Polub nas na Facebooku
Czytasz: Mięso to najlepsze źródło białka, ale może być też niebezpieczne dla zdrowia. Jak bardzo mięso nam szkodzi?
menu
Polub nas na Facebooku

Mięso to najlepsze źródło białka, ale może być też niebezpieczne dla zdrowia. Jak bardzo mięso nam szkodzi?

Kawałek mięsa

Fot: Yuji Kotani / gettyimages.com

Mimo że podstawą naszej codziennej diety powinny być warzywa i owoce, to w menu większości z nas dominuje mięso. Co gorsza, czerwone. Ze statystyk wynika, że statystyczny Polak zjada rocznie ok. 40 kilogramów wieprzowiny. Jak to się przekłada na nasze zdrowie?

Wieprzowina to jedno z najbardziej tłustych i groźnych dla naszego zdrowia gatunków mięsa. Zawiera bardzo dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą poziom cholesterolu, a to może doprowadzić do miażdżycy, zawału serca lub udaru mózgu.

Czy mięsa trzeba się bać?

Mięso to doskonałe źródło białka, bez którego ludzki organizm nie może się obejść. Specjaliści podkreślają, że choć jest niebezpieczne, nie trzeba z niego całkowicie rezygnować. Najbezpieczniej będzie jeść je maksymalnie dwa razy w tygodniu, ale tylko to, które jest dobrej jakości i nie zostało przetworzone. Trzeba sobie zdawać sprawę, że to w postaci wędlin, kiełbas czy pasztetów mięso zawiera najwięcej konserwantów i sztucznych wzmacniaczy, które szkodzą nam najbardziej i przyczyniają się do rozwoju niektórych nowotworów

Zobacz nasz film i dowiedz się, czy jedzenie mięsa wieprzowego jest bezpieczne dla zdrowia:

Zobacz film: Czy jedzenie mięsa wieprzowego szkodzi zdrowiu? Źródło: Co nas truje?

Mięso, znaczy nowotwór?

Światowa Organizacja Zdrowia przygotowała listę artykułów spożywczych, które mają bezpośredni wpływ na rozwój choroby nowotworowej. Na pierwszym miejscu wśród tych najgroźniejszych dla naszego zdrowia znalazło się czerwone mięso. Szkodzić może zarówno to przetworzone, jak i to, które nie zostało poddane żadnej obróbce.

Poza problemami z układem krążenia, dieta bogata w czerwone mięso ma bezpośredni związek z tworzeniem się zmian nowotworowych w układzie pokarmowym, zwłaszcza w obrębie jelita grubego. Jak rozpoznać, że w naszym organizmie dzieje się coś złego? Najbardziej charakterystycznym objawem – a zarazem dowodem na to, że zmiany są już bardzo duże – jest obecność krwi w stolcu. Wystąpienie takich dolegliwości powinno sprowokować jak najszybszą wizytę u lekarza. Zaniepokoić powinny także:

  • zmiana cyklu wypróżnień (wstawanie w nocy do toalety nie jest normalne i wymaga konsultacji z lekarzem);
  • dyskomfort w jamie brzusznej;
  • utrata masy ciała;
  • zmęczenie i znaczne osłabienie;
  • brak apetytu.

Najprostszym i zarazem najlepszym sposobem na uniknięcie choroby jest profilaktyczne wykonywanie kolonoskopii. Takie badanie powinna wykonać każda osoba, która skończyła 50 lat lub ma w rodzinie przypadki zachorowania na ten rodzaj nowotworu. Tylko w ten sposób można odpowiednio wcześnie wykryć chorobę i skutecznie ją leczyć.

Rak jelita grubego to trzeci najczęściej rozpoznawany nowotwór w Polsce. Wyprzedza go tylko rak płuc i gruczołu krokowego. Wśród częstotliwości zgonów – zajmuje drugie miejsce. Statystyki pokazują, że z jego powodu każdego dnia umiera aż 28 osób. Badacze podkreślają, że gdybyśmy ograniczyli jedzenie mięsa do minimum, to udałoby się uratować ok. 3 tysięcy osób.

Czy jedzenie mięsa może przyczynić się do rozwoju raka? Dowiesz się tego z naszego filmu:

Zobacz film: Czynniki sprzyjające rozwojowi nowotworów. Czerwone mięso na pierwszym miejscu. Źródło: Co nas truje?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Panseksualizm - co to jest? Na czym polega? Kim jest osoba panseksualna?
Panseksualizm - co to jest? Na czym polega? Kim jest osoba panseksualna?
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby