Polub nas na Facebooku
Czytasz: Mangostan – co to za owoc? Jak go jeść? Właściwości i zastosowanie
menu
Polub nas na Facebooku

Mangostan – co to za owoc? Jak go jeść? Właściwości i zastosowanie

Mangostan

Fot: Amarita / gettyimages.com

Mangostan jest owocem o licznych właściwościach, znajdującym zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Sprawdza się nie tylko w profilaktyce, ale także korzystnie wpływa na wyniki leczenia wielu schorzeń.

Mangostan pochodzi z południowo-wschodniej Azji, a spotkać go można także w Australii czy w Brazylii. Jest to owoc mający bardzo bogate właściwości odżywcze i działanie lecznicze. Stosowany jest w celach profilaktyki wielu schorzeń, jak choroby zapalne, nowotworowe, sercowo-naczyniowe. Składa się przede wszystkim z cukru, błonnika i związków chitynowych. Stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B, C, A i E. Owoce mangostanu trudno przechowywać, wobec czego spożywane są przede wszystkim w formie surowej, jako sok czy syrop. Mangostan jest również wykorzystywany w celach kosmetycznych. Znany jest od starożytności. Według niektórych źródeł Budda pobłogosławił ten owoc, doświadczając bezpośrednio jego dobroczynnych właściwości. Od tamtej pory stał się wręcz świętym surowcem, bardzo cennym dla Azjatów.

Co to jest mangostan?

Mangostan właściwy to drzewo pochodzące z Azji południowo-wschodniej, najprawdopodobniej z Indonezji. Z czasem jednak rozpowszechnił się również w innych krajach tropikalnych. Jest to roślina dość trudna w uprawie. Rośnie wyłącznie w klimacie tropikalnym. Temperatura około 7℃ powoduje obumarcie sadzonek. Aby drzewo dało jakiekolwiek owoce, musi rosnąć co najmniej 10 lat w sprzyjających warunkach. Drzewa mangostanu osiągają wysokość nawet 25 m, pokrywają je piękne, podłużne, lśniące, zielone liście o oliwkowym odcieniu. Mangostan daje okrągłe, ciemnofioletowe owoce wielkości pięści bądź mniejsze. Można je przyrównać do pomarańczy, ponieważ również podzielone są wewnątrz na segmenty, a ich skórka jest gruba i sucha. Smak mangostanu również można porównać do pomarańczy, choć przypomina także ananasa, agrest czy morelę.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem.

Mangostan – właściwości

Mangostan właściwy jest bardzo smacznym owocem, a ponadto zdrowym. Zawiera przede wszystkim witaminy z grupy B, E i A. Witaminy C jest w nim niewiele, choć owoc również stanowi jej źródło. Mangostan zawiera dość sporo składników mineralnych, w tym: potas, wapń, sód, magnez, żelazo, mangan, cynk, miedź. Dostarcza organizmowi wiele substancji aktywnych biologicznie, a mowa tu przede wszystkim o antyoksydantach. Jednymi ze związków zawartych w mangostanie są katechiny, które wykazują właściwości antyoksydacyjne (czyli przeciwutleniające), przeciwbakteryjne, antynowotworowe, a także potrafią hamować rozwój wirusa HIV. Ważny udział ma również zawarty w mangostanie ubichinon. Najwięcej tych związków znajduje się w wyciągach z szypułek mangostanu. To właśnie ta część owocu jest najbardziej pożądana, jeśli chce się uzyskać odpowiedni efekt przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczy, przeciwwirusowy czy antynowotworowy. Do innych właściwości mangostanu zalicza się:

  • działanie moczopędne,
  • działanie przeczyszczające,
  • wspomaganie redukcji masy ciała,
  • wspomaganie układu odpornościowego organizmu,
  • pozytywny wpływ na układ nerwowy,
  • wsparcie w leczeniu zespołu metabolicznego,
  • profilaktyka miażdżycy, nadciśnienia i innych chorób sercowo-naczyniowych,
  • ułatwienie regeneracji organizmu i gojenia się ran,
  • wspomaganie leczenia dny moczanowej,
  • terapia choroby wrzodowej żołądka,
  • leczenie zakażeń, jak Helicobacter pylori,
  • wspomaganie leczenia chorób układowych, reumatycznych.

Mangostan – jak jeść?

Mangostan może być przechowywany jedynie kilka dni. Jest też owocem bardzo trudnym pod względem transportu. Spożywa się go zazwyczaj surowego, w formie soku, syropu czy koncentratu. Z części miąższu niezawierającej pestek wyrabia się dżemy, gotując owoce z cukrem i goździkami. Mangostan można też konserwować poprzez gotowanie w brązowym cukrze.

Mangostan w medycynie

Obecnie owoc mangostanu ma szerokie zastosowanie w środkach farmakologicznych. Ze względu na szerokie właściwości może stanowić doskonałą, wspomagającą metodę leczenia wielu chorób. Mangostan ma również zastosowanie profilaktyczne, ponieważ przez właściwości antyoksydacyjne wspomaga działanie układu odpornościowego, hamuje procesy starzenia się i regenerację organizmu, wspiera odchudzanie.

Zobacz film: Na co zwrócić uwagę wybierając odpowiednią dietę? Źródło: 36,6.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
45
6
Polecamy
Dziki bez - naturalne lekarstwo na przeziębienia i infekcje.
Poznaj jego właściwości
Dziki bez - naturalne lekarstwo na przeziębienia i infekcje. Poznaj jego właściwości Dzień Dobry TVN
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu.
Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu. Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana Dzień Dobry TVN
Jagoda kamczacka – odmiany, wartość odżywcza owoców, właściwości prozdrowotne
Jagoda kamczacka – odmiany, wartość odżywcza owoców, właściwości prozdrowotne TVN zdrowie
Owoc rambutan - egzotyczny owoc o unikalnym wyglądzie.
Właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni
Owoc rambutan - egzotyczny owoc o unikalnym wyglądzie. Właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?