Polub nas na Facebooku
Czytasz: Lekarze przeszczepili dłoń pacjentowi, który urodził się bez dłoni!
menu
Polub nas na Facebooku

Lekarze przeszczepili dłoń pacjentowi, który urodził się bez dłoni!

Zobacz film: Nowatorski zabieg - lekarze przeszczepili rękę pacjentowi, który przyszedł na świat bez dłoni Źródło: Raport Life

Przeszczepy narządów czy kończyn nie są już dziś niczym niezwykłym. Lekarze postanowili pójść o krok dalej i przeszczepili dłoń pacjentowi, który przyszedł na świat bez ręki! 

Pan Piotr urodził się bez dłoni. Lekarze postanowili dać mu szansę na normalne życie i przeszczepili mu dłoń. Podczas trwającego ponad trzynaście godzin zabiegu lekarze musieli zespolić ze sobą nie tylko kość, ale przede wszystkim naczynia krwionośne i nerwy. Bez tego operacja mogłaby się nie udać.

Zdaniem lekarzy najtrudniejszą częścią całego zabiegu było samo przygotowanie dłoni i jej dopasowanie tak, aby spełniała swoje podstawowe zadanie. Samo połączenie dłoni z przedramieniem pacjenta to już tylko, jak mówią lekarze, "rzemieślnicza robota".

Podczas operacji lekarze połączyli kość pacjenta z kośćmi przeszczepionej dłoni tuż powyżej nadgarstka. Następnie znikome nerwy biorcy i naczynia krwionośne zostały połączone na wysokości przedramienia. Ta część zabiegu była niezwykle ważna, ponieważ od niej zależało odpowiednie ukrwienie dłoni.   

Mimo że zabieg się udał i ręka bardzo szybko się zaróżowiła, to nie można jeszcze mówić o odzyskaniu pełnej sprawności. Dopiero gdy do ręki powrócą czucie i inne funkcje nerwowe (a te wracają najpóźniej) dłoń będzie całkowicie sprawna.

Jak po zabiegu czuł się pan Piotr? Czy nie miał problemu z zaakceptowaniem dłoni? Odpowiedź znajdziecie w powyższym filmie.

Program Raport Life można oglądać na antenie stacji Discovery Life!

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
58
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni