Polub nas na Facebooku
Czytasz: Mannoza – właściwości i występowanie. Kiedy jest stosowana?
menu
Polub nas na Facebooku

Mannoza – właściwości i występowanie. Kiedy jest stosowana?

Cukier, mannoza, w drewnianym pojemniczku.

Fot. tycoon751 / Getty Images

Mannoza to cukier naturalnie występujący w wielu owocach. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wątroby i jelit. Jest stosowana również jako środek leczniczy w przypadku zakażeń pęcherza. Ostrożność w jej spożywaniu powinny zachować kobiety w ciąży. 

Mannoza, a właściwie D-mannoza to prosty cukier znajdujący się w większości owoców. Jej obecność jest połączona bezpośrednio z glukozą występującą w komórkach człowieka. Jest więc substancją pochodzenia naturalnego. Mannozę jako cukier stosuje się w przypadku rzadko występującej choroby genetycznej. Niedobór węglowodanów zespołu glikoproteinowego typu 1B związany jest z utratą białka przez jelita. Mannozę jako lek, a raczej suplement podaje się w przypadku zakażeń układu moczowego. 

Mannoza – występowanie

Cukier mannoza naturalnie występuje w wielu owocach. Są to: jabłka, jagody, żurawina, pomarańcze, brzoskwinie. Można ją również spotkać w orzechach, fasoli i kukurydzy. Do produkcji suplementów i leków wykorzystywana jest najczęściej mannoza pozyskiwana z drzewa brzozowego. Otrzymywany produkt nie zawiera glutenu, soi, laktozy. Mannoza jest substancją znaną i wykorzystywaną na całym świecie.

Dlaczego cukier uzależnia? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego cukier uzależnia? Źródło: 36,6

Zastosowanie mannozy

Mannoza stosowana jest przy zakażeniach dróg moczowych i infekcjach pęcherza. Dzięki swojemu skoncentrowanemu działaniu jest środkiem bardzo skutecznym, a przy tym łagodnym. Używana jest nie tylko w przypadku ostrych stanów zapalnych. Mogą po nią sięgnąć również osoby zdrowe, które zmagają się z nawracającymi drobnymi stanami zapalnymi, trwającymi nieraz zaledwie jeden dzień. Przyjmowana regularnie mannoza pozwoli na utrzymanie pęcherza w czystości i niedopuszczenie do namnażania się najmniejszych skupisk bakterii. Polecana jest również kobietom, które mają tendencję do nawracających infekcji układu moczowego związanych ze stosunkiem płciowym. Wiele pań odczuwa dyskomfort dróg moczowych chwilę po stosunku seksualnym. 

Mannoza w tym wypadku jest środkiem profilaktycznym, który zapobiegnie powstawaniu zakażenia. Aby uchronić się przed infekcjami, warto przyjąć mannozę przed i chwilę po stosunku, popijając ją szklanką wody lub soku. Mannoza w proszku powinna być przyjmowana z sokami owoców, które naturalnie są w nią bogate. To jeszcze bardziej wzmocni jej działanie i wspomoże leczenie. Najlepiej działa sokiem z żurawiny, która dzięki dużej zawartości witaminy C działa moczopędnie i wspomaga wypłukiwanie bakterii z pęcherza.

Mannoza jest suplementem o właściwościach leczących, dlatego powinna być przyjmowana po konsultacji z lekarzem. Pomimo niskiej szkodliwości nie należy samodzielnie ustalać przyjmowanej dawki.

Mannoza – właściwości

Cukier mannoza jest substancją całkowicie bezpieczną, bowiem nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. Ponadto nie zaburza procesów zachodzących w organizmie, m.in. nie ma wpływu na ciśnienie krwi, a tym bardziej na wzrost cukru we krwi. Jakie ma właściwości? Przede wszystkim ze względu na występujące w niej proantocyjanidyny osłabia działanie bakterii, a także zmniejsza ich zdolności przyczepne i rozwój. Jej związki same łączą się z bakteriami, co skutkuje ich eliminacją. To właśnie ta cecha czyni mannozę środkiem skutecznym i wybieranym chętnie w leczeniu infekcji pęcherza. Co więcej, ze względu na jej naturalne pochodzenie i nieszkodliwość, zalecana jest jako środek profilaktyczny dla osób, które borykają się ze stale nawracającym zapaleniem pęcherza.

Jak działa mannoza? W przeciwieństwie do antybiotyków, które nie tylko niszczą bakterie, ale też ingerują w strukturę nabłonka pęcherza i wpływają na cały organizm, mannoza rozprawia się z infekcją w sposób mechaniczny. Przyczepia się do bakterii tworząc czopy. Podczas oddawania moczu, kiedy pęcherz dodatkowo zostaje wprawiony w ruch, czop odrywa się wraz z bakteriami i zostaje usunięty, nie uszkadzając przy tym struktury pęcherza. Liczne badania prowadzone nad działaniem mannozy dowodzą, że może być zaliczana do grupy prebiotyków, czyli substancji, które naturalnie stymulują w organizmie wzrost dobrych bakterii. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
59
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?