Polub nas na Facebooku
Czytasz: Konopne superfoods w Twojej kuchni
menu
Polub nas na Facebooku

Konopne superfoods w Twojej kuchni

mat. prasowe 

Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, zwracasz uwagę na to, co jesz i zależy Ci na tym, by wesprzeć swój organizm od środka, koniecznie sprawdź właściwości oraz zastosowanie konopnych superfoods.

Czy kojarzysz pojęcie superfoods? To rodzaj nieprzetworzonej żywności naturalnego pochodzenia. Jej podstawową zaletą jest bogactwo składników mineralnych oraz witamin, a także wysoki współczynnik gęstości odżywczej w stosunku do gęstości energetycznej. Oznacza to, że produkty z tej rodziny są niezwykle wartościowe. Termin "superfood" został po raz pierwszy użyty w 1998 roku przez redaktora Aarona Mossa piszącego dla czasopisma Nature Nutrition. Bardzo szybko to określenie przyjęło się na całym świecie. W kategorii superfood znajdujemy takie produkty jak: jagody goji, amarantus, siemię lniane, woda kokosowa, dynia, nasiona chia, komosa ryżowa, nasiona kakaowca i cieszące się coraz większą popularnością konopie siewne.

Białko konopne, czyli białko dla każdego

Ludzie od lat szukają zdrowych zamienników białka zwierzęcego. Dotyczy to nie tylko wegetarian, wegan i alergików, ale wszystkich tych, którzy interesują się zdrową dietą lub odczuwają negatywny wpływ nadmiaru produktów odzwierzęcych na swoje samopoczucie.

Białko konopne HempKing jest doskonałą alternatywą. Poleca się je szczególnie mocno osobom stosującym dietę bezmięsną lub bardzo aktywnym fizycznie, ale także wszystkim tym, którym zależy na uzupełnieniu w organizmie protein.

Dodatkowo zawiera ono również aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasze organizmy nie wytwarzają samodzielnie (fenyloalaninę, metioninę, treoninę, walinę, izoleucynę, leucynę, tryptofan, lizynę, histydynę). Ich działanie ma znaczenie w procesie prawidłowego wzrostu i funkcjonowania organizmu ludzkiego. Stanowią budulec białek, mają wpływ na nasz układ nerwowy, mięśniowy oraz gospodarkę hormonalną.

Białko konopne zawiera kwasy tłuszczowe omega 3-6-9, które dbają o kondycję włosów, skóry i paznokci i wspierają odporność. W tym superfood znajdziemy także minerały oraz witaminy:

  • witamina A — wspomaga prawidłowe działanie narządu wzroku;
  • witaminy z grupy B — wspierają funkcjonowanie układu nerwowego;
  • witaminę C — wzmacnia układ odpornościowy organizmu;
  • cynk — reguluje pracę układu krążenia;
  • fosfor — wzmacnia kości;
  • żelazo — bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, zapobiega anemii;
  • wapń — budulec kości, wpływa na prawidłowy proces krzepnięcia krwi.

Białko konopne występuje w postaci proszku, który jest świetnym dodatkiem do koktajli, soków, omletów, galaretek, sałatek, ciast, musów owocowych, lodów lub jogurtów.

mat. prasowe

Nasiona konopne — wielofunkcyjny superfoods

Nasiona konopi zawierają:

  • błonnik, który wspiera działanie układu trawiennego i przyspiesza przemianę materii, co doceniają szczególnie osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy;
  • białko będącego budulcem mięśni;
  • witaminy (A, B1, B2, B3, B6, C i E);
  • minerały (fosfor, magnez, cynk czy żelazo).

Ziarna konopne wprowadzą do Twojej diety wszystkie powyższe witaminy i wartościowe składniki, dlatego warto je włączyć na stałe do swojej codziennej diety. Wielofunkcyjny superfoods można dodawać do past kanapkowych, deserów, sosów, hummusu, zup, sałatek, pieczywa i ciast. Nasiona z powodzeniem nadają się również do jedzenia samodzielnie, a zatem stanowią wyśmienitą przekąskę.

mat. prasowe

Olej konopny jako urozmaicenie diety

Olej spożywczy z konopi to doskonałe źródło kwasów Omega-3 i Omega-6, błonnika, witamin B i E, magnezu, fosforu, potasu oraz żelaza. Wpływa więc korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego, pracę mózgu, a także odporność.

Z uwagi na fakt, że olej konopny ulega spalaniu w stosunkowo niskiej temperaturze, zaleca się podawanie go na zimno np. w sałatkach, dressingach czy pastach do chleba. Optymalną ilością jest stosowanie 1-2 łyżek dziennie.

materiały partnera

Konopne superfoods to fantastyczne produkty, dzięki którym w łatwy sposób urozmaicisz dietę w pyszny sposób, wesprzesz swoją odporność, dostarczysz sobie białka roślinnego i cennych składników odżywczych.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
53
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?