Polub nas na Facebooku
Czytasz: Liczba izolatoriów zostanie zwiększona. MZ publikuje nowy projekt
menu
Polub nas na Facebooku

Liczba izolatoriów zostanie zwiększona. MZ publikuje nowy projekt

Domowa kwarantanna

MarioGuti/getty images

Zwiększenie liczby izolatoriów ma na celu usprawnienie procesu kierowania do tych placówek osób z podejrzeniem zachorowania na Covid-19 – czytamy w uzasadnieniu projektu resortu zdrowia.

Większa liczba izolatoriów

We wtorek 12 maja na stronie Rządowego Centrum Legislacji ukazał się projekt rozporządzenia ministra zdrowia, który zmienia dotychczasowe rozporządzenia dotyczące standardu organizacji opieki w izolatoriach.

Projekt ma na celu usprawnienie procesu kierowania do izolatorium osób z podejrzeniem zachorowania na COVID-19

- czytamy w uzasadnieniu resortu zdrowia.

Projektowana zmiana ma na celu umożliwienie kierowania do izolatoriów osób kwalifikujących się do pobytu w izolatorium przez państwowego inspektora sanitarnego z jednoczesnym powiadomieniem podmiotu leczniczego sprawującego opiekę zdrowotną w izolatorium - informuje MZ.

Zobacz też: Raport specjalny o koronawirusie

Dla kogo są przeznaczone izolatoria?

Izolatorium jest miejscem pozaszpitalnym, w którym przebywają osoby, u których podejrzewa się lub stwierdzono chorobę COVID-19. Osoby te nie wymagają hospitalizacji. Jednak z różnych przyczyn nie mogą one odbywać kwarantanny w swoim domu. Pacjenci przebywający w izolatoriach mają zapewnioną opiekę medyczną, ale nie ma ona charakteru świadczeń szpitalnych. Personel szpitalny opiekuje się osobami w izolatorium na zasadzie regularnych odwiedzin. Pacjentom są dostarczane posiłki. Koszt całkowitego pobytu ponosi NFZ.

W izolatoria przekształcane są m.in. sanatoria, hotele czy akademiki lub budynki przyszpitalne.

Zobacz film: Łódź zamienia hotel na izolatorium. Trafią do niego pacjenci z lekkim przebiegiem zakażenia

źródło: TVN24

źródło: https://legislacja.rcl.gov.pl

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
88
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni