Wysoko przetworzone mięso jest rakotwórcze dla człowieka, podobnie jak azbest. Czerwone mięso jest w grupie produktów, które mogą powodować nowotwory. Dr Michał Domaszewski w najnowszym sezonie i pierwszym odcinku programu 36,6°C ostatecznie rozwieje wszelkie wątpliwości na temat tego, czy mięso można jeść i to bez żadnych ograniczeń.
Pierwszy odcinek programu 36,6°C będziemy mogli obejrzeć już 7 września 2019 roku o godzinie 18.00 na antenie TVN. W pierwszym odcinku poznamy fakty i mity na temat wegetarianizmu. Z badań naukowych wynika jasno, że mięso, to wysoko przetworzone, jest rakotwórcze. Jednak czy wegetarianizm jest najzdrowszym i jedynym słusznym rozwiązaniem?
Ewa Drzyzga wraz z prof. Krzysztofem Łabuzkiem w najzdrowszym programie w Polsce pokazują Polakom zdrowsze alternatywy żywienia, zachęcają do ruchu i promują najnowsze zdobycze medycyny. W tym sezonie spektrum poruszanych tematów będzie szerokie, ale w pierwszym odcinku uwagę prowadzących zwróci odpowiednia dieta. Przeciętny Polak zjada około 1,3 kg mięsa na tydzień, a tymczasem lekarze i dietetycy zalecają, by nie jeść więcej niż 0,5 kg mięsa! Ważne jest także to, jakie mięso wybierzemy - czy będzie to mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe, dziczyzna... rodzajów jest dużo i każde cechuje coś innego.
Piramida Zdrowego Żywienia promowana przez Instytut Żywności i Żywienia jasno mówi, by mięso spożywać trzy razy w tygodniu, a w pozostałe dni jeść ryby lub warzywa strączkowe, które są doskonałym źródłem białka. Niestety mięso może nam zaszkodzić - zwłaszcza to spożywane w nadmiarze. Czerwone mięso (czyli wieprzowina, baranina, wołowina, gęś, kaczka oraz konina) przyczynia się do rozwoju nowotworów jelit lub żołądka. Jedząc 100 g mięsa czerwonego każdego dnia zwiększamy ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 18 proc. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć?