Polub nas na Facebooku
Czytasz: Metabolizm – co go przyspiesza, a co spowalnia?
menu
Polub nas na Facebooku

Metabolizm – co go przyspiesza, a co spowalnia?

dieta

Fot. Astrakan Images / Getty Images

Najprościej mówiąc metabolizm to szereg procesów zachodzących w organizmie. Ich celem jest pozyskanie energii oraz substancji odżywczych pochodzących z jedzenia. Na metabolizm można wpłynąć, tylko jak?

W dużej mierze szybkość metabolizmu jest uwarunkowana genetycznie, jednak można kontrolować przemianę materii i nieco ją przyspieszyć. Jak? Przede wszystkim właściwie zbilansowaną dietę i aktywnością fizyczną.

Dieta a metabolizm

To, co i kiedy jemy ma ogromny wpływ na pracę metabolizmu. Już pierwszy posiłek w ciągu dnia ma znaczenie. Śniadanie dostarcza energii na cały poranek, dlatego powinno być wartościowe i odpowiednio wcześnie zjedzone – najpóźniej godzinę po przebudzeniu. Dlaczego to takie ważne? Po tym czasie we krwi znacząco podnosi się poziom cukru, a wraz z nim pojawia się ochota na słodkie i niekoniecznie zdrowe przekąski. Takie posiłki też zaspokajają głód, ale robią to na krótko. Aby mieć rano więcej energii i zatrzymać poczucie sytości na dłużej warto zjeść na śniadanie owsiankę albo kanapkę z dobrej jakości pieczywa z dodatkiem warzyw. Pochodzące z chleba węglowodany wolniej się trawią, a błonnik pokarmowy obecny w warzywach - zwłaszcza zielonych - wypełnia żołądek, dzięki czemu głód nie pojawia się tak szybko. Błonnik dodatkowo poprawia perystaltykę jelit, a tym samym usprawnia metabolizm.

Co trzeba wiedzieć o probiotykach? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Co trzeba wiedzieć o probiotykach? Źródło: Agencja TVN.

Ale błonnik pokarmowy to nie wszystko. Składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, magnez, sód, potas, cynk, selen, jod, mangan mają ogromny wpływ na to jak organizm zamienia pożywienie w energię. Kiedy brakuje minerałów procesy metaboliczne zostają zaburzone. Zatem jak dostarczyć organizmowi niezbędnych składników? Przede wszystkim znajdziemy je w warzywach, owocach, ziarnach (np. pestkach dyni), a także produktach mlecznych.

W codziennej diecie nie może zabraknąć kwasów omega 3 i 6. Potrzebują ich do pracy mózg oraz serce. Badania pokazują, że kwasy tłuszczowe zmniejszają odporność komórek na leptynę, czyli hormon głodu. Odpowiada on nie tylko za kontrolę naszego łaknienia, ale także za spalanie tłuszczu. To wszystko ma niebagatelny wpływ na to jak pracuje układ pokarmowy. Najlepszym źródłem kwasów omega są ryby oraz orzechy.

Postaw na ruch

W tym przypadku nie ma lepszej ani gorszej aktywności fizycznej. Najważniejsze, żeby była regularna i sprawiała przyjemność. Jak aktywność fizyczna przekłada się na metabolizm? Podczas wysiłku fizycznego organizm znacznie szybciej zużywa energię, a w tym celu spala także zbędną tkankę tłuszczową. Warto zaznaczyć, że im bardziej umięśnione ciało, tym szybszy metabolizm. Dlaczego? Mięśnie do prawidłowego funkcjonowania potrzebują znacznie więcej energii niż tkanka tłuszczowa, dlatego przyrost masy mięśniowej przekłada się na szybszy metabolizm. Podczas ruchu w naturalny sposób poprawia się perystaltyka jelit, dzięki czemu organizm szybciej pozbywa się niestrawionych resztek pokarmu.

Dlaczego metabolizm zwalnia?

Mimo że metabolizm zwalnia z wiekiem nie znaczy to, że z góry znajdujemy się na przegranej pozycji. Trzeba sobie zdawać sprawę, że na to, jak funkcjonuje „pracujemy” całe życie. Jeśli kiepsko się odżywiamy i mało ruszamy – siłą rzeczy będzie wolniejszy i na ciele zacznie gromadzić się tkanka tłuszczowa.

Dieta pełna wysoko przetworzonych produktów czy gotowych dań sprawia, że organizm nie dostaje wszystkich niezbędnych mu substancji odżywczych. Jak już wspomnieliśmy niedobory mają wpływ na to jak pracuje układ pokarmowy. Problemów może przysporzyć także unikanie posiłków. Kiedy jemy zbyt mało lub pomijamy posiłki, bo np. chcemy pozbyć się kilku dodatkowych kilogramów, tak naprawdę wyświadczamy sobie niedźwiedzią przysługę. Organizm, który je zbyt mało i zbyt rzadko, zamiast trawić zaczyna magazynować pokarm, bo wie, że będzie musiał długo czekać na kolejny posiłek. Na dłuższą metę takie postępowanie może doprowadzić do rozwoju różnych schorzeń związanych z niedoborami substancji odżywczych i witamin, przy jednoczesnym przybieraniu na wadze.

Wolniejszy metabolizm może być także efektem niedosypiania czy stresu. Bardzo często przewlekłe zmęczenie odbija się na układzie pokarmowym i sprawia, że nie pracuje on prawidłowo. A co łączy stres z metabolizmem? Nadmiar stresu to wysoki poziom kortyzolu, a wysokie stężenie tego hormonu we krwi sprawia, że organizm gorzej i wolniej wykorzystuje nagromadzoną energię. Takie kłopoty mają szczególnie osoby narażone na działanie długotrwałego stresu.

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego o probiotykach:

Zobacz film: Fakty i mity o probiotykach. Źródło: Agencja TVN.

Kiedy coś nie działa...

Czasem zdarza się, że kiepski metabolizm może mieć związek z zaburzoną mikrobiotą. Jeśli została ona zniszczona, np. przez antybiotyki, układ pokarmowy nie będzie prawidłowo funkcjonował. W takich sytuacjach z pomocą może przyjść lek Enterol® 250. Zawarte w nim drożdżaki Saccharomyces boulardii CNCM I-745 świetnie sprawdzają się nie tylko przy antybiotykoterapii czy łagodzeniu biegunek. Z ich pomocą bytujące w jelitach bakterie szybciej wracają do równowagi i zaczynają działać prawidłowo.

Warto zaznaczyć, że dzięki Enterol® 250 można także wzmocnić odporność organizmu. Niewiele osób pamięta o tym, że to jak często łapiemy infekcje, zależy w dużej mierze od tego, jak pracują jelita. Ogromną zaletą drożdży Saccharomyces boulardii jest to, że można je przyjmować jednocześnie z antybiotykiem.

Źródło:

Kiedy warto sięgnąć po Enterol® 250?  

Review on Antimicrobial Resistance

Narodowy Program Ochrony Antybiotyków

A. Nowak, K. Śliżewska, Z. Libudisz, Probiotyki - historia i mechanizmy działania

enterol belka


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
8
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni