Polub nas na Facebooku
Czytasz: Mam guzki reumatoidalne na stopach - czy konieczna jest operacja?
menu
Polub nas na Facebooku

Mam guzki reumatoidalne na stopach - czy konieczna jest operacja?

stopy

Fot.: Robert Przybysz / stock.adobe.com

Odpowiedź eksperta: Guzki reumatoidalne na stopach występują niezwykle rzadko - czy są one rozpoznane przez lekarza? Ich lokalizacja na stopach jest praktycznie niemożliwa. W przypadku pojawienia się guzków zmienia się leczenie i powinny one zniknąć same, nie stosuje się zabiegów chirurgicznych do ich usunięcia.

Na pytania odpowiada prof. Brygida Kwiatkowska, ekspert programu 36,6 °C, reumatolog, internista, kierownik Kliniki Wczesnego Zapalenia Stawów w Narodowym Instytucie Geriatrii, Reumatologii i Rehabilitacji.

Kolejne pytania:

Kiedy najwcześniej można przywrócić pacjenta do leczenia biologicznego, jakie muszą być spełnione warunki?

Jakie badania należy wykonać aby zdiagnozować reumatoidalne zapalenie stawów?

Jakie badanie należy wykonać aby stwierdzić łuszczycowe zapalenie stawów?

Zobacz też: Reumatoidalne zapalenie stawów – objawy, rozpoznanie i leczenie

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
146
15
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni