Mangostan pochodzi z południowo-wschodniej Azji, a spotkać go można także w Australii czy w Brazylii. Jest to owoc mający bardzo bogate właściwości odżywcze i działanie lecznicze. Stosowany jest w celach profilaktyki wielu schorzeń, jak choroby zapalne, nowotworowe, sercowo-naczyniowe. Składa się przede wszystkim z cukru, błonnika i związków chitynowych. Stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B, C, A i E. Owoce mangostanu trudno przechowywać, wobec czego spożywane są przede wszystkim w formie surowej, jako sok czy syrop. Mangostan jest również wykorzystywany w celach kosmetycznych. Znany jest od starożytności. Według niektórych źródeł Budda pobłogosławił ten owoc, doświadczając bezpośrednio jego dobroczynnych właściwości. Od tamtej pory stał się wręcz świętym surowcem, bardzo cennym dla Azjatów.
Co to jest mangostan?
Mangostan właściwy to drzewo pochodzące z Azji południowo-wschodniej, najprawdopodobniej z Indonezji. Z czasem jednak rozpowszechnił się również w innych krajach tropikalnych. Jest to roślina dość trudna w uprawie. Rośnie wyłącznie w klimacie tropikalnym. Temperatura około 7℃ powoduje obumarcie sadzonek. Aby drzewo dało jakiekolwiek owoce, musi rosnąć co najmniej 10 lat w sprzyjających warunkach. Drzewa mangostanu osiągają wysokość nawet 25 m, pokrywają je piękne, podłużne, lśniące, zielone liście o oliwkowym odcieniu. Mangostan daje okrągłe, ciemnofioletowe owoce wielkości pięści bądź mniejsze. Można je przyrównać do pomarańczy, ponieważ również podzielone są wewnątrz na segmenty, a ich skórka jest gruba i sucha. Smak mangostanu również można porównać do pomarańczy, choć przypomina także ananasa, agrest czy morelę.
Mangostan – właściwości
Mangostan właściwy jest bardzo smacznym owocem, a ponadto zdrowym. Zawiera przede wszystkim witaminy z grupy B, E i A. Witaminy C jest w nim niewiele, choć owoc również stanowi jej źródło. Mangostan zawiera dość sporo składników mineralnych, w tym: potas, wapń, sód, magnez, żelazo, mangan, cynk, miedź. Dostarcza organizmowi wiele substancji aktywnych biologicznie, a mowa tu przede wszystkim o antyoksydantach. Jednymi ze związków zawartych w mangostanie są katechiny, które wykazują właściwości antyoksydacyjne (czyli przeciwutleniające), przeciwbakteryjne, antynowotworowe, a także potrafią hamować rozwój wirusa HIV. Ważny udział ma również zawarty w mangostanie ubichinon. Najwięcej tych związków znajduje się w wyciągach z szypułek mangostanu. To właśnie ta część owocu jest najbardziej pożądana, jeśli chce się uzyskać odpowiedni efekt przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczy, przeciwwirusowy czy antynowotworowy. Do innych właściwości mangostanu zalicza się:
- działanie moczopędne,
- działanie przeczyszczające,
- wspomaganie redukcji masy ciała,
- obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
- wspomaganie układu odpornościowego organizmu,
- pozytywny wpływ na układ nerwowy,
- wsparcie w leczeniu zespołu metabolicznego,
- profilaktyka miażdżycy, nadciśnienia i innych chorób sercowo-naczyniowych,
- ułatwienie regeneracji organizmu i gojenia się ran,
- wspomaganie leczenia dny moczanowej,
- zapobieganie chorobie Alzheimera,
- terapia choroby wrzodowej żołądka,
- leczenie zakażeń, jak Helicobacter pylori,
- wspomaganie leczenia chorób układowych, reumatycznych.
Mangostan – jak jeść?
Mangostan może być przechowywany jedynie kilka dni. Jest też owocem bardzo trudnym pod względem transportu. Spożywa się go zazwyczaj surowego, w formie soku, syropu czy koncentratu. Z części miąższu niezawierającej pestek wyrabia się dżemy, gotując owoce z cukrem i goździkami. Mangostan można też konserwować poprzez gotowanie w brązowym cukrze.
Mangostan w medycynie
Obecnie owoc mangostanu ma szerokie zastosowanie w środkach farmakologicznych. Ze względu na szerokie właściwości może stanowić doskonałą, wspomagającą metodę leczenia wielu chorób. Mangostan ma również zastosowanie profilaktyczne, ponieważ przez właściwości antyoksydacyjne wspomaga działanie układu odpornościowego, hamuje procesy starzenia się i regenerację organizmu, wspiera odchudzanie.