych do osób zmagających się z niedoborem magnezu lub chcących go uniknąć. Mogą przyjmować go zarówno dzieci, jak i osoby starsze, ciężko pracujące fizycznie lub psychicznie, aktywne fizycznie, narażone na długotrwały stres lub zmagające się z zaburzeniami metabolicznymi.

Mleczan magnezu jest stosowany również w przemyśle spożywczym, stanowi dość popularny dodatek do żywności jako przeciwutleniacz i regulator kwasowości (E329).

Mleczan magnezu – przyswajalność

Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Aktywuje ponad 300 enzymów, które uczestniczą w procesach energetycznych czy przemianach tłuszczów, białek i węglowodanów. Jest również istotnym składnikiem strukturalnym kości oraz komórek tkanek miękkich. Magnez odpowiada za mineralizację kości, wpływa na ich wzrost i gęstość. Uczestniczy w biosyntezie i metabolizmie witamin B6 oraz D3.

Zalecane dzienne spożycie magnezu zależy od wieku i płci. Według norm Instytutu Żywności i Żywienia dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi u mężczyzn 400–420 mg, zaś w przypadku kobiet 310–320 mg, przy czym zwiększa się podczas wysiłku fizycznego, z powodu silnego stresu, w czasie ciąży i w okresie karmienia piersią.

Mleczan magnezu zalecany jest w przypadku niedoborów magnezu, które zdarzają się dość często (wynikają np. ze spożywania dużej ilości tłuszczów, nadużywania alkoholu lub kawy, długotrwałego odchudzania czy stosowania w nadmiarze preparatów wapniowych). Objawiają się one m.in.:

  • chronicznym zmęczeniem;
  • obniżoną kondycją fizyczną i psychiczną;
  • osłabieniem siły mięśniowej i skurczami mięśni;
  • migreną;
  • zaburzeniami snu i koncentracji;
  • apatią, stanami lękowymi i depresją;
  • nudnościami, wymiotami czy bólem brzucha.

Mleczan magnezu charakteryzuje się dużą przyswajalnością przez organizm, wyższą niż w przypadku spożywania produktów będących naturalnymi źródłami cennego minerału, czyli kakao, czekolady, kaszy gryczanej, grochu, fasoli albo pieczywa pełnoziarnistego.

Jakie produkty spożywcze mają właściwości lecznicze? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, które leczą. Źródło: W dobrym stylu

Mleczan magnezu – dawkowanie

Dobre wchłanianie mleczanu magnezu przez organizm sprawia, że ten organiczny związek chemiczny często można znaleźć w składzie suplementów, które mają uzupełniać dietę w ten pierwiastek. Badania naukowe potwierdziły bowiem większą biodostępność soli organicznych (oprócz mleczanu magnezu mogą być to: cytrynian magnezu, wodorocytrynian magnezu, askorbinian magnezu lub wodoroaskorbinian magnezu) niż form nieorganicznych, czyli m.in. chlorku magnezu, siarczanu magnezu, azotanu magnezu albo węglanu magnezu.

Mleczan magnezu to sól o właściwościach bardzo zbliżonych do związków, jakie odnaleźć można w naturze. Duże znaczenie ma jednak także forma zawierającego go preparatu. Magnezowe suplementy występują pod różnymi postaciami, w tym pigułek tradycyjnych lub dojelitowych, granulatów, tabletek rozpuszczalnych oraz ampułek do iniekcji.

Magnez wchłaniany jest przede wszystkim w jelicie cienkim, więc za najskuteczniejsze uchodzą tabletki dojelitowe, powlekane nierozpuszczalną, odporną na sok żołądkowy, otoczką. Chroni ona zawartość preparatu, zaś rozpuszcza się dopiero pod wpływem działania soku jelitowego, czyli w miejscu, gdzie składniki suplementu są najlepiej przyswajane.

Dawkowanie mleczanu magnezu zależy od jego stężenia w danym preparacie. Najczęściej zaleca się zażywanie 1–2 kapsułek dziennie. Należy też pamiętać, że suplementacja produktami magnezowymi przynosi korzystne efekty dopiero po kilku miesiącach regularnego stosowania.

W jakich produktach znajdziemy magnez? Zobaczcie sami:

Zobacz film; Magnez jest dobry na wszystko. W jakich produktach go znajdziesz? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Mleczan magnezu – skutki uboczne

Stosowanie suplementów magnezowych jest dozwolone dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie powinno się ich używać w przypadku uczulenia na któryś ze składników, ciężkiej niewydolności nerek, znacznego niedociśnienia tętniczego czy silnej biegunki. W niebezpieczne interakcje z tego typu preparatami mogą też wchodzić niektóre leki, np. aminoglikozydy, środki zwiotczające, kolastyna czy tetracykliny. Nie należy też zażywać ich równocześnie ze związkami wapnia, fosforanów i fluoru oraz doustnymi lekami przeciwzakrzepowymi.

Nadużywanie mleczanu magnezu może wywoływać skutki uboczne: spadek ciśnienia krwi, osłabienie mięśniowe, trudności w oddychaniu, zaburzenia rytmu pracy serca, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, zawroty głowy, zaczerwienienie skóry i zaburzenia snu.

Zobaczcie, czy suplementy diety działają i jaki mają wpływ na nasze zdrowie:

Zobacz film: Czy suplementy diety działają? Źródło: Stylowy Magazyn


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
40
4
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?