Miód nawłociowy jest na razie stosunkowo rzadko spotykany w Polsce, tymczasem warto go często spożywać. Jak wykazują badania, zawiera on silne właściwości bakteriobójcze w porównaniu z innymi miodami.
Co to jest miód nawłociowy?
Miód nawłociowy jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru nawłoci pospolitej lub nawłoci późnej. Jest on dość rzadki, ponieważ roślina ta kwitnie pod koniec lata i przez całą jesień, kiedy w Polsce pszczoły przygotowują się już na zimę. W tym czasie pszczelarze rzadko wybierają miód i większość zbiorów z kwiatów nawłoci spożywana jest przez owady w ciągu zimy.
Nawłoć jest rośliną dorastającą do 2 m wysokości, łatwo aklimatyzującą się i często porastającą nieużytki czy pobocza dróg polnych. Jest lecznicza i miododajna, czasem hodowana ze względu na swoje walory ozdobne – posiada duże, żółte kwiatostany.
Miód nawłociowy – wygląd, właściwości smakowe i krystalizacja
Miód nawłociowy na słodki smak z delikatnym kwaśno-gorzkim posmakiem i przyjemny aromat (żeby go zatrzymać na długo, należy pamiętać o szczelnym zakręcaniu słoika). Przybiera kolory od żółtego po jasnobursztynowy. Krystalizacja tego miodu zachodzi dość szybko, przybiera on wtedy konsystencję miękkiego kremu, który łatwo rozsmarować.
Dlaczego warto jeść miód? Odpowiedź na filmie:
Na co pomaga miód nawłociowy? Właściwości lecznicze
Niezwykłe właściwości lecznicze miodu nawłociowego wynikają z substancji zawartych w nektarze nawłoci, która jest uznanym surowcem zielarskim. Wykazuje on między innymi działanie:
-
dobroczynne na układ moczowy – polecany jest w stanach zapalnych dróg moczowych, skąpomoczu, kamicy nerkowej i chorobach prostaty; ma właściwości moczopędne, przeciwzapalne i odkażające, a także poprawiające ukrwienie nerek;
-
lecznicze na układ pokarmowy – sprzyja gojeniu się nadżerek i wrzodów w żołądku i dwunastnicy, działa żółciopędnie;
-
lecznicze na rany i owrzodzenia – przyspiesza regenerację tkanek i odkaża, działając antybakteryjnie;
-
dobroczynne na układ krwionośny – duże ilości rutyny i kwercetyny wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi i poprawiają krążenie, a glukoza odżywia serce, pomaga w walce z miażdżycą;
-
wzmacniające organizm – zawiera duże ilości witamin i mikroelementów, dlatego polecany jest po znacznym wysiłku umysłowym bądź fizycznym;
-
bakteriobójcze – miód nawłociowy charakteryzuje się jedną z najwyższych aktywności antybiotycznych spośród wszystkich miodów; niektóre badania sugerują, że jest ona wyższa nawet niż u osławionego nowozelandzkiego miodu manuka;
-
przeciwalergiczne – szczególnie skutecznie działa na alergie wziewne;
-
wspierające układ nerwowy – może łagodzić obniżony nastrój.
Sięgając po miód nawłociowy jako środek leczniczy warto jednak zachować zdrowy rozsądek i nie liczyć na cuda. Może on wspomóc leczenie niektórych chorób, ale nie zastąpi leków. Ponadto aby mógł on zadziałać, należy stosować go regularnie i codziennie. Dzienna dawka miodu powinna wynosić pomiędzy 20 a 40 g dziennie.
Najlepsze właściwości ma roztwór miodu (1 łyżeczka miodu na szklankę letniej wody), przygotowany 12 godzin wcześniej. Bardzo dobrze odżywia organizm, gdyż zawarte w miodzie substancje po rozpuszczeniu w wodzie stają się łatwiej przyswajalne.
Ziołomiód nawłociowy
Chcąc wykorzystać właściwości lecznicze nawłoci, a nie mając dostępu do miodu nawłociowego, można przygotować domowy ziołomiód z wykorzystaniem tej rośliny. Miód (można go delikatnie podgrzać w kąpieli wodnej, ale o temperaturze nieprzekraczającej 38°C) należy wymieszać z rozdrobnionym surowcem zielarskim (kwiatami nawłoci suszonymi lub świeżymi) i odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Następnie można go przecedzić i spożywać 2–3 łyżki dziennie. Tak wykonany ziołomiód nawłociowy wykazuje właściwości przeciwzapalne i polecany jest szczególnie w schorzeniach układu moczowego i oddechowego, zapaleniach stawów, a także przy obniżonej odporności.
Jak spożywać miód nawłociowy?
Miód nawłociowy można spożywać z chlebem, naleśnikami, plackami, płatkami, owocami czy jogurtem. Można też stosować go do wypieków, należy jednak pamiętać, że traci wówczas swoje właściwości.
Miód nawłociowy – zastosowanie poza kuchnią
Miód nawłociowy można też wykorzystać do przygotowania kąpieli miodowych, które były znane już w starożytności. Do wody o temperaturze 38°C należy dodać 300 g miodu i kąpać się około 20 minut. Zabieg ten ma działanie relaksujące, uspokajające i rozluźniające mięśnie, ale przy tym działa dobroczynnie na skórę, odżywiając ją i regenerując.
Doskonale sprawdzi się jako składnik maseczek na twarz, maseczek odżywczych do włosów, peelingów czy jako serum regeneracyjne do ust.
Bibliografia:
1. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E. i Dutkowiak A., Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych, „Postępy fitoterapii”, 2, 2014, s.67–70.
2. Trzybiński S., Miód faceliowy i inne miody, „Pasieka”, 2, 2010, s. 21.
3. Trzybiński, S., Miód faceliowy i inne miody, cz.2, „Pasieka”, 3, 2010, s. 8.
4. http://www.talerzwitamin.pl/o-miodach/nawlociowy/