Polub nas na Facebooku
Czytasz: Alergia na jajka. Jak ją rozpoznać? 
menu
Polub nas na Facebooku

Alergia na jajka. Jak ją rozpoznać? 

Jak rozpoznać alergię na jajka?

Alexander Spatari/Getty Images

Jajka należą  do najzdrowszych artykułów spożywczych. Mimo że są bogate w niezwykle cenne dla naszego zdrowia witaminy i substancje odżywcze, to nie każdy może cieszyć się ich smakiem. Jak rozpoznać, że mamy nietolerancję na jajka i powinniśmy wyłączyć je z codziennej diety?

Czy jajka mogą uczulać?

Jajka są bogate w witaminy A, B2, B5, B12, D, E, K oraz B6. Zawierają też sporo białka. kwasu foliowego, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, selenu, cynku i wapnia. Żółto jest bogate w ksantofil i luteinę. Pierwsza z substancji zapobiega tworzeniu się złogów w tętnicach, druga chroni przed rozwojem zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) oraz zaćmy. 

Mimo że jajka są bardzo zdrowe, to - niestety - należą do jednych z najsilniejszych uczulających pokarmów. Reakcje alergiczne wywołują obecne w nim owoalbumina, owomukoid, lipoproteiny i globuliny.

Alergia na jajka - jakie daje objawy? 

Za uczuleniem na jajka mogą przemawiać zmiany skórne (wypryski, pokrzywka, zmiany często przypominają atopowe zapalenie skóry), a także dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Chorym mogą dokuczać bóle brzucha, wymioty i biegunki. 

Alergię mogą sygnalizować także nieżyt nosa, kaszel, kichanie czy obrzęk błon śluzowych jamy ustnej. 

Nietolerancja na jajka. Jak się objawia? 

Warto dodać, że u części osób rozpoznaje się także nietolerancję na jaja. W przeciwieństwie do alergii objawy nietolerancji nie pojawiają się od razu po zjedzeniu produktu, który uczula, a po kilku godzinach, a nawet dniach. Do najbardziej charakterystycznych objawów nietolerancji na jajka należą biegunka, duże osłabienie, złe samopoczucie, wzdęcia, bóle brzucha, bóle głowy, nudności i wymioty.

Nietolerancję na jajka często obserwuje się u małych dzieci. Jednak ogromna ich większość (ok. 70 proc.) wyrasta z przypadłości w wieku nastoletnim.

Podstawą leczenia nietolerancji na jajka jest ich całkowita eliminacja z menu. Początkowo wyklucza się je na ok. 6 tygodni, następnie - stopniowo -  ponownie wprowadza do jadłospisu. Należy podkreślić, że proces ten powinien przebiegać pod ścisłą kontrolą lekarza. 

Zobacz wideo: Które jaja wybrać? Które jaja są najzdrowsze?

36,6

Źródło: interoia.pl 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
84
10
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?